Co nás čeká v roce 2004?

penize_2004.gif

Zdražování, volby a především vstup do Evropské unie čekají občany České republiky v roce 2004. Vláda chce v letošním roce také dokončit druhou část reformy, která by měla zvrátit dosavadní zadlužování státu. Více se už o výhledech na rok 2004 dozvíte od Mileny Štráfeldové.

Zdražení Čechy čekalo - obrazně řečeno - hned po novoročním přípitku. Od 1. ledna totiž vstoupil v platnost balík reformních zákonů, které podstatně zvedly například ceny benzínu, cigaret a alkoholu. Stoupla také cena u řady služeb, počínaje telefonními poplatky přes čistírny a kadeřníky až po dodávky plynu a elektřiny - ty totiž byly z dosavadní pětiprocentní daně z přidané hodnoty přesunuty pod dvaadvacetiprocentní DPH. Podle ekonomů se jedná o největší skokový nárůst cen za posledních šest let. Úpravy daně z přidané hodnoty na druhou stranu potěší například vyznavače francouzských sýrů a vín, kávy a čokolády - cena těchto pochoutek oproti minulosti klesla. Změna čeká i budoucí důchodce. Lidé, odcházející do důchodu v letech 2007 až 2013, si na penzi počkají déle než dosud. Muži a bezdětné ženy dokonce až do 63 let. A čerství penzisté a ženy na mateřské dovolené si naopak budou smět neomezeně vydělávat bez krácení dávek od státu.

Všechny tyto úpravy jsou výsledkem první fáze reformy veřejných financí, kterou koaliční vláda prosadila v parlamentu v samém závěru loňského roku. V roce 2004 však bude boj o finanční reformu pokračovat - kabinet chce přijít s její druhou fází. Premiér Vladimír Špidla si je vědom toho, že prosadit ji nebude jednoduché.

"Ta druhá fáze by měla ve svém hlavním rozsahu začít platit od 1. ledna roku 2005. Tak jako jsme začínali přibližně v této době s fází první a zhruba v průběhu roku jsme ji zvládli."

V druhé fázi chystá koalice například reformu důchodů, společné zdanění manželů, další sbližování sazeb DPH, bojovat chce také proti šedé ekonomice. První fázi reformy veřejných financí vláda v parlamentu prosadila přes odpor opozice díky převaze jednoho poslaneckého hlasu. Opoziční ODS proto o druhé fázi reformy hodlá s vládou vyjednávat už teď - kabinet má k dispozici koncept tzv. Modré šance. Jde o alternativu občanských demokratů k vládní reformě. Podle lídra ODS Mirka Topolánka se návrhy týkají armády, průmyslu a obchodu, a vzdělávání:

Václav Klaus,  foto: ČTK
"V prvním kvartále se budeme snažit doplnit ten vějíř nabídek Modré šance po jednotlivých resortech, předložíme komplexní reformu zdravotnictví a budeme se snažit předložit vlastní pohled na změnu sociálního a důchodového systému."

Vladimír Špidla připustil, že vláda je připravena se s návrhy opozice seznámit a o některých budou koaliční ministři s opozicí i vyjednávat.

V roce 2004 také čeká Českou republiku zřejmě nejdůležitější krok za dobu její samostatné existence - 1. května totiž vstoupíme do Evropské unie. Jak ve svém novoročním projevu uvedl prezident Václav Klaus, Česká republika tím ztratí sice svou formální svrchovanost, občané by ale vstupu do Evropy měli využít k posílení své svobody a demokracie. Čekají nás také první volby do Evropského parlamentu, krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Prezident Václav Klaus při této příležitosti vyzval vládu a parlament, aby se pustily do řešení problémů, které lidi nejvíce trápí.

"Od těch, kterým jsme svůj mandát dali už dříve, to znamená od dnešních členů vlády a parlamentu, vyžadujme, aby se odvážně a koncepčně pustili do řešení problémů, které žádný jednotlivý občan sám přímo ovlivnit nemůže. Aby zastavili rychle rostoucí zadlužování naší země, což vlastně není nic jiného než zadlužování každého z nás. Aby nás zbavili obav z nahromaděných problémů ve zdravotnictví, které vyvolávají pochopitelnou nejistotu a nervozitu lidí, zejména starších."

Zkusme se stát silnějšími překonáním své tradiční nejednoty a vzájemné nedůvěry, uvedl dále prezident Václav Klaus ve svém novoročním poselství. Zkusme se nekrčit a neschovávat za druhé. Hlavně ale neočekávejme, že se o nás od 1. května začne někdo zvnějšku starat. Nezačne. I nadále se o sebe budeme muset - vlastními silami - postarat sami, dodal prezident.