Jaroslav Tvrdík už není ministrem obrany, chce se věnovat rodině

Prezident Václav Klaus s odstupujícím ministrem obrany J. Tvrdíkem, foto: ČTK

Prezident Václav Klaus přijal demisi, kterou koncem minulého týdne podal ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Tvrdík tak přestal být členem vlády.

Prezident Václav Klaus s odstupujícím ministrem obrany J. Tvrdíkem,  foto: ČTK
"Pan prezident se netajil tím, že odchod ministra Tvrdíka ho osobně mrzí, protože ho považuje za nejvýraznější osobnost, která v čele tohoto resortu stála."

Řekl novinářům Klausův kancléř Jiří Weigl. Dnes už bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík před novináři působil sebejistě. V jeho prohlášení se objevila slova - nemám se za co stydět a hrdost. Jakoby chtěl podtrhnout své rozhodnutí, o kterém někteří soudí, že bylo hrdé, dokreslující charakter dobrého velitele, jiní naopak říkají, že bylo zbytečně ukvapené a nedospělé. Připomeňme, že Tvrdík oficiálně odstoupil kvůli razantnímu snížení rozpočtu pro armádu v rámci vládní reformy veřejných financí. Podle bývalého ministra nelze dokončit s těmito finančními prostředky reformu armády a dostát slibům, které jako ministr udělal.

Současný náměstek ministra obrany Miroslav Kostelka,  možný nástupce J. Tvrdíka,  foto: ČTK
"Myslím si, že se nemusím za nic stydět, že stydět se mohu akorát před svojí rodinou a to se pokusím napravit. Chci poděkovat Armádě České republiky a všem zaměstnancům armády za tu dvouletou spolupráci. Jsem hrdý na to, že jsem mohl dva roky v čele tohoto resortu působit a že jsme zvládli tak složitá období jako byly události 11.září, povodně, summit Severoatlantické aliance, či souvislosti irácké krize."

Česká republika bude mít na zasedání ministrů obrany NATO příští týden v Bruselu "co vysvětlovat" v souvislosti s demisí ministra obrany Jaroslava Tvrdíka a s vyhlášením fiskální reformy, která zahrnuje škrty ve vojenských výdajích, řekl k rezignaci náměstek českého ministra zahraničí Alexandr Vondra. Proto se napjatě očekává, kdo bude nástupcem Tvrdíka. Premiér Vladimír Špidla po jednání poslaneckého klubu pouze řekl, že nový ministr by mohl být jmenován v řádu několika dnů. Poslanec Radim Turek z klubu ČSSD novinářům prozradil, že se mluví o prvním náměstkovi ministra obrany Miroslavu Kostelkovi jako o možném nástupci Tvrdíka. Bývalý profesionální voják Kostelka nemá v řadách ČSSD jednoznačnou podporu. Výhrady vůči němu potvrdil poslanec Karel Šplíchal. Novinářům řekl, že při jednání klubu se dotázal, zda by raději neměl být ministrem zkušený sociální demokrat, který by pomohl ustát výkyvy koaliční vlády. Za takovou osobu považuje místopředsedu sněmovního branného výboru Miloše Titze.