Zprávy

Klaus pozval Špidlu na Hrad, mluvit budou také o EU

Prezident Václav Klaus pozval na středeční ráno na Hrad premiéra Vladimíra Špidlu. ČTK to řekl Klausův mluvčí Petr Hájek. Jedním z témat schůzky bude Evropská unie, uvedla mluvčí vlády Anna Veverková. O koncepčních otázkách vztahu Česka k Evropské unii se Klaus zmínil například během své nedávné návštěvy Senátu. "Vláda 11. února formulovala nějaké teze, jak se má Česká republika chovat, jaké má mít priority až do roku 2013," uvedl tehdy Klaus s tím, že Špidlovi poslal své "zásadní připomínky" k vládní tezi. Na Pražský hrad zavítal Špidla naposledy koncem loňského září. Tehdy s Klausem diskutovali o návrhu společné evropské ústavy. Poté se spolu setkali dvakrát na přelomu roku na pracovním obědě v Lánech.

Prezident si premiéra na Hrad pozval necelý měsíc před rozšířením Evropské unie a v době po summitu EU, na němž zástupci současných i nových členských států debatovali mimo jiné právě o evropské ústavě. Shodli se na tom, že kompromisní návrh ústavy by mohl být hotov do konce června, tedy ještě v době irského předsednictví v EU. Špidla v pátek v Senátu uvedl, že Evropská unie by mohla ztratit svou "integrační dynamiku", pokud se do června na znění ústavní smlouvy neshodne. Klaus zase v únoru v Českém rozhlase prohlašoval, že pokud ústava nebude, nic zas tak hrozného by se prý nestalo.

Česká republika se jedním z deseti nových členských států EU stane 1. května. "Nevím, jestli to je důvod k oslavě. Je to důvod k vážné chvíli, je to důvod k nepodcenění této věci," řekl k tomu Klaus.

Česko již zná 24 svých dočasných poslanců v Evropském parlamentu

Česko již zná jména všech 24 poslanců, kteří po vstupu země do Evropské unie dočasně zasednou v Evropském parlamentu. Poslanecká sněmovna v úterý rozhodla o tom, že 17 jejích členů, kteří od loňska působili v europarlamentu jako pozorovatelé, zůstanou v tomto sboru jako dočasní poslanci. Podobně potvrdil sedm svých dosavadních pozorovatelů už minulý týden i Senát. Všech 24 dočasných českých europoslanců bude v EP pracovat od 1. května do 19. července. Od 20. července je nahradí europoslanci zvolení v řádných červnových volbách.

Jmenování dočasných poslanců je zakotveno ve smlouvě o přistoupení k unii. Deset nových zemí včetně Česka rozšíří řady unie od 1. května. EU tak bude mít od tohoto dne 25 členů. EP však nemůže být po rozšíření bez zástupců z nových členských zemí, a proto v něm dočasně zasednou nezvolení europoslanci. Speciální volby se kvůli nim nebudou konat mimo jiné proto, že v europarlamentu budou pracovat necelé tři měsíce.

Dočasní poslanci budou mít veškerá práva a povinnosti poslanců EP. Budou dostávat 257 eur (8000 korun) za každý den pobytu na zasedání v Bruselu nebo ve Štrasburku, ať už jde o plénum, výbory nebo poslanecké kluby. Tuto sumu berou už jako pozorovatelé. K tomu jim přibude částka 3620 eur (přes 110.000 korun) měsíčně na provoz kanceláře - telefony, poštovné a jiné potřeby. Za dva a půl měsíce to dělá 275.000 korun. Až 12.305 eur (přes 380.000 korun) budou moci požadovat na asistenty a sekretářky. Nebudou mít ale nárok na tříměsíční odstupné.

O zvolení do Evropského parlamentu usiluje v ČR 31 uskupení

Celkem 31 politických uskupení vyslalo své kandidáty do historicky prvních českých voleb do Evropského parlamentu. ČTK to řekl mluvčí ministerstva vnitra Jiří Hájek. Počet kandidujících uskupení je tak o dvě vyšší než při předloňských volbách do Poslanecké sněmovny. Lhůta pro předkládání kandidátek skončila v úterý v 16:00. Kromě tradičních parlamentních stran své adepty na místa 24 českých europoslanců předložilo ministerstvu k registraci i několik stran a hnutí, která se na oficiální seznam stran a hnutí dostala teprve letos. Mezi kandidujícími stranami jsou i koalice, které stejně jako samostatně kandidující strany a hnutí potřebují k volebnímu úspěchu získat pět procent hlasů. Při volbách do sněmovny je tato hranice vyšší v závislosti na počtu stran volební koalice.

