Čeho se Češi bojí?

Bojíte se, že se někdo z vašich blízkých stane obětí kriminální činu nebo teroristického útoku? Pokud ano, nepatříte mezi průměrné Čechy. Ti se totiž více obávají zvyšování cen a ztráty zaměstnání. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejné mínění.

Obavu z nárůstu cen vyjádřilo 43 procent dotázaných. Zhruba pětina lidí má strach ze ztráty zaměstnání. Pokud byste podobný průzkum udělali v zemích Evropské unie, vyšlo by vám opačné pořadí. Většina lidí ze zemí EU se obává právě ztráty zaměstnání. Podle Petra Holuba z oddělení Ekonomické sociologie Sociologického ústavu AV ČR mají Češi stále v živé paměti dobu komunistické totality, kdy ceny zůstávaly na stále stejné výši. A právě proto se obávají více zvyšování cen než ztráty zaměstnání.

"My starší pamatujeme období komunistické vlády. Komunisté zcela jasně prosazovali politiku, že ceny mají být co nejnižší. A tak nejenom že zůstávaly stejné, ale zlevňovalo se. Byla to politika, která měla lidem dokazovat, že roste blahobyt, protože si za své vydělané peníze mohli pořídit stále více věcí."

To se Čechům připomnělo v posledních letech, kdy se ceny nezvyšovaly. Jelikož se v médiích často objevují informace, že v rámci takzvané reformy veřejných financí a díky našemu vstupu do Evropské unie ceny porostou, začínají se Češi obávat budoucnosti, domnívá se Petr Holub. Centrum pro výzkum veřejného mínění zjistilo, že Češi hodlají v roce 2004 šetřit více než v minulých letech. Výzkum prokázal, že se jedná o dosud největší pokles spotřebitelské důvěry v České republice. K poklesům dochází při událostech, které zvyšují strach z budoucnosti. Stalo se to po 11. září 2001 nebo po povodních v roce 2002.

"Jaký je důvod současného propadu? Spojilo se několik věcí dohromady. Jednak se skutečně zdražuje, tedy zvyšuje se daň z přidané hodnoty, jednak se mluví o tom, že se budou zavádět poplatky u lékaře. Lidé se bojí, že vstup ČR do EU způsobí růst cen spotřebního zboží nebo běžně dostupných služeb."

Vysvětluje Petr Holub. Podle průzkumu CVVM nejvíce lidí, kteří očekávají zhoršení poměrů v České republice po vstupu do EU, je paradoxně v Plzeňském kraji, který leží přímo na hranicích s EU. Naopak neméně jich je uprostřed republiky, na Vysočině. Ekonomové to vysvětlují jednoduše. Plzeňáci mají nejblíže k obchodům v EU, kde ceny běžného zboží dosahují násobku ceny v ČR. "Češi jsou málo informovaní o změnách, které přinese náš vstup do unie. Ceny se totiž v Česku po vstupu do EU výrazně nezvýší," upozorňuje Petr Holub, autor průzkumu.