Praha má nejen olympijské ambice

Hradčany

Pražský magistrát bude dál plánovat případné uspořádání olympijských her v českém hlavním městě. Zastupitelé minulý týden schválili studii, podle níž jsou v Praze vhodné plochy pro výstavbu olympijských sportovišť. Podrobnosti zjišťoval Zdeněk Vališ.

Praha už dříve oznámila, že se možná bude ucházet o pořádání letní olympiády v roce 2016 nebo 2020. Vypracovaná analýza doporučuje výstavbu řadu sportovišť i plaveckého stadionu a umístění olympijské vesnice do oblasti Letňan. To je ale zatím jen první krůček. Podle pražského primátora Pavla Béma Praha na pořadatelství olympiády má, ale o tom, zda se česká metropole o pořadatelství opravdu přihlásí, zatím není zdaleka rozhodnuto.

"Máme kvalifikovanou 150stránkovou územní analýzu. Na ní bude navazovat ekonomická a marketingová studie, jejímž cílem bude spočítat, kolik by to vlastně Prahu stálo. Následně proběhnou politická jednání. Hlavní město se samozřejmě obrátí na vládu České republiky s žádostí o partnerství."

Jak řekl Radiu Praha náměstek primátora Jan Bürgermeister, v integrované Evropě se nebude soutěžit mezi jednotlivými státy, ale mezi městy a regiony. A na tuto soutěž by se měla Praha připravit.

"My máme ambici být hostitelským městem, být hostitelským městem, které konkuruje největším a nejvěhlasnějším evropským městům. Jednak chceme konkurovat při pořádání jednorázových akcí. Jednak chceme, aby významné evropské a světové organizace, instituce i světové firmy, našly v Praze své útočiště a řekly si: Praha je pro nás rozhodně ta správná adresa. V tomto smyslu není promýšlení možnosti uspořádání letních olympijských her nějakým zvláštním a samostatným strategickým cílem. Naše strategické uvažování je opřeno o to, aby i olympiáda byla reálnou možností Prahy."

Bývalý pražský primátor Jan Kasl, který je nyní se svou stranou Evropští demokraté na radnici v opozici, souhlasí s tím, že Praha by měla mít velké ambice. Upozorňuje ale také na různá úskalí.

"Víme všichni, co znamenalo zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze či co to byl summit NATO v našem hlavním městě. A to byly velmi komorní akce z pořadatelského pohledu. Olympiáda by v Praze vyvolala pořádný zmatek. Na druhé straně město má mít samozřejmě své ambice, své vize. A olympijské město je město jakési první kategorie. Z tohoto důvodu jsem byl pro to, aby se Praha pokusila vyhodnotit, zda na to má. To přímé financování by znamenalo vybudování celé infrastruktury, včetně komunikací, výstavby další linky metra, další rozšíření letiště. Zkrátka muselo by se vybudovat takové množství staveb, které by bylo těžko realizovat i s přispěním soukromých peněz. A pak je tu otázka, jestli by čeští občané vzali myšlenku olympiády za svou. To nemůže být věc jen Pražanů, to by musela být záležitost celé republiky."