Kuplířství - v tuzemsku nejrozšířenější obchod s lidmi

logo Phare

Česká republika zahájila novou fázi tažení proti obchodování s lidmi. Necelý měsíc po skončení projektu pomoci prostitutkám pod záštitou OSN je to tentokrát v rámci Evropské unie. Hlavním cílem nového projektu je školení českých policejních a dalších specialistů v této oblasti organizovaného zločinu. Evropská komise na projekt uvolnila 750.000 eur (asi 23 milionů korun), dalšími šesti miliony korun přispěla česká strana.

logo Phare
Nový projekt obchodování s lidmi bude trvat 15 měsíců. Jako své partnery si Česko vybralo britské ministerstvo vnitra a nizozemské centrum pro mezinárodní policejní spolupráci. Velká Británie i Nizozemsko mají s bojem proti obchodování s lidmi mnoho zkušeností, mezinárodní kuplířské gangy posílají prostitutky často právě do těchto zemí.

Jos van der Steen z nizozemského Národního centra pro mezinárodní policejní spolupráci říká, že s problémem se nevypořádají státy jednotlivě: "Obchod s lidmi je velice ohavný druh zločinu páchaný s bezcitností a krutostí, na velmi dobré organizační úrovni, a jestliže s ním máme účinně bojovat, musíme mezinárodně spolupracovat přinejmenším tak dobře, jak to dělají oni."

Obchodování s lidmi se v České republice začalo zvlášť rozvíjet v souvislosti se specifickou migrační situací po pádu železné opony, kdy se zejména ženy z východní Evropy staly hlavním zbožím na západoevropském trhu. Britský ministr pro občanství, migraci a národnost Des Browne řekl:

"Ve Velké Británii nacházíme oběti ochodu s lidmi z velkého množství zemí, jsou tu samozřejmě i ženy z Východní Evropy, ale i z Asie, občas ve větším množství i z Dálného Východu. Mezinárodní obchodníci s lidmi jsou velice vynalézaví a kdykoli podchytíme nějakou obvlast, objeví se jinde. Je to skutečně mezinárodní kriminalita. Není nesnadné najít obchodníka z nějaké země v jiné zemi obchodujícího s lidmi z další země."

Projekt "Posilování boje proti obchodování s lidmi", který byl ve středu zahájen, je poslední twinningovou akcí Phare v rámci přípravy na sladění s vnitřním prostředím unie. Lze ho chápat jako přiznání nedostatečné péče o tuto problematiku u nás? K tomu mířil rozhovor s náměstkem ministra vnitra Miroslavem Koudelným.

Koudelný Radiu Praha úvodem odpověděl na otázku, které jsou v Česku nejrozšířenější formy obchodování s lidmi a které jsou naopak méně obvyklé:

"Pojem obchodování s lidmi v sobě zahrnuje několik skutkových podstat trestných činů, počínaje obchodováním s lidmi za účelem pohlavního styku, pod tímto pojmem rozumíme i omezování osobní svobody, vydírání a některé další skutkové podstaty. Ta čísla nejsou za uplynulé roky v České republice v těch jednotlivých skutkových podstatách trestných činů příliš vysoká, není to v desítkách, ale řekněme do dvaceti. Nejvíc je kuplířství a obchodování s lidmi za účelem pohlavního styku."

Tedy k těm méně obvyklým, méně častým patří obchod s orgány?

"Ano, obchod s orgány, s lidskými tkáněmi, obchod s lidmi za účelem nucených prací, to jsou věci, se kterými se zatím v České republice příliš nesetkáváme a k tomu, abycom se s těmito pro Českou republiku novými fenomény naučili pracovat, k tomu slouží tenhle projekt."

A to že se s nimi příliš nesetkáváme znamená, že je neumíme podchytit nebo že tady nejsou?

"Podle mého názoru to není tím, že je neumíme podchytit, ale v České republice tenhle druh trestné činnosti není rozšířen."

Předpokládáte nárůst?

"Ne. Projekt je zaměřen na to, abychom s touto trestnou činností uměli lépe bojovat, ale o nárůstu nemůžu v žádném případě mluvit."