Česko v komentáři

Petr Robejšek

Podepsáním přístupové smlouvy se Česká republika přiblížila svému vstupu do Evropské unie. S Petrem Robejškem, ředitelem Mezinárodního institutu pro politiku a hospodářství v Hamburku, si o souvislostech tohoto kroku telefonicky povídal Josef Kubeczka.

Minulý týden podepsali nejvyšší představitelé České republiky na summitu v Aténách Smlouvu o přistoupení k Evropské unii, která nám de facto otevřela cestu do tohoto evropského společenství. Myslíte si, že podmínky vstupu, které si Češi vyjednali, jsou pro nás příznivé?

"To je všechno velice relativní otázka. Pokud se zamyslíme nad tím, jaký smysl má celý tento projekt, tak pro nás bylo důležité, že jsme vyjednali podmínky vstupu. Znamená to, že vstupujeme, i když vstup do Evropské unie není žádným čarovným proutkem, který všechno změní k lepšímu. Konkrétní podmínky bylo podle mého názoru možné vyjednat příznivější. To dokázaly ostatní státy, zejména Polsko. Pokud někdo eventuálně namítne, že není hodné toho historického okamžiku mluvit o penězích, tak musím říci, že Evropská unie je především o penězích."

Cyril Svoboda a Václav Klaus,  foto: ČTK
Slavnostní akt podpisu Smlouvy se znovu stal záminkou pro střet mezi zastánci různých pohledů na Evropskou unii. Mám na mysli slovní přestřelku mezi prezidentem Klausem a šéfem české diplomacie Cyrilem Svobodou. Nezdá se Vám tento způsob prezentace rozdílných názorů poněkud nepatřičný?

"No, asi se to nehodí, když dochází k takové rozepři na mezinárodní scéně. Možná by bylo daleko užitečnější, a to, myslím, oba tito pánové propásli, kdyby tyto diskuse vedli již před skutečně delší dobou intenzívně a systematicky v České republice. Problémy a rozdíly by se pravděpodobně úplně neodstranily, ale alespoň by bylo zřejmé, kde kdo stojí a jak je třeba interpretovat tu kterou výpověď toho kterého politika."

Premiér Vladimír Špidla v těchto dnech varoval před snahou českých komunistů oddálit vstup Česka do Evropské unie na pozdější termín. Argumentoval při tom ztrátou možnosti podílet se na reformě unie. Byla by to podle Vás jediná ztráta?

Vladimír Špidla,  foto: ČTK
"Já bych tu možnost podílet se na reformě Evropské unie příliš nepřeceňoval. Tím spíše, že si myslím, že reforma unie, kterou se nepodařilo zrealizovat v době, když bylo jenom patnáct členů, se s přistoupením nových členů ještě mnohem ztíží, ne-li znemožní. To si myslím není skutečný důvod. Samo o sobě by stálo za to velice chladně uvažovat o tom, co by se v teoretickém případě stalo, kdybychom do unie nevstoupili okamžitě, kdyby naše referendum dopadlo negativně nebo z nějakých jiných důvodů. Pokud bychom o tom opravdu racionálně uvažovali, tak možná zjistíme, že by se tak moc nezměnilo."

V polovině června, jak už jste zmínil, nás čeká všelidové hlasování o vstupu do unie. Mnozí odborníci v Česku se ani tak neobávají, že by lidé v referendu neřekli vstupu ANO, ale spíše jim přidělává vrásky možná malá účast. Myslíte si, že to může být problém, i když český zákon o referendu nepodmiňuje platnost jeho výsledků počtem odevzdaných hlasů?

"Ano, je jistě možné, že lidé nebudou považovat toto rozhodnutí za tak důležité, aby se k němu vyjadřovali. Byla by to chyba. Já si myslím, že každý občan by měl sám za sebe a podle svého nejlepšího přesvědčení zvážit, co si o tomto kroku myslí a jít k referendu."

Václav Klaus a Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Na závěr ještě jedna otázka. Vehementní zastánci vstupu České republiky do Evropské unie často argumentují tím, že za ní vlastně neexistuje jiná alternativa. Je tomu skutečně tak?

"To bychom museli opravdu velice intenzívně promýšlet, protože bychom se museli ptát, co nám Evropská unie přináší a co nám bere. Momentálně bych řekl, že ty výhody a nevýhody jsou jakž takž vyvážené, ale jsou představitelné i stavy, kdy by nevýhody dokonce převažovaly. Z toho důvodu o tom 'bez alternativy' se možná nedá tak jednoznačně mluvit. Já bych upozornil na to, že Evropská unie se týká zejména hospodářské spolupráce, neřku-li výlučně hospodářské spolupráce. A je známo, že hospodářství si najde cestu vždycky - s Evropskou unií i mimo ní anebo i bez ní."

S Petrem Robejškem, ředitelem Mezinárodního institutu pro politiku a hospodářství v Hamburku, hovořil Josef Kubeczka.