Týden v ČR

Karel Brückner, foto: ČTK

Přehled nejdůležitějších události tohoto týdne v České republice připravil Josef Kubeczka.

Miroslav Kostelka
Česká vláda se ve středu definitivně rozhodla pronajmout na ochranu vzdušného prostoru celkem 14 britsko-švédských stíhaček Jas-39 Gripen. Za ně stát zaplatí během příštích deseti let přes 19 a půl miliardy korun. Pronájem Gripenů je jedním z nejvýznamnějších zbrojních obchodů posledních let. Za měsíc se začnou školit první vybraní piloti a pozemní personál. Ministr obrany Miroslav Kostelka upřesnil, kdy konsorcium British Aerospace-Saab dodá své nadzvukové letouny.

"Letadla budou dodávána od zhruba poloviny příštího roku, kdy budou vycvičeni piloti a technický personál. Zároveň budou vyřazeny letouny MIG 21. Polovina letadel bude v polovině roku 2005 a do konce toho roku všechna."

Zatím není jisté, zda po desetiletém pronájmu česká armáda letouny vrátí nebo odkoupí. Letci jsou s volbou spokojeni, kritici vytýkají kontraktu vysokou cenu - zapůjčení jednoho Gripenu přijde na 52 milionů dolarů, zatímco zakoupení nové americké stíhačky F-16 D by stálo pouhých 35 milionů. Petr Nečas, stínový ministr obrany z Občanské demokratické strany, má k volbě další výhrady.

"Toto rozhodnutí podle mého názoru nepředstavuje v tuto chvíli prioritu pro naše ozbrojené síly. Tam je třena se soustředit na základní reformní kroky. Po novém roce budeme mít pouze několik plně profesionálních rot, které budeme moci nasadit v rámci NATO, a další a další velké akvizice za desítky miliard korun mohou i ohrozit budoucí vývoj armády."

Především se ale mluví o technické nekompatibilitě letounů. Česká armáda je jediná z armád NATO, která bude Gripeny používat. Výrobce ale slibuje, že české Gripeny budou splňovat všechny podmínky interoperability s letectvy NATO.


Necelý měsíc po skončení projektu pomoci prostitutkám pