Komisař pro rozšíření Evropské Unie Günter Verheugen navrhuje provést v Německu referendum o rozšíření EU

Česká republika je v první vlně kandidátských zemí usilujících o vstup do Evropské unie. Proto o víkendu vyvolal pozornost výrok evropského komisaře pro rozšíření EU. O výroku Güntera Verheugena informuje Hanka Bakičová.

Günter Verheugen o víkendu v rozhovoru pro německý deník Süddeutsche Zeitung prohlásil, že navrhuje, aby Německo provedlo v souvislosti se vstupem nových zemí do Evropské unie referendum, tedy, aby se občané Německa, země, ze které Verheugen pochází, mohli vyjádřit k tomu, zda chtějí v EU nové členy nebo ne. Prohlášení Güntera Verheugena vyvolalo velký rozruch mezi ministry zahraničních věcí zemí EU, kteří neformálně jednali ve francouzském Evianu. Mezi účastníky setkání kolovaly novinové kopie rozhovoru a pozornost vyvolala hlavně pasáž, ve které se hovoří o tom, že Německo by nemělo rozhodnout o rozšíření EU za zády svých občanů. Předseda Evropské komise, italský politik Romano Prodi, neskrýval v Evianu rozpaky nad tímto prohlášením.

"Výrok komisaře Verheugena mne překvapil, ale naše závazky týkající se rozšíření Evropské unise se nemění. EU pokládá přijetí nových členů za svou prioritu a diskuse v Evianu to potvrdila", prohlásil Romano Prodi a dodal, že Verheugen pouze vyjádřil svoje vlastní soukromé mínění. Někteří evropští politici navíc v kuolárech mluvili o tom, že Verheugenovy výroky byly nezodpovědné a že je německý ministr zahraničních věcí Joschka Fischer ujistil, že jeho země žádné referendum neplánuju. Verheugen je prvním předním politikem EU, navíc členem Evropské komise, který se vyslovil pro fererendum o rozšíření v členské zemi. Zatím se počítalo jen s referendy v přistupujícícíh státech, které musí rozhodnout o odevzdání části své svrchovanosti Evropské unii. České vládě podle jejího mluvčího Libora Roučka nepřísluší Německu radit, zda by mělo uspořádat referendum o této otázce, "To rozdhodně ponecháme na německé straně" řekl Libor Rouček.

Autor: Hanka Bakičová
spustit audio