O post prezidenta se budou v pátek ucházet tři kandidáti

Jaroslava Moserová, Foto: ČTK

Do boje o post nového prezidenta České republiky v pátek nastoupí tři kandidáti - Jaroslava Moserová nominovaná části unionistických a lidoveckých poslanců, Miloš Zeman za sociální demokracii a Václav Klaus za občanské demokraty. Všichni zahájili jednání o hlasy poslanců a senátorů.

Miloš Zeman,  Foto: ČTK
Nejaktivnější je v tomto směru Miloš Zeman. V úterý se sešel s poslanci Unie svobody a přes hodinu potom jednal s šéfem lidovců Cyrilem Svobodou a předsedou komunistů Miroslavem Grebeníčkem:

"Nelobuji za své zvolení, protože si myslím, že ten, kdo tahá za rukáv poslance a senátory, jednak ztrácí sebeúctu, a jednak pohrdá těmito lidmi, protože je považuje za snadno manipulovatelné."

...říká Miloš Zeman. Předseda sociálních demokratů Vladimír Špidla odmítá jasně říci, kterého kandidáta bude ve volbě prezidenta podporovat. Na listině deklarující Zemanovu kandidaturu za sociální demokracii však Špidlův podpis chybí.

Miroslav Grebeníček,  Foto: ČTK
Komunisté do páteční volby vlastního kandidáta nepostaví a ve čtvrtek rozhodnou, koho podpoří. Zatím se zdá, že se přikloní k Zemanovi. Hlasů komunistů se nezříká ani Václav Klaus. Zatím ale neplánuje, že by se s nimi sešel:

"Do této chvíle není nic domluveno, ale prosím, abychom nedémonizovali tuto věc. Tito poslanci a senátoři budou hlasovat, budou volit a svými 41 hlasy ve sněmovně mohou zásadním způsobem zamíchat. Já se toho proto nezříkám."

Jak už jsem řekl, komunisté pravděpodobně podpoří Miloše Zemana. Za tuto podporu požadují po sociální demokracií přehodnocení jejich tzv. Bohumínského usnesení, kterým si před osmi lety zakázali vládní spolupráci s komunisty. Potvrdil to ostatně předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik:

Jaroslava Moserová,  Foto: ČTK
"Je třeba, aby se vyjádřili někteří vrcholoví funkcionáři, že toto usnesení je vyhaslé, že prostě neplatí na úrovních měst a v řadě případů i na úrovních krajů. Je škodlivé pro další vývoj v této zemi, když dvě levicové strany odmítají spolupracovat. Vzkázal jsem jim to přes média a oni mi přes média vzkazují, že to asi možné nebude, ale jsem přesvědčen o tom, že diskuse o tomto tématu určitě také bude nastolena na sjezdu sociální demokracie v březnu."

Unionisté dali najevo, že s jejich hlasy Zeman ani Klaus počítat nemohou a zřejmě podpoří Moserovou. Tu by také mohla volit část lidovců. Jaroslava Moserová spoléhá na to, že v pátek získá podporu hlavně v Senátu. Mohla by ubrat hlasy oběma protikandidátům, a výsledek volby tak ovlivnit:

"Nebude to lehké, ale jdu do toho s pevným odhodláním. Myslím si, že bych mohla v tom souboji titánů já, David proti Goliášům uspět."

Pokud by v pátek nebyl zvolen ani jeden z kandidátů, následovala by buď třetí tříkolová volba nebo, po změně Ústavy, všelidové hlasování.