Soud poslal za mříže první šéfy zkrachovalé kampeličky

Pražský městský soud poslal za mříže první šéfy zkrachovalé kampeličky. Jde o bývalého předsedu představenstva První francouzské záložny Pavla Ouřadu, který dostal sedm let, a člena představenstva stejné společnosti Petra Hůfa, který vyvázl se šesti a půl rokem vězení. Svým klientům způsobili škodu za 38 miliónů korun.

Kampelička je lákala na vysoké úroky, které činily až 13 a půl procenta, tedy trojnásobek toho, co nabízely ostatní banky. Vkladatele také často mátli nepravdivým tvrzením, že záložna se jmenuje "francouzská", protože je v ní francouzský kapitál. Také jim vesměs nesdělovali, že vklady už nejsou pojištěny. Nalákat se nechalo 375 lidí, kteří do záložny vložili přes 40 milionů korun. Tyto peníze chtěli odsouzení od začátku využít na zřízení sítě restaurací a kabaretů v centru Prahy.

Odsouzení Pavel Ouřada  (vlevo) a Petr Hůf,  Foto: ČTK
Advokáti nepopírají vinu svých klientů, ale rozhodně nesouhlasí s tvrzením soudu, že by šlo o podvodné jednání už od počátku, což potvrdil po vynesení rozsudku advokát Tomáš Mácha:

"Porušili to, co porušit mohli, to, že špatně spravovali tuto záložnu a uváděli nepravdy, ale podvod to není v žádném případě. Ani jeden, ani druhý nechtěli založit záložnu s tím záměrem, že by chtěli někoho podvést anebo si sehnat nějaké peníze. To je, dle mého názoru, skoro nesmysl."

Odsouzeným přitížil i fakt, že mezi klienty byla celá řada důchodců, kteří přišli o celoživotní úspory. Byl mezi nimi i pan František Sojka:

"Třista patnáct tisíc jsem tam dal, no. Dva tísice mi dali a jinak... ha, ha."

Většinu klientů zkrachovalých záložen už odškodnil Zajišťovací fond, ovšem na úkor všech daňových poplatníků. Stát totiž kvůli financování fondu musel vydat dluhopisy, které nakonec zaplatí všichni občané. Mluvčí úřadu pro dohled nad záložnami Oldřich Zajíc nám řekl, že výplaty zkrachovalých kampeliček nyní probíhají bez problémů:

"Výplaty samozřejmě stále pokračují a budou postupně navazovat na novelu zákona, kde se to zvýšilo z 80 procent, maximálně 100 tisíc, na 90 procent, maximálně 400 tisíc korun.Tyto výplaty by měly začít zhruba na podzim."

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík vidí příčinu problémů českých kampeliček ve špatné legislativě:

"To, co na ní bylo špatné, bylo to, že ona byla velmi liberální v takovém tom špatném slova smyslu. Ona dovolovala v podstatě fromy hospodaření, které u jiných finančních institucí, například u bank, není možné. To jsou takové věci, jako půjčování svěřených vkladů klientů osobám spřízněným s tou institucí a podobně. Ta druhá stránka věci - každý zákon lze obejít a zneužít. I ten špatně udělaný není ten základní problém. Problém je skutečně v tom, jakým způsobem managementy těch kampeliček své družstevní záložny spravovaly a ty soudní procesy svědčí o tom, že celá řada z nich byla obětí počínání kriminálního typu."

Podnikáním družstevních záložen bylo v České republice v minulých letech poškozeno na 90 tisíc klientů, kterým vznikla škoda mezi sedmi až osmi miliardami korun. Nyní funguje bez vážnějších problémů už jen 50 z téměř 130 kampeliček.