Není možné obhájit opravdové hodnoty bez oběti

Není možné obhájit opravdové hodnoty bez oběti, prohlásil na setkání s válečnými veterány předseda Senátu Petr Pithart. Ten v úterý přijal bývalé letce RAF, členy Sdružení československých zahraničních letců a příslušníky známého Guinea Pig Clubu. Setkání byl přítomen Jaromír Marek.

Poslední žijící Čech, člen Guinea Pig Clubu, tedy Klubu pokusných morčat, sdružujícího popálené a omrzlé letce RAF, je válečný pilot generálmajor Alois Šiška. Ten sloužil jako pilot u 311. bombardovací perutě britského RAF. Po dramatickém útěku z protektorátu vstoupil v roce 1940 do Československé zahraniční armády. Po únoru 1948 byl Šiška několikrát zatčen a následně i vyhoštěn z Prahy. Do činné vojenské služby byl povolán v roce 1968 pro práci v Rehabilitační komisi západních letců. Jak generálmajor Šiška uvedl, současnou situace pozorně sleduje, ale jako bývalý voják jí vlastně nerozumí.

"My jsme bojovali za něco, kdežto tito teroristé chtějí jenom vraždit. To se nedá porovnat s minulou válkou. Někdo se zmínil, že i Japonci měli kamikadze, ale to byli rytíři. To nebyli vrahové. Oni bojovali proti válečným lodím a tihle teroristé....podívejte se, kolik lidí zabili."

Jak uvedl Petr Pithart, z životních osudů bývalých válečných letců můžeme čerpat poznání i pro dnešní dobu. Petr Pithart pro Radio Praha řekl:

"Není možné uhájit opravdové hodnoty bez obětí, nebo bez nabídky obětí. V minulých letech to vypadalo, že se svět dokáže vypořádat se zlem jakousi laboratorní, technickou válkou vedenou z výše pěti tisíc metrů. Ukázalo se, že to nejde. Ti lidé, kteří dnes přijali naše pozvání, to věděli vždycky. Kdo to myslí vážně s obranou hodnot této civilizace, ten musí být připraven přinést oběti."

RP: Nicméně podle průzkumu veřejného mínění si Češi myslí, že už spojencům nabídli dost...

"My Češi jsme velmi skeptičtí a střízliví. My jen tak něčemu neuvěříme, vždycky potřebujeme, aby šlo opravdu do tuhého. Potom jsme dobří a já tomu věřím," uvedl pro Radio Praha předseda Senátu Petr Pithart.