Vnitro musí řešit termínový problém s kandidáty - občany EU

Ministerstvo vnitra zřejmě přijme podle mluvčího Jiřího Hájka i ty kandidáty pro volby do Evropského parlamentu, kteří ke dni registrace ještě nebudou uvedeni v evidenci obyvatel ČR. Zákon totiž ukládá ministerstvu registrovat kandidáty do 24. dubna. Zároveň ale umožňuje kandidovat v Česku občanům ostatních členských zemí EU, kteří budou podmínku uvedení v evidenci obyvatel splňovat až od 27. dubna, tedy o tři dny později. Vyřešit tuto termínovou nesrovnalost pomůže splnění další podmínky, kterou je zákonem předepsané prohlášení kandidátů, podle něhož jim "nejsou známy překážky volitelnosti, popřípadě tyto překážky pominou ke dni voleb do Evropského parlamentu", řekl ČTK Hájek. Prohlášení musejí adepti na europoslance předložit ke kandidatuře. Pokud by se ukázalo, že prohlášení neodpovídá pravdě, případ by řešil soud, dodal mluvčí.

Problém s uvedením do evidence obyvatel by se mohl týkat lídra kandidátky nedávno uznané Občanské federální demokracie, kterým je podnikatel Viktor Kožený. Nemá české, ale irské občanství, a žije na Bahamách. Kvůli obžalobám z rozsáhlých podvodů je trestně stíhán, byl na něj vydán mezinárodní zatykač. Výkonný místopředseda strany Pavel Matějka ČTK řekl, že Koženého právníci činí kroky k tomu, aby podnikatel zákonné podmínky kandidatury splnil.

V rámci projektu Leonardo vyjede do zahraničí 1000 mladých Čechů

Přes tisíc mladých Čechů vyjede každý rok na pracovní stáže nebo výměnné pobyty do zahraničí. Umožňuje jim to evropský program podporující rozvoj odborného vzdělávání Leonardo da Vinci. Česká republika se do něj zapojila v roce 1997 a od té doby do ciziny odjelo přes 7000 lidí - žáků středních, vysokých a vyšších odborných škol a také pedagogů. Na české projekty Evropská unie vynaložila zhruba čtyři miliony eur (zhruba 128 milionů korun), řekla vedoucí Národní agentury Leonardo da Vinci Iva Tatarková. Podle ní by se měl po vstupu země do EU zhruba zdvojnásobit.

Projekty jsou založeny na spolupráci českých odborných škol s partnery ze zahraničí. Jejich cílem je rozvoj odborných a jazykových dovedností žáků. Češi vyjeli už do 23 evropských zemí. Podle Tatarkové mají i cizinci zájem o stáže v České republice. "Chtějí poznat české pracovní prostředí a seznámit se s naším odborným vzděláváním," uvedla.

Na konferenci k programu Leonardo da Vinci, která se od pondělí konala v Praze, bylo oceněno deset nejlepších projektů. Jeden z nich předložila a realizuje Soukromá škola cestovního ruchu v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Projekt je zaměřen na pomoc mladým nezaměstnaným. "Nejdříve jsme ve spolupráci s úřady práce v regionu vybrali mladé lidi, pro něž jsme připravili rekvalifikační kurzy. Vybraní absolventi pak mohli odjet do zahraničí na pracovní stáž," řekl ČTK ředitel školy Luděk Pavlík.

Ion Iliescu zahájil třídenní návštěvu ČR přednáškou v Karolinu

Rumunský prezident Ion Iliescu, který v úterý odpoledne přiletěl do Prahy, zahájil svoji třídenní návštěvu České republiky přednáškou ve Vlasteneckém sále Karolina. Ke shromáždění diplomatů, zástupců akademické obce a studentů promluvil Iliescu o rumunské vizi integrace a globalizace. V úvodu přednášky mu rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm předal pamětní medaili. "Globalizace je objektivní fenomén, proces, který je výsledkem ekonomického a sociálního vývoje," uvedl Iliescu. Přes stinné stránky tohoto procesu má podle něj globalizace velký význam například pro boj se světovým terorismem. Během dnešní přednášky Iliescu také řekl, že pro země, jako je Rumunsko a Česká republika je rozhodující pragmatický a analytický přístup k integračnímu a globalizačnímu procesu. Své názory na dané téma rozvedl rumunský prezident v knize Integrace a globalizace, která vyšla i česky. Publikaci představil v rámci návštěvy Univerzity Karlovy.

Iliescu odhalil pamětní desku na počest knížete Michaila Chrabrého na budově rumunského velvyslanectví. Valašský kníže Michail Chrabrý zahájil na konci 16. století vzpouru proti turecké nadvládě a sjednotil území Sedmihradska, Valašska a Moldavska. Rumunské země tak osvobodil od nadvlády turecké a vložil pod moc habsburskou, konkrétně Rudolfa II. Je považován za sjednotitele Rumunska, někteří historikové s tím však nesouhlasí.

Iliescu také otevřel Rumunský kulturní institut v sídle rumunského velvyslanectví. Fungovat bude od příštího měsíce. Stejně jako v kulturních centrech jiných zemí zde bude k dispozici například knihovna a budou se tu promítat filmy.

Ve středu čeká Iona Iliescu setkání s českým prezidentem Václavem Klausem, návštěva Poslanecké sněmovny a Senátu. V podvečer odletí do Brna.

Šéfové bank se s premiérem shodli na posílení práv věřitelů

Šéfové největších českých bank se na úterním setkání s premiérem Vladimírem Špidlou shodli na nutnosti posílení práv konkurzních věřitelů v chystané změně zákona o konkurzu a vyrovnání. ČTK to po skončení schůzky řekl generální ředitel Československé obchodní banky Pavel Kavánek. "Shodli jsme se na věcném obsahu změny zákona a urgentnosti jeho přijetí," dodal. Otázka zákona o konkurzu je podle Kavánka velmi důležitá pro poskytování úvěrů malým a středním podnikům. "Dostupnost a ceny úvěrů se velmi zhoršují tím, že současný stav je velmi neefektivní a dokonce v některých polohách jednoznačně dopřává korupci," uvedl.

Bankovní asociace počátkem roku předložila některým ministerstvům ucelené návrhy změn úpadkové legislativy. Mezi pilíře návrhu patří vedle posílení práv konkurzních věřitelů také uspokojení zástavních věřitelů z prodaných zástav až do sta procent, zavedení insolvenčních rejstříků a stanovení lhůt pro rozhodnutí soudu, poznamenal šéf ČSOB. Česká bankovní asociace sdružuje 35 bank, které reprezentují více než 99 procent bankovního sektoru.

Premiér Špidla již dříve prohlásil, že nynější zákon o konkurzu a vyrovnání je velmi špatný. Podle zdroje z vlády panuje nad chystaným věcným záměrem novely zákona shoda, výhrady mají pouze odborníci na ministerstvu spravedlnosti. Ke schvalování novely, kterou by měli předložit poslanci různých stran, by mělo dojít na podzim tohoto roku. Česká republika sklidila kritiku za zákon o konkurzu a vyrovnání například od Mezinárodního měnového fondu a Evropsko- českého fóra. Instituce volají po změnách zákona, kvůli kterému klesá investiční atraktivita země.

Schodek rozpočtu by měl příští rok klesnout, ale asi jen mírně

Schodek státního rozpočtu by měl být v roce 2005 nižší než letošních 115 miliard korun. Záměr postupně snižovat deficity hospodaření státu na úterní schůzce potvrdili šéfové koaličních stran, řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Schodek však pravděpodobně klesne jen mírně a mohl by zůstat nad 100 miliardami korun. Ministr financí Bohuslav Sobotka ještě na počátku ledna řekl, že vláda chce v příštím roce dostat státní deficit pod 100 miliard korun. Koalice však v úterý pro jistotu zůstala u původního záměru z reformy veřejných financí. Ta v rozpočtovém výhledu do roku 2006 předpokládá, že státu bude v roce 2005 chybět 114 miliard korun.

Podle tisku chybí v rozpočtu na příští rok po započítání všech plánovaných změn až 140 miliard korun. Více peněz na příští rok chtějí po vládě především státní zaměstnanci. Rychlý růst mezd mají slíbeno například policisté a hasiči. V letošním roce dostanou deset procent 13. platu. Jednání o výši 14. platu ještě pokračují, Sobotka však navrhuje také desetinu. Až 60 procent pracovníků státu tak letos bude mít méně peněz, varují odbory a připravují hodinovou stávku.

Vláda loni zahájila reformu veřejných financí. Její ambicí je zastavit tempo růstu zadlužování, které patří k nejrychlejším na světě. Státní pokladnu však podle ekonomů stále zatěžují vysoké sociální výdaje.

VZP si asi polepší, sněmovna schválila stoprocentní přerozdělení

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dostane zřejmě z vybraného pojistného víc peněz než dosud. Vládní koalice v úterý v Poslanecké sněmovně prosadila novelu zákona, která v sobě zahrnuje princip stoprocentního přerozdělení pojistného. Zatím se ze zákona přerozděluje mezi pojišťovnami 60 procent. VZP má nyní největší podíl starých lidí a drahých pacientů. Její příjmy jsou nižší než výdaje, a tak platí lékařům za péči se zpožděním. Svaz zdravotních pojišťoven ale již dříve varoval před tím, že pokud se systém přerozdělení změní, dopadne to nepříznivě na 3,5 milionu pojištěnců zaměstnaneckých pojišťoven.

Spor o stoprocentní přerozdělení ve sněmovně provázel tuhý boj mezi vládním táborem a opozicí, o daném pozměňovacím návrhu se rozhodovalo několikrát a nakonec uspěl o hlas. Místopředseda zdravotního výboru Milan Cabrnoch prohlásil, že koalice prosazuje klíčové změny formou pozměňovacích návrhů, které nebyly podrobeny řádné diskusi. Uvedl, že novela je ukvapená, chybná a české zdravotnictví poškodí. Princip stoprocentního přerozdělení by měl platit od 1. července, nyní novelu posoudí Senát a prezident.

Ministr Škromach nabídl odborům jednání o mzdách na 14. dubna

Nový šéf tříčlenné skupiny vládních vyjednavačů, ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach nabídl odborovým svazům, které zastupují zaměstnance veřejných služeb a správy, 14. duben jako termín jednání o platech. ČTK řekl, že bude s odborovými předáky jednat o mzdovém vývoji v letech 2005 a 2006. Škromach v čele skupiny vystřídal vicepremiéra Petra Mareše, který však spolu s vicepremiérem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou zůstává členem týmu. "Ve skupině mám dva místopředsedy vlády, což mě těší," žertoval ministr. "Předpokládám, že je to signál vlády a pana premiéra, že další jednání by měla být vstřícnější vůči odborářům," uvedl. Ministr totiž stál při vyjednávání výše letošních 13. a 14. platů státních zaměstnanců na straně odborových předáků, kteří žádali jejich vyplacení v padesátiprocentní výši. Mareš a Sobotka trvali na deseti procentech 13. a 14. platů. Vláda pak rozhodla, že 13. platy budou vyplaceny v desetiprocentní výši. Rozhodnutí o 14. platech odložila.

Za platové předpisy a mzdy je odpovědný ministr práce a sociálních věcí, proto považuje mluvčí odborů Alena Vondrová za logické, že vyjednávání povede Škromach. Za nezbytnou považuje účast ministra financí. Přítomnost Mareše nekomentovala. Odmítla spekulovat i o tom, že by Škromachovo pověření mohlo být signálem větší vstřícnosti k odborům. "Odbory čekají korektní jednání vedoucí ke shodě přijatelné pro obě strany," dodala. Ohlášené jednání je obdobou kolektivního vyjednávání odborových centrál s vedením podniků, které se vede každoročně a týká se především mezd. Letos chce Škromach začít dříve, protože už nyní budou vládní strany jednat o základních ukazatelích státního rozpočtu. Jasno o vývoji mezd státních zaměstnanců by chtěly mít do konce prázdnin, uvedl ministr.

Škromach prý má pro odboráře dobré zprávy. Je přesvědčen o tom, že většina institucí bude schopna během roku uvolnit dostatek finančních prostředků, aby zaměstnanci měli ve srovnání s minulým rokem podobný nebo vyšší plat. Nebude to ale formou 13. a 14. platů, ale osobních odměn či ohodnocení. Ministr připustil, že to není systémový krok. S odboráři chce Škromach rovněž jednat o podmínkách zrušení 13. a 14. platů, které podle něj zbytečně každoročně vyvolávají rozruch. Napravit tuto situaci je podle něj možné jen změnou legislativy, což si vyžádá čas.

U Vysoké jako před šedesáti lety seskočili výsadkáři

Seskok skupiny vojenských výsadkářů z Chrudimi zahájil v úterý ve Vysoké nad Labem na Královéhradecku připomínku 60. výročí vysazení tříčlenné skupiny Barium na území východních Čech. Výsadkáři přistáli zhruba na stejném místě jako před lety jejich předchůdci. Stejně jako desítky dalších lidí přišli uctít památku trojice, která byla po válce hodnocena jako jeden z nejúspěšnějších výsadků ze Západu.

Tříčlenný výsadek Barium seskočil nedaleko Vysoké nad Labem 3. dubna 1944. "Skupina byla výjimečná tím, že byla první po roční přestávce. Heydrichiáda prakticky zlikvidovala odboj, nebylo spojení s Londýnem a úkolem skupiny bylo především tento kontakt obnovit," řekl ČTK předseda krajské organizace svazu bojovníků za svobodu Vasil Chimčák. Velitelem skupiny Barium byl Josef Šandera, telegrafistou Josef Žižka a šifrantem Tomáš Býček. Po seskoku se spojili se zbytky domácího odboje a vybudovali rozsáhlou odbojovou organizaci v celých východních Čechách. "Organizace měla přes 300 lidí a zaměřovala se zejména na zpravodajskou činnost. Díky ní měli spojenci velmi dobré informace o pohybu německých vojsk," řekla ČTK Jaroslava Pospíšilová z královéhradeckého muzea. Skupině se dařilo unikat před gestapem až do ledna 1945, kdy gestapo zatklo Šanderu a Žižku. Oba spáchali sebevraždu. Býček, který jediný přežil, emigroval v roce 1948 do Velké Británie.

Zemřela obhájkyně lidských práv Larisa Bogorazová

Ve věku nedožitých 75 let zemřela v Moskvě známá obhájkyně lidských práv Larisa Bogorazová. Podle ruské televize NTV podlehla dlouhé těžké nemoci. Účast příbuzným a přátelům zesnulé vyjádřil mimo jiné bývalý československý a český prezident Václav Havel. Bogorazová byla jedním ze sedmi demonstrantů, kteří 25. srpna 1968 protestovali na Rudém náměstí proti okupaci Československa sovětskými vojsky. Byla odsouzena ke čtyřem letům odnětí svobody, které strávila v Irkutské oblasti. Václava Havla hluboce zasáhla zpráva o smrti Larisy Bogorazové, se kterou se dobře znal a které si hluboce vážil za její statečné občanské postoje, uvádí se v prohlášení, které zveřejnil exprezidentův tajemník. Loni v lednu společně s dalšími aktivisty pro lidská práva vyzvala českého prezidenta Václava Havla k ustavení "soudu cti evropských politiků". Podle jejích představ měl tento orgán posuzovat činnost autoritářských politiků.

Druhý blok Temelína začal opět dodávat elektřinu do sítě

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín byl v úterý po poledni znovu připojen do rozvodné sítě, řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Kvůli revizi a výměně čtvrtiny paliva byl reaktor od 7. února mimo provoz. Znovu ho energetici spustili 29. března. "Aktuální výkon reaktoru ve 12:45 byl na 40 procentech," řekl Nebesář. Nyní se bude jeho výkon zvyšovat a uskuteční se ještě několik fyzikálních testů. Plného výkonu by měl reaktor dosáhnout zhruba v polovině dubna. Na odstávku druhého bloku naváže v první polovině dubna plánovaná odstávka reaktoru prvního bloku. Bude rovněž spojena s výměnou čtvrtiny paliva a bude trvat zhruba tři měsíce.

Výtěžek z dražby uměleckých děl půjde na nemocnici v Ugandě

Výtěžek z dražby uměleckých děl, které se v posledních týdnech účastnily druhého ročníku výtvarné soutěže Malé Berounále v Berouně, půjde na projekt stavby nemocnice a školy pro porodní asistentky v okrese Buikwe v africké Ugandě. ČTK o tom informoval organizátor výstavy Marek Kubásek. Podle něj si zájemci během víkendové dražby mohli zakoupit celkem 33 výtvarných děl, jejichž motivem bylo ústřední téma soutěže - Zázrak. K zakoupení byl i obraz Ivy Vyhnánkové, o jehož vítězství v celé soutěži rozhodli návštěvníci. "Vítězka získala putovní plastiku z dílny Jaroslava Kašpara. Na podstavci sošky bude vyryto i jméno vítězky," dodal Kubásek. Soutěžní výstavu Malé Berounále už podruhé podpořilo formou kulturního grantu Město Beroun. Příští ročník je ale zřejmě v ohrožení. Manželé Kubáskovi totiž uvažují o roční přestávce v organizování soutěže.

Čeští i američtí herci hrají v nezávislém snímku Rex-patriates

Karel Roden, Pavel Kříž, Ester Geislerová, Marek Vašut a Martin Dejdar vedle řady amerických herců se objeví ve filmu nazvaném Rex-patriates. Snímek v nezávislé česko-americké produkci natočila režisérka Nancy Bishopová. Diváci v něm uvidí také nedávno zesnulého šéfredaktora týdeníku The Prague Post Alana Levyho, který hraje sám sebe. Promítat se bude 12., 13. a 26. dubna večer v pražském kině Kotva. Podle informací filmového štábu měl tento projekt světovou premiéru koncem února na festivalu nezávislých filmů v Římě. Tato filmová parodie je prý úplně prvním snímkem o Američanech v Praze. Alan Levy v roce 1990 vyhlásil Prahu za "levý břeh 90. let" - nové evropské útočiště amerických umělců. Stejně jako Paříž byla ve 20. letech minulého století vystěhovaleckým domovem Ernsta Hemingwaye, Gertrudy Steinové či Henryho Millera.

Rex-patriates je satira, v níž diváci mohou sledovat osudy čtyř amerických přistěhovalců, kteří po pádu komunismu přijeli do Prahy za dobrodružstvím. Okouzleni krásou města, levným pivem a volným životním stylem vydávají se za obnovením umělecké renesance. Autorem scénáře byl Tony Laue, za kamerou byla Minna Pyyhkala, hudbu složil Stephen Dirkes. Režisérka Nancy Bishopová se podílela na více než třech desítkách filmů. Zejména při amerických produkcích natáčených v Praze včetně snímku xXx, Příběhu Anny Frankové, Ligy výjimečných gentlemanů či filmu Hitler - vzestup zla. Bishopová byla v 90. letech režisérkou řady anglicky mluvených divadelních projektů v Praze. Nastudovala například Havlovu aktovku Protest, Kohoutovu hru Atest, Frielovy Proměny a hru známého britského dramatika Harolda Pintera Zrada v produkci nadace Black Box.

Česká filharmonie má první cizinku - japonskou houslistku

Prvním cizincem v řadách České filharmonie je od letošního jara Japonka Tomoko Suzuki. Má však podle vedení orchestru předpoklady, že s typickým zvukem tělesa sroste velmi rychle, protože je absolventkou české houslové školy. Studovala v Praze u Václava Snítila. Právě odkaz na "dosud jedinečný zvuk" České filharmonie používají ti, kdo dávají údajnou unifikovanost většiny ostatních světových orchestrů za vinu značnému počtu cizinců v jejich řadách. Rozpoznatelný typický zvuk zůstal prý už jen několika souborům na světě. "Pokud bude umělec technicky, akusticky a muzikálním zázemím cítit hudbu podobně, pak jeho pas není absolutně podstatný," řekl ČTK ředitel filharmonie Václav Riedlbauch na dotaz, zda se těleso bude více otevírat hudebníkům ze zahraničí. Orchestr není podle ředitele xenofobní ve smyslu, že by nechtěl cizince. "Ale ideál jeho zvuku by měl zůstat zachovaný, ať už hráč bude Ital, Španěl nebo Asiat. Bude-li parametry splňovat, ať s námi hraje," dodal a připomněl: Jeden z nejslavnějších členů České filharmonie, flétnista Géza Novák, byl původem Maďar.

Začalo jarní stěhování obojživelníků

Tisíce ropuch, skokanů, čolků a dalších chráněných druhů obojživelníků se v těchto dnech na Vysočině vydalo na svou pravidelnou cestu ze zimovišť k rybníkům, aby tam nakladli vajíčka. V celkem pěti lokalitách jim se stěhováním pomáhají ochránci přírody. Od zakódovaných míst rozmnožování je totiž na řadě míst dělí silnice, kde jich stovky zahynou pod koly aut. "V lokalitě u Kletečné na Pelhřimovsku, kde každoročně migruje několik set obojživelníků, jsme postavili na 150 metrů dočasných zábran a padacích pastí," řekl ČTK Pavel Koubek z ekologického sdružení Děti Země. Zábrany už pátým rokem zamezují v nejkritičtějším úseku vstupu obojživelníků na silnici. Za dvě uplynulé noci dobrovolníci přenesli do nedalekého rybníka přes 600 ropuch obecných. Podle zkušeností z minulých let lze předpokládat, že na cestu k rybníku se jich tu vydá další tisícovka.

Obojživelníci patří vlivem činnosti člověka k nejvíce ohroženým živočišným druhům, jsou mu přitom užiteční. Krom jiného jsou predátory hmyzu. Čolci například dokážou zlikvidovat spoustu larev komárů. Informace o lokalitách, kde obojživelníci umírají na silnicích, přivítají ekologové na elektronické adrese: [email protected].

Ze sportu:

První z plánovaných zámořských posil hokejové reprezentace pro mistrovství světa je v Česku. Jen dva dny po skončení kanadsko-americké NHL totiž do Prahy přiletěl útočník Columbusu David Výborný. Devětadvacetiletý hráč nechyběl v sestavě národního týmu na osmi předcházejících šampionátech, a pokud se nestane nic mimořádného, objeví se i v letošním výběru Slavomíra Lenera.

Světový šampionát dospělých v Praze a v Ostravě klepe na dveře, avšak čeští hokejisté do 18 let odcestovali ke svému vrcholu sezony do běloruského Minsku již v úterý. Od čtvrtka do neděle 18. dubna změří síly s elitou své věkové kategorie, v níž titul obhajují mladí Kanaďané. Svěřenci trenérů Jaromíra Šindela a Zdeňka Čecha pošilhávají po některém z cenných kovů. Bronz získal tým osmnáctiletých před dvěma lety na šampionátu na Slovensku.

Slávistický kapitán Josef Beránek vévodí i po čtvrtém finálovém utkání kanadskému bodování play off extraligy. Beránek si v 18 zápasech připsal 18 bodů a spolu se svým spoluhráčem Janem Novákem je i nejlepším nahrávačem vyřazovací části.

Fotbalisté Jihlavy touží v dohrávce osmifinále Poháru ČMFS vyřadit ze soutěže další prvoligový klub. Na podzim se po vzájemném souboji poroučela Slavia Praha, ve středu přijedou na Vysočinu fotbalisté Viktorie Plzeň. Sebevědomí domácích je založeno nejen na důvěře ve vlastní schopnosti, ale také na skutečnosti, že soupeře nyní víc zajímá boj o udržení v nejvyšší soutěži. Postupující ze středečního duelu se za týden utká na vlastním hřišti ve čtvrtfinále s Teplicemi.

Do pátku by mohlo být jasné, kdo povede od příští sezony v první lize teplické fotbalisty. Po odchodu kouče Františka Straky do pražské Sparty mužstvo dočasně převzali sportovní ředitel klubu Jiří Nevrlý společně s asistentem Janem Poštulkou, ale po skončení sezony se týmu ujme nový hlavní kouč. Klub zatím nehodlá jména případných adeptů zveřejnit, ale v zákulisí se spekuluje, že půjde o někoho z trojice Zdeněk Ščasný, Jiří Kotrba a Miroslav Beránek.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, přeháňky nebo déšť, na horách sněžení. Teploty 7 až 11 stupňů Celsia.