Česko v komentáři

V dnešním vydání rubriky "Česko v komentáři" bude řeč o páteční druhé tříkolové volbě nového prezidenta České republiky. S komentátorkou Lidových novin Petruškou Šustrovou se telefonicky spojil Josef Kubeczka.

Ani páteční druhá volba nástupce Václava Havla v prezidentské funkci nepřinesla kýžený úspěch. Přesto průběh volby a zejména vyjednávání mezi jednotlivými koly přinesly mnoho zajímavého. Co nejvíce zaujalo Vás?

"Samozřejmě nejvíc mě zaujalo to, že Miloš Zeman, kterému všichni dávali zhruba největší šance, byl vyřazen v prvním kole. A potom, ale to už je spíše okrajová věc, jak se pan Zeman zachoval. To, že se sebral a odjel, aniž by počkal na vyhlášení oficiálních výsledků. Tím se u mě a zřejmě u lidí, kteří to vidí podobně jako já, naprosto vyřídil, protože kdo neumí prohrávat, tak nemá vstupovat do volební soutěže."

Jak už jste sama řekla, v prvním kole páteční volby neuspěl expremiér Miloš Zeman. Proč, podle Vás, právě on?

"Já jsem vyslechla takovou dosti složitou debatu o tom, že to byl výsledek různých zákulisních jednání, kdy část jeho vlastních sociálních demokratů hlasovala v prvním kole proti němu, respektive pro senátorku Moserovou. Samozřejmě volba byla tajná, nevím, jak to bylo, ale já myslím, že to způsobeno tím, že to není kandidát, který by měl nějakou soustavnější podporu. On má velkou podporu ve své straně, ale jenom v části své strany a to, obávám se, je málo."

První kolo naznačilo, že by se tentokrát mohlo rozhodnout o nové hlavě českého státu. Ani Jaroslava Moserová, ani Václav Klaus však v dalších dvou kolech nezískali potřebný počet hlasů. Čí hlasy o tom mohly rozhodnout?

"No, já myslím, že nejvíc jde o to, že je sociální demokracie rozpolcená a potom je tady velká neznámá nad hlasy komunistů, protože Miroslav Ransdorf sice deklaroval, že budou podporovat levicového kandidáta, ale je dosti zjevné, že to neudělali a pokud ano, tak rozhodně ne důsledně."

Druhá volba tedy nevyšla. Co bude, podle Vás, následovat - třetí nepřímá volba nebo snaha o co nejrychlejší přijetí zákona o všelidovém hlasování?

"Soudím, že se zákonodárci pokusí o další volbu, ale můj názor je, že pokud se vládní koalici nepodaří postavit nějakého společného kandidáta, který by měl šanci nejen se stát, jak se hezky říká, důstojným protikandidátem, ale také ty volby vyhrát, tak se obávám, že tento pat může pokračovat do nekonečna. Václav Klaus je totiž kandidát velmi silný, velmi zdatný, ale rozhodně kandidát, který spíše rozděluje mínění něž by je spojoval."

Po první volbě hlavy státu jsem se v této rubrice ptal komentátora deníku Právo Jiřího Hanáka na jeho tip na budoucího prezidenta České republiky. Dnes se na totéž ptám Vás.

"Já si, popravdě řečeno, myslím, že ta třetí volba dopadne podobně a strany se zřejmě budou muset uchýlit k přijetí zákona o přímé volbě prezidenta. Pokud přece jen by měli rozhodnout, tak vám řeknu upřímně, že bych si přála, aby to byl nějaký kandidát vzešlý na poslední chvíli, jehož jméno dnes neznáme. Stejně, jako jsme ještě před čtrnácti dny příliš dobře nevěděli, že bude kandidovat paní Moserová."

Já moc děkuji za Vaše názory.