Jsme nemocní více než lidé v EU?

Ministryně zdravotnictví Marie Součková

Reklama na cigarety v budoucnu v České republice úplně vymizí, zubaři budou školákům pravidelně prohlížet chrup, vojáci, policisté a profesionální řidiči budou často testováni, zda nepili alkohol. Tak to jsou jen některé body z projektu Zdraví pro všechny v 21.století, který připravilo ministerstvo zdravotnictví České republiky a minulý týden ho schválila vláda. Češi jsou prý více nemocní než lidé ze zemí v Evropské unii, tvrdí ministryně zdravotnictví Marie Součková. Kolega Mikuláš Kroupa se jí zeptal, jaká myšlenka projekt nastartovala?

Proč má stát dohlížet na zdraví svých občanů?

"Domnívám se, že je to jeden ze základních principů, protože jedině zdravý člověk je schopen podávat výkony. Ale i vytvářet hodnoty nejen pro sebe, svoji rodinu, ale i pro ostatní, a přispívat do systému."

Už jste několikrát zdůraznila, že každý strůjcem, svého zdraví. Proč má tedy za občana tuto odpovědnost přebrat stát?

"Nařekla bych, že stát přebírá odpovědnost. Ale jsou systémy, které musíte nastartovat, abyste ve společnosti edukoval. To znamená začínat s osvětou, začít s otázkou: co je zdravé a co ne."

Jsou Češi nemocnější, než lidé ze zemí Evropské unie?

"Naše zdravotnictví je na předních místech v kvalitě poskytování zdravotnických služeb. Ale nemocnost, zmíním například kardiovaskulární příhody, rakovinu, tak v tomto zaujímáme v Evropě bohužel přední místa."