Nemocnice do Afghánistánu

Jaroslav Tvrdík

Prvních 30 vojáků 6. polní nemocnice Armády České republiky odletělo včera večer ze starého ruzyňského letiště do Afghánistánu. Polní nemocnice bude pracovat tradičně pod britským velením. O podrobnosti se zajímal kolega Mikuláš Kroupa.

Na půlroční misi do Afghánistánu odlétá stopadesátičlenná polní nemocnice složená z praktických lékařů, chirurgů, psychiatra a psychologa. Včera večer odcestovala přípravná skupina takzvaná Czech advance party podpůrný tým třiceti vojáků - ženistů, kteří mají vybudovat na základně v Baghramu samotnou polní nemocnici. Do osmého května by na základnu měl dorazit zbytek vojáků a materiálu. Česká polní nemocnice je mezinárodně uznávanou jednotkou díky svým bohatým zkušenostem, potvrdil to z tiskového oddělení Ministerstva obrany Jan Šindelář.

"Jednotka prošla misí na Balkáně, Albánií nebo pomáhala při zemětřesení v Turecku. Jsou to specialisté z vojenské nemocnice, kteří mají vysokou erudovanost."

Vojáci do Afghánistánu odletěli i přesto, že zatím není jasné, z čeho stát misi zaplatí. Velitel 6. polní nemocnice plk. Jindřich Sitta, který odletí s hlavní částí jednotky počátkem května, pouze uvedl, že není jeho problémem řešit financování mise. Celkem by půlroční působení vojáků v Afghánistánu mělo stát asi 600 miliónů korun. Vláda chce tyto peníze získat vydáním dluhopisů. S tím ale nesouhlasí především poslanci ODS. V nejbližších dnech zákonodárci ČSSD zřejmě navrhnou svolání mimořádné schůze sněmovny, která by měla o dluhopisech jednat. Výsledek rozpravy v parlamentu však není jasný.

Armáda však počítá s tím, že část prostředků najde ve svém rozpočtu. To by prý mělo podle slov Jana Šindeláře z tiskového oddělení ministerstva obrany, vystačit na první rotaci jednotky."

"První finanční prostředky musí poskytnout resort obrany z rozpočtu. O dalších podrobnostech nevím. Záleží na politicích, jak se mezi sebou dohodnou."

Foto: ČTK
S jednotkou se na staré letiště v Ruzyni přišli rozloučit i prezident Václav Havel a ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Prezident republiky Václav Havel vojákům poděkoval za jejich nasazení a připomněl, že se za prvé budou pomáhat lidem trpícím ze země nesmírně zkoušené dlouholetými válkami. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík vojákům popřál, aby "zemi, jejíž vlaječku mají na rameni, reprezentovali lépe než někteří politici." Narážel tak na včerejší hlasování poslanecké sněmovny, která neschválila jeho návrh na nákup nadzvukových stíhaček Grippen.

6. polní nemocnice zůstane v Afghánistánu pravděpodobně do konce protiteroristické operace. Po půl roce se s vojáky vystřídají jejich kolegové především z vojenské nemocnice.