Mezinárodní hudební festival Struny podzimu

Magdalena Kožená, foto: KASSKARA, Deutsche Grammophon

Koncert Magdaleny Kožené 26. září ve Španělském sále Pražského hradu odstartoval letošní, v pořadí už osmý ročník mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu. Informuje o něm Evelina Himalová.

Festival je už tradičně programově vyprofilován do třech kontrastních řad. V sérii nazvané "Hradní inspirace" jsou publiku nabízeny projekty specificky spjaté s Pražským hradem - buď Hradem inspirované, nebo na Hradě premiérované. Právě zahajovací koncert Magdaleny Kožené s Českou komorní filharmonií řízenou jejím novým hlavním hostujícím dirigentem Michelem Swierczewskim z Francie, byl jedním z nich. Mladá mezzosopranistka, která si během několika let získala mezinárodní renomé - vystupuje v Rakousku, Německu, ve Francii, v Británii i jinde, a zanedlouho ji čeká debut v newyorské Metropolitní opeře, přednesla mimo jiné Ravelův cyklus "Šeherezáda", a několik neznámých francouzských operních árií, s jejichž novou nahrávkou (album "French Arias", vyd. u firmy Deutsche Grammophon - pozn. red.) právě slaví úspěchy. Vrcholem večera bylo ocenění jejího podílu na šíření hudební kultury ve Francii a ve světě. Stala se rytířem Řádu umění a literatury Francouzské republiky. Toto vyznamenání jí na Strunách podzimu předal francouzský velvyslanec se slovy, že "nepochybně patří mezi nejpozoruhodnější hlasy současných světových pódií".

Velmi očekávaný v řadě "Hradních inspirací" je podle ředitele festivalu Marka Vrabce i koncert Ivy Bittové se Škampovým kvartetem.

"Je pokusem o rekonstrukci Hudebních večerů u TGM; to se odehraje v první půli programu, a v druhé části pak Iva Bittová převede tento trošku muzeální zážitek do aktuální podoby."

Další programovou sérií festivalu "Struny podzimu" je takzvaná "Crossover". V té se setkávají umělci a potkávají hudební světy, které - jak Marek Vrabec říká,..

"...jsou zdánlivě nesourodé, neslučitelné, ale které, jak dokazujeme na našich koncertech, mohou fungovat velice zajímavě pospolu. Například Mad Sheer Khana s jeho skupinou, který bude interpretovat hudbu Jimi Hendrixe. Ale nebyl byt to crossover, aby v tom nebyl nějaký háček nebo něco extra; bude to totiž na indické rituální nástroje. V rámci 'Crossover' uslyšíme také Miqueua Montanara. To je francouzský provensálský hudebník, známý spoluprací s hudebníky ze všech koutů světa, a ten se na našem koncertě spojí s českou kapelou, interpretující zase český a moravský folklór - 'Marcipán'.

Nemůžu opomenout 'Osobnosti klasické hudby', což je další z programových pilířů, který dokresluje tu pestrou mozaiku hudebního programu 'Strun podzimu'. V rámci 'Osobností klasické hudby' zavítají do Prahy na festival takové hvězdy jako je třeba Sergej Nakarjakov, přezdívaný Paganinim trubky, vynikající hráč na tento nástroj, který se předvede v Rothmayerově sále společně se svou sestrou (Vera Nakarjakovová - pozn. red.) na recitálu, nebo Oleg Maisenberg, klavírista, který je ve vídeňském Konzerthausu takříkajíc doma. Konzerthaus ve Vídni je považován za mekku všech hudebníků."

Určitou novinkou letošního ročníku festivalu "Struny podzimu" je podle ředitele Marka Vrabce "Závěrečný happening", který jde napříč všemi jmenovanými řadami.

"Má být jakýmsi defilé interpretů minulých ročníků. Zazní na něm věci, které už asi nikdy neuslyšíme, věci, které překvapí, nadchnou, třeba se také ani tolik nepovedou, to už je vlastnost happeningu. Vyvrcholí společným jam-session, a to dokonce za přítomnosti romského houslisty Robyho Lakatose. V našem největším sále, který na Hradě máme, a to Jízdárně, se 4. prosince uskuteční tento 'Závěrečný festivalový happening'."