Skandál v českém fotbale: rozhodčí inzultován divákem!

Prazske derby mezi Bohemians a Spartou - utocici fanousek, foto: CTK

Českým fotbalem otřásá skandál: v sobotu byl při pražském derby mezi Bohemians a Spartou divákem inzultován asistent rozhodčího, a zápas byl proto předčasně ukončen. Tento incident nemá v české fotbalové lize obdoby. Druhá část pravidelné sportovní rubriky bude o něco klidnější: na dostihovém závodišti v Pardubicích začala nová sezóna. Ve studiu je už ke startu připraven Herbert Brynda.

Prazske derby mezi Bohemians a Spartou - utocici fanousek,  foto: CTK
V sobotním zápase nejvyšší fotbalové ligy mezi Bohemians a Spartou šlo o hodně: Bohemians mohli v případě výhry alespoň teoreticky pomýšlet na záchranu v lize a naopak Sparta by se vítězstvím stala mistrem pro sezónu 2002/2003. Až do poslední čtvrtiny se bylo na co dívat, protože se hrál oboustranně útočný a aktivní fotbal. Avšak poté, co Zbončák vstřelil ve 72. minutě gól Sparty na 2:1, došlo k něčemu, co v české lize nemá obdoby. Naposledy se něco podobného stalo v roce 1975 při zápase tehdy sestupujících Sparty a Nitry. Hráči i příznivci Bohemians se mylně domnívali, že branka padla po ofsajdové přihrávce, jeden z fanoušků Bohemians přelezl plot a zezadu udeřil asistenta rozhodčího Ladislava Talpu. Co následovalo vysvětluje hlavní rozhodčí utkání Jaromír Hlaváč:

"V 74. minutě byl pan Talpa inzultován fanouškem Bohemians dvěma údery pěstí, jednou do zátylku a jednou do tváře. Ná základě tohoto jsme zápas ukončili."

Policiste hlidaji fanousky,  foto: CTK
Po jistém komunikačním zaváhání mezi policií a pořadatelskou službou - útočník byl totiž pořadateli zadržen a následně předán policii, která ovšem jeho počínání posoudila jako přestupek a obratem ruky ho propustila - byl divák identifikován jako dvaadvacetiletý muž z Prahy 10. Policie ještě v sobotu večer fanouškovo počínání překvalifikovala na trestný čin výtržnictví, za což mu hrozí až dva roky odnětí svobody. Jak je možné, že policie nedokázala tomuto ani dalším incidentům zabránit jsem se zeptal velitele policejní jednotky na stadionu, podplukovníka Josefa Pražáka:

"Domnívám se, že to bylo příliš náhlé a rychlé, že nešlo zakročit. My musíme zakročovat v celku, po družstvech, a ta reakce fanoušků Bohemians byla velmi rychlá."

Nedohraný zápas bude mít dohru na půdě fotbalového svazu, přičemž se předpokládá, že bude Spartě přiznáno kontumační vítězství 3:0 a tím nebude o jejím titulu žádných pochyb. Prezidenta Sparty Vlastimila Košťála však mrzelo, že šlo o vítězství za takových okolností:

"Pro nás všechny, kteří za kluby zodpovídáme, kteří je financujeme, je to, co dnes diváci udělali, malá tragédie. Veškerá naše práce a finanční prostředky tak podle mého názoru přišly vniveč. Domnívám se, že by svaz měl být velmi tvrdý a konsekventní co se týká potrestání, neboť šlo o nezvládnutí pořadatelské služby. Myslím si také, že na českých trávnících není možné něco takového trpět. Jsem z toho smutný a naši radost z titulu to nepochybně zkazí."

Dostihové závodiště v Pardubicích bývá o něco klidnějším místem, přestože má také své zkušenosti s výtržnostmi odpůrců dostihů nebo čas od času s odpůrci konvenčního způsobu oblékaní. Exhibicionisté však většinou nikoho neohrožují fyzicky, lze hovořit snad jen o psychické nebo morální újmě. Program pardubického závodiště je v letošním roce stejný jako v posledních letech a zahrnuje devět překážkových a dva rovinné dostihy, celkem jedenáct dostihových dní. Nabízí také speciální akce, takzvané národní dny. První z nich - italský - se v Pardubicích konal už 8. května a následovat bude ještě den ruský, britský, slovenský a francouzský. Vrcholem letošní pardubické sezóny bude 113. ročník Velké pardubické České pojišťovny, který se uskuteční 12. října. Na jaké zahraniční účastníky se podle Miroslava Petráně z Dostihového spolku budou moci milovníci dostihů těšit?

"O zahraniční účasti jednáme vlastně neustále. Problémem je, že cross-country je poměrně úzká záležitost i v té Anglii a že počet trenérů, kteří trénují koně pro cross-country je nižší než těch, kteří trénují koně pro roviny nebo pro klasické steeply. Na druhou stranu třeba trenér Murphy, který sem jezdí a byl tady vloni na Zlatém poháru, má sto šedesát až sto sedmdesát steeplových koní. Letos byl se svým koněm druhý na Zlatém poháru v Anglii. Věřím, že z řad těchto trenérů a jejich majitelů se budou rekrutovat účastníci Velké pardubické."

S Velkou pardubickou je neodmyslitelně spojen i její mnohonásobný vítěz Josef Váňa. Co Josef Váňa - dnes v roli trenéra - čeká od nadcházející sezóny?

"Vzhlížím k ní s nadějí. Očekávám od ní samozřejmě co největší úspěchy, protože na nich záleží chod naší stáje, protože všechno záleží jen na penězích. Je pravda, že začátek byl na mé gusto hodně vlažný. Několikrát jsme sice bez velkých úspěchů závodili v zahraničí, ale myslím, že vítězství Decent Fellowa v Brémách snad ukazuje na lepší časy."

Váňovi přibylo do trenérské stáje několik slibných nováčků, zároveň se bude nadále spoléhat na osvědčené koně a žokeje. Koho ale vyšle do slavné Velké pardubické?

"Mám představu, které koně přihlásím, ale je třeba, aby byli koně po celý rok zdraví, aby prokázali výkonnost, aby ukázali, že jsou schopní se na start Verlké pardubické postavit. Troufl bych si přihlásit sedm osm koní, i když vloni jich bylo dvanáct. Přihlásím ty, které budu moci a záležet bude také na výkonnosti."