Před 70 lety byly vyhlášeny první přírodní rezervace

Jestlipak víte, co se stalo před 70 lety na Silvestra? Kromě toho, že byl poslední den v roce, vyhlásilo právě v tento den Ministerstvo školství a národní osvěty první státní přírodní rezervace. Na území nynější České republiky se takzvaný silvestrovský výnos týkal 108 lokalit. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Historie českých přírodních rezervací je dokonce ještě delší než sedm desetiletí. První chráněná oblast v Novohradských horách byla vyhlášena už v roce 1838. Jednalo se však o iniciativu soukromých vlastníků nebo spolků. Stát udělal první krok v roce 1933 a začal o unikátní místa pečovat. Jednalo se o takové klenoty jako například Boubínský či Žofínský prales, vrch Medník nad Sázavským údolím, propast Macocha či Punkevní jeskyně. V podstatě co rezervace, to přírodní perla, říká Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha.

"Spadalo to do doby, kdy si lidé začali uvědomovat, že exploatace české krajiny začíná být natolik intenzívní, že stojí za to některé z těch míst chránit a že stávající systém v podstatě dobrovolné ochrany soukromých vlastníků k tomu nepostačuje.

Jak to vypadá s chráněnými oblastmi dnes?

Za těch 70 let prošla ochrana přírody určitou cestu. Dnes už se v případě lesů nebo rašelinišť nechrání status quo, ale chrání se přírodní dynamický vývoj, v podstatě evoluce přírody. Naopak co se týče luk nebo rybníků, udržují se pro ten stav, pro který jsou chráněny. Například pro ochranu rostlin, některých druhů ptáků a podobně. Přestože síť chráněných území je nyní mnohem četnější, tak se stále setkáváme s tím, že tato místa jsou různými formami ohrožena. Třeba i takový klenot, jako je Trojmezský prales, byl ohrožen kácením a zachránila jej před čtyřmi lety pouze nenásilná blokáda. Někde je to přemnožená jelení a mufloní zvěř. Takovým příkladem jsou Týřovské skály v okolí Berounky, které devastuje stádo přemnožené mufloní zvěře. Lze říci, že Česká republika má chráněná území, má i legislativu, která je chrání, ale stále není dostatečná. Proto vítáme vyhlášení sítě Natura 2000, kde ta ochrana bude spadat již pod regule Evropské unie, a věříme, že některým ohroženým plochám by to mohlo i v té ochraně pomoci."

Projekt zvaný Natura 2000 začal vznikat už počátkem devadesátých let a přinesl do Evropy bez nadsázky revoluční změnu. Vědci sestavili seznam ohrožených druhů zvířat a rostlin a soupis jejich stanovišť. Členské státy unie pak rozhodly, že na těchto územích bude mít ochrana přírody přednost před ekonomickými aktivitami. To byla předtím výsada jen přírodních rezervací. Teď se tak může dít třeba na periferii velkého města. Také v Česku vyrazilo do terénu přes šest stovek expertů a výsledkem je mapa lokalit, které je třeba podle regulí unie chránit. Jedná se zhruba o 18 % území státu oproti dnešním patnácti.

Vyhlášení sítě Natura 2000 však nedávno čeští poslanci odmítli, podle některých příliš omezuje vlastníky i cestovní ruch. Evropská komisařka Margot Wallströmová v této souvislosti varovala - pokud parlament zákon nepřijme, může dojít k pozastavení peněz z různých fondů - z těch se má například financovat i rozšíření ruzyňského letiště či finanční náhrady zemědělcům. Hrozit může i pokuta ze strany Evropské unie, a to až do výše desítek tisíc EUR za jeden den. Na nové posouzení má parlament čas do května, kdy Česko vstoupí do EU.