Hudební festival Struny podzimu nabízí jazz i klasiku

Kronos Quartet

Od 13. září je Praha už podeváté dějištěm mezinárodního hudebního festivalu "Struny podzimu". Bližší informace o letošním ročníku, který i po přemístění z Pražského hradu do jiných prostor hlavního města nabízí charakteristickou kombinaci jazzu a klasiky, tradice a experimentu, má Evelina Himalová.

Přehlídku odstartoval ve Smetanově síni Obecního domu koncert světově proslulého amerického smyčcového kvarteta Kronos Quartet, založeného v roce 1974 houslistou Davidem Harringtonem. Tento jeden z nejznámějších komorních souborů konce 20. a začátku 21. století dovede úspěšně překlenout propast mezi takzvanou vážnou a veselejší hudbou. Interpretuje moderní skladby současných autorů i adaptace world music, jazzu, rocku a dalších žánrů. Pražskému publiku představil něco, co ještě nikdy neslyšelo: Kromě hudby renomovaných umělců Charlese Minguse a Johna Zorna i skladby mladých talentů - Američanky Alexandry du Bois a Mexičana Felipa Péreze Santiaga, laureátů prvních dvou ročníků soutěže, vyhlášené při příležitosti 30. výročí existence Kronos Quartetu pro umělce do 30 let, a například také speciální výběr z repertoáru islandské postrockové skupiny Sigur Rós.

Jak bylo v úvodu zmíněno, "Struny podzimu" se letos poprvé konají mimo areál Pražského hradu. V návaznosti na odlišné představy prezidenta Václava Klause o kulturních aktivitách v sídle hlavy státu je zde totiž jejich dosavadní pořadatel - Správa Pražského hradu - zrušil. Aby se akci, o kterou je značný zájem, a která si během osmi let trvání vydobyla svoji značku, podařilo v kulturní nabídce metropole zachovat, musel se podle ředitele festivalu Marka Vrabce organizační tým narychlo osamostatnit a hledat nové prostorové i finanční možnosti.

"Museli jsme poněkud redukovat program, ale zachovali jsme tři výrazné tituly řad, tak jak je návštěvníci dosavadních festivalů 'Struny podzimu' znali: 'Crossover', to je řada mapující napříč hudební žánry, dále 'Osobnosti', představující nejvýznamnější interprety současnosti, a řadu 'Inspirace', která je původní festivalovou řadou. Uskutečňuje premiéry zahraničních umělců u nás dosud neznámých a provádí je v netradičních prostorách, takže" - jak říká dále Marek Vrabec - "po úspěšném zahajovacím koncertu Kronos Quartetu festival pak pokračuje 3. října Sletem bubeníků, což bude dosti unikátní setkání více než 15 instrumentalistů - hráčů zejména na bicí rytmické, ale i melodické nástroje. Tento koncert jsme pro velký zájem museli zdvojit, čili uskuteční se nejen od půl osmé večer, ale také nocturno od půl jedenácté, a letošní 'Struny podzimu' uzavře Uri Caine a jeho ansámbl. Uri Caine je jazzman, ale dá se říct, že i takový hudební polyglot, který s velice hlubokou znalostí materie zpracovává a upravuje různé významné skladby. V Praze předvede svůj remix 'Goldbergovských variací' Johanna Sebastiana Bacha."

Doplňme, že i tento koncert zazní dvakrát, a to 25. a 26. října v nově zrekonstruovaném kostele sv. Anny na Starém Městě pražském. Slet bubeníků, který bude předcházet, a o němž byla také řeč, se uskuteční v Laterně Magice.