Německá vláda nepodpoří soukromé majetkové nároky vyhnanců

Premiér Jiří Paroubek a německá kancléřka Angela Merkelová

Premiér Jiří Paroubek se v úterý sešel k prvnímu jednání s novou německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Rozhovorům dominovala evropská témata, přesto se ale dostalo i na česko-německé vztahy, konkrétně na téma německých vysídlenců. Informace zjišťovala Martina Lustigová.

Oficiální návštěva českého premiéra Jiřího Paroubka v Berlíně
Nová německá vláda CDU/CSU a SPD bude podle vyjádření kancléřky pokračovat v linii minulého spolkového kabinetu a nepostaví se za soukromé restituční nebo odškodňovací žaloby sudetských Němců. Angela Merkelová v úterý uvedla: "Máme dlouhou tradici německých vlád pod vedením Helmuta Kohla a Gerharda Schrödera. Žádná německá vláda nepodporovala soukromé nároky sudetských Němců a v této tradici bude pokračovat i nová spolková vláda."

Angela Merkelová ale podle svých slov podporuje výstavbu kontroverzního Centra proti vyhánění: "Máme koaliční dohodu a ta stanoví, že chceme učinit viditelné znamení, co se týče určitého úseku našich dějin. Přes 12 miliónů lidí bylo vyhnáno. V žádném případě to ale neznamená relativizaci našich dějin. Známe svou odpovědnost a chceme toto všechno postavit do evropského kontextu. A v tomto smyslu má jít o celkový pohled a také o odpovědnost vůči našim dějinám."Českého premiéra plán na vytvoření Centra proti vyhánění nijak zvlášť nenadchnul. Kancléřce Merkelové oznámil, že tuto myšlenku nepovažuje za produktivní: "Já jsem jí řekl, že to je v české veřejnosti, i v té její, řekl bych, sice vlastenecky uvažující, ale, řekněmě, takové té konsiliantní části věc, která je silně zprofanovaná. A nemluvě už o takové té nacionalističtější části české veřejnosti. Takže z tohoto hlediska si nemyslím, že by to byla myšlenka, která by byla produktivní na české politické scéně."

Premiér Jiří Paroubek a německá kancléřka Angela Merkelová
Premiér Paroubek také odmítl možnost, že by si zástupci české vlády sedli ke "kulatému stolu" se zástupci sudetských Němců, jak navrhuje předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt. Ten také vyjádřil naději, že návštěva českého premiéra v Berlíně bude znamenat nový začátek vztahů mezi Prahou a Berlínem. S tím ovšem premiér Paroubek nesouhlasí. "Tuto svou návštěvu nepovažuji za nějakou novou etapu v česko-německých vztazích, protože česko-německé vztahy jsou na vynikající úrovni a já si myslím, že budou na vynikající úrovni také pokračovat. Po této návštěvě jsem o tom naprosto přesvědčen," uvedl v úterý Jiří Paroubek, o němž je známo, že mnohem blíž než k Angele Merkelové má k bývalému německému kancléři Gerhardu Schröderovi. Přesto ale Angelu Merkelovou pozval na oficiální návštěvu Prahy a kancléřka přislíbila, že na jaře do české metropole zavítá.