Poslanecká sněmovna volila svého šéfa

Končící vláda, Foto: ČTK

Nová Poslanecká sněmovna volila dvoukolově svého předsedu. Před tajnou volbou situace nebyla jednoznačná. Mnohé totiž překvapilo rozhodnutí Václava Klause znovu kandidovat na post šéfa dolní parlamentní komory. V souboji o vedoucí křeslo komory se tak utkal se sociálním demokratem Lubomírem Zaorálkem. Poslanci se pomyslně rozdělili do dvou táborů - proklausovského a prozaorálkovského, přičemž nebylo jasné, který z nich bude mít navrch.

Končící vláda,  Foto: ČTK
Sociální demokraté i poslanci Koalice označovali kandidaturu Václava Klause za symbolické gesto. To ale předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Vlastimil Tlustý odmítal a tvrdil, že existuje několik pádných důvodů, proč se jejich strana o vedoucí post sněmovny uchází. Prvním předpokladem k tomu je podle Tlustého fakt, že se ODS stala v červnových volbách druhou nejsilnější politickou stranou:

"Druhý důvod - my si myslíme, že není nutné brát na vědomí, že Koalice a sociální demokraté se dohodli na nominaci pana Zaorálka. My se domníváme, že je správne, aby při volbách takto významných funkcí byla konkurence a bylo z čeho vybírat."

Také místopředsedkyně komunistů Zuzka Rujbrová ještě před hlasováním prohlásila, že není předem rozhodnuto, protože volba šéfa sněmovny je tajná:

"Takže lze předpokládat, že hlasy může dostat osoba Václava Klause, nikoli koaliční kandidát, který byl dohodnut, od některých poslanců."

Naproti tomu sociální demokrat Michal Kraus považoval kandidaturu Václava Klause na post šéfa sněmovny za symbolickou:

Václav Klaus,  Foto: ČTK
"Je dělaná, podle mého názoru, čistě z jakési povinnosti klubu ODS vůči svému předsedovi. Samozřejmě na úspěch to šanci nemá."

Také tip lidovce Jiřího Karase byl před volbou jednoznačný. Podle něj šlo ze strany ODS o pouhé gesto, protože větší šance, při současném rozložení sil ve sněmovně, připisoval kandidátovi sociální demokracie:

"No, já si myslím, že rozhodně to nebude pan Václav Klaus. Od něj je to jenom pouhé plané gesto a vůbec od celé ODS. Tak že pochopitelně Zaorálek."

Obdobný názor vyjádřil před volbou nového předsedy Poslanecké sněmovny i šéf lidovců Cyril Svoboda, který spoléhal na v sílu daného slova:

"Já věřím, že dohody jsou uzavřeny a že kandidátem Koalice na post předsedy sněmovny je také pan Zaorálek, stejně tak, jako je kandidátem sociální demokracie. Já tedy doufám, že on bude zvolen."

První kolo tajných voleb předsedy Poslaneckém sněmovny ale slova předsedy lidovců a budoucího šéfa české diplomacie Cyrila Svobody nepotvrdilo.