Prahu navštívil německý prezident Wulff

Foto: ČTK

Na svou první návštěvu ve funkci německého prezidenta přijel v pondělí do Prahy Christian Wulff. Už dopoledne se na Pražském hradě setkal se svým českým protějškem Václavem Klausem. Praha i Berlín označují své vzájemné vztahy za nejlepší v historii. Rozdílné pohledy na poválečné uspořádání podle oficiálních míst vyřešila Česko-německá deklarace. Prezident Klaus ale při pietní akci k 17. listopadu připomněl, že poválečné násilí Čechů na Němcích bylo nesrovnatelně menší než násilí páchané nacisty na okupovaných územích. Zpravodajka Českého rozhlasu v Berlíně Klára Stejskalová se zeptala německého prezidenta, zda sleduje současnou debatu, která se nyní v Česku k tomuto tématu vede:

Christian Wulff  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
"My Němci jsme způsobili Čechům v době okupace nevýslovné utrpení. Vypálení Lidic, Ležáků, zločiny v Terezíně. Šlo o nepochopitelné a strašné činy. Německo se vypořádává s děsivým obdobím nacionálního socialismu celá desetiletí. Je velkým darem, že v dnešní době usmíření a porozumění docházíme ke vzájemnému respektu. Pozorně sleduji snahu dopátrat se utrpení Němců v době odsunu. Příkladem jsou Postoloprty, Brno, Cheb, stejně jako plánované otevření Muzea dějin Němců v Čechách, kde je patrný zájem právě o tuto poválečnou dobu."

Česko - německým vztahům určitě neprospěla železná opona. Co se za posledních dvacet let změnilo? V čem vidíte společné perspektivy?

"Můžeme se konečně oboustranně navštěvovat. Češi jezdí rádi do Německa a Němci navštěvují Česko. Jde o dobrý vývoj správným směrem."

Menší státy, jako je i Česká republika, si stěžují, že v Evropské unii tahají za kratší provaz a že podmínky v unii diktují velké státy, jako je právě Německo a Francie. Co může udělat Německo, aby tento dojem vyvrátilo?

"Mám pro tyto obavy velké pochopení. Ale i větší země mají občas starosti, když malé země nebo jen jeden člen brzdí týdny i měsíce něco, co chceme udělat. Když měsíce nebo rok odkládá přijetí smlouvy. U zrodu společné Evropy byly tři malé a tři menší státy. Duch spolupráce mezi malými a velkými musí naplňovat i Evropa dvaceti sedmi nebo dvaceti devíti zemí. Je třeba hledět na sílu argumentů, a ne na to, zda návrh předkládá malá či velká země."

Foto: ČTK
Pane prezidente, 22. listopadu přijedete poprvé ve své funkci do České republiky. Byl jste už v Čechách?

"Dříve, ještě jako turista. Dlouho jsem působil v dozorčí radě Volkswagenu, jehož dceřiná společnost Škoda je velmi úspěšná. Česko je zajímavé místo pro přímé zahraniční investice. Má hodně inženýrů a vzdělané odborné síly. Jste nejenom důležitý obchodní partner, ale i vhodné místo pro německé investice. A to jsou také důvody, proč jezdit do Česka pravidelně."

Ekonomické otázky, otevření německého pracovního trhu pro Čechy, automobilka Škoda nebo přísné příhraniční kontroly českých řidičů v Německu byly zase tématem jednání Christiana Wulffa s českým premiérem Petrem Nečasem. V programu byla také návštěva pražské Národní třídy a připomínka událostí 17. listopadu r. 1989.