Václav Havel opustil po 13 letech prezidentský úřad

Foto: CTK

Česká republika je bez prezidenta. Úderem nedělní půlnoci byla spuštěna prezidentská vlajka, která nad Pražským hradem opět zavlaje poté, co nástupce Václava Havla složí prezidentský slib. Jaký byl poslední Havlův den ve funkci, to je moje otázka pro Zdeňku Kuchyňovou.

Foto: CTK
Václav Havel stál v čele státu téměř 13 let. Je prvním prezidentem v historii země, který úřad opustil řádně po vypršení mandátu. Jeho předchůdci buď zemřeli, abdikovali, nebo byli odvoláni. S Václavem Havlem se přišli rozloučit zaměstnanci jeho kanceláře. Na chodbě, kterou společně s manželkou Dagmar procházel k výtahu, utvořili špalír. Prezident si s každým potřásl rukou, u mnohých se objevily i slzy dojetí. I poslední den v úřadu byl rušný. Václav Havel položil věnce k několika pomníkům, čekala na něj vojenská přehlídka a i řada schůzek. Několik hodin před vypršením svého mandátu se rozloučil s veřejností krátkým projevem, ve kterém poděkoval za důvěru a sympatie.

"Vaší podpory se vážím o to víc, že jsem se ji nesnažil získat za každou cenu. Mnohdy jsem dokonce zastával zřetelně menšinové stanovisko a vydobyl si tím spíš odpor, než uznání. Někdy jsem v takových případech možná chyboval. Rád bych vás ale ujistil o jediném. Vždycky jsem se snažil řídit diktátem té instance, na niž jsem skládal svůj slib, totiž diktátem svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Těm, kteří s ním nesouhlasili nebo jim byl "prostě protivný", poslal Václav Havel v poslední oficiální řeči omluvu s přáním odpuštění.

Zdůraznil rovněž, že není katastrofou, když po jeho odchodu zůstane země nějaký čas bez hlavy státu. Podle Havla je to sice mrzuté, ne však katastrofální. Na adresu svého nástupce poznamenal.

"Bude stát v čele státu v době snad méně vzrušené, než v jaké jsem byl svou funkcí pověřen já, ale nikoliv nezajímavé. Spíš naopak. Teprve doba, která nyní nadchází, reálně ukáže, do jaké míry už jsme plnohodnotnou součástí demokratického světa."

Vaclav Havel s manzelkou Dagmar zdravi obcany pri prichodu k pomniku sv. Vaclava v Praze,  Foto: CTK
Pro poslední projev Václav Havel vyměnil svou pracovnu, kterou mohli diváci vidět při novoročních projevech, za místnost, v níž úřadoval Tomáš Garrigue Masaryk. Na stole stála tradiční psací souprava a v knihovně také fotografie obou jeho manželek - Olgy a Dagmar. A taková byla poslední slova projevu Václava Havla.

"Milí přátelé, loučím se s vámi jako váš prezident, zůstávám s vámi jako váš spoluobčan!"

Při svých posledních slovech zdvihl Václav Havel prsty do vítězného véčka, jako v dobách sametové revoluce. Na Hrad pak přijel ještě o půlnoci z nedaleké restaurace, v doprovodu skupiny přátel od divadla. V mrazivém počasí tu kromě novinářů a pracovníků prezidentské kanceláře byli i Pražané. Jen co na nedalekých věžních hodinách odbila půlnoc, rozezněla se slavnostně osvětleným areálem Pražského hradu fanfára a prezidentská vlajka sjela dolů.

Poté ještě nastoupená hudba Hradní stráže zahrála státní hymnu a ceremoniál skončil. Václav Havel nasedl s manželkou do auta a opustil po 13 letech Pražský hrad, nikoliv však veřejný život.