Mladí konzervativci si v Brně připomněli oběti srpnové invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968

Logo Mladých konzervativců v Brně

35. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 si připomněli také Mladí konzervativci v Brně. S předsedou jejich Regionálního klubu Robertem Kotzianem se ještě před pietním aktem telefonicky spojil Josef Kubeczka.

Srpnové události roku 1968
Jakou formu má vaše vzpomínka událostí před 35-ti lety?

"Rádi bychom si připomněli památku dvou mladých lidí, kteří tehdy obětovali své životy položením kytic u jejich pamětních desek. Jednalo se o slečnu Danuši Muzikářovou a pana Stanislava Valehracha. Víme samozřejmě, že v Brně položili svůj život ještě další dva mladí lidé - jeden pán v Bohunicích a jeden v Líšni."

Jakou odezvu má mezi mladými Brňany vzpomínka na zejména tamní oběti intervence vojsk Varšavské smlouvy?

"Musím bohužel konstatovat, že odezva mladých Brňanů přímo na naši akci není velká. Je to samozřejmě způsobeno poměrně nízkou publicitou této vzpomínkové akce. Na druhou stranu musím ovšem říci, že v zhruba čtyřsetčlenné členské základně Mladých konzervativců tato naše akce má odezvu značnou a tito naši mladí členové o tom samozřejmě poví svým spolužákům a proto si myslím, že se to rok od roku přece jenom zlepšuje."

Proč si právě Mladí konzervativci připomínají výročí pokusu o "polidštění" komunismu?

Logo Mladých konzervativců v Brně
"Protože my se domníváme, že komunismus je z podstaty špatný a velmi hluboce si vážíme každého, kdo se proti komunismu postavil, tehdy proti intervenci vojsk Varšavské smlouvy. Tito lidé se tehdy snažili hájit takové, pro nás dnes již obyčejné hodnoty, jako je individuální svoboda a úcta k člověku, o nichž si myslíme, že patří k tradičním konzervativním hodnotám. Proto se snažíme památku těchto lidí vzpomenout."

Mají události před 35-ti lety pro Mladé konzervativce ještě jiný než historický význam?

"Pro Mladé konzervativce či pro konzervativce obecně je typická velká úcta k historické zkušenosti. My jsme si samozřejmě vědomi, že jakýmsi typickým znakem všech totalitních režimů a všech totalitarismů je neúcta k historii, neúcta k historické zkušenosti a k tradici. My se právě proto snažíme do minulosti ohlížet a brát si z ní zkušenost, snažit se ze všech sil, aby se některé negativní události již nikdy neopakovaly. Právě proto si připomínáme, jako mladí lidé, že kdysi také byli mladí lidé, kteří se snažili svobodu hájit až tak, že byli zavražděni. Snažíme se to svou činností připomínat dnešním mladým lidem, protože se skutečně domníváme, že povědomost o těchto událostech mezi dnešními dvacetiletými či patnáctiletými je opravdu velmi nízká."

S předsedou Regionálního klubu Mladých konzervativců v Brně Robertem Kotzianem hovořil Josef Kubeczka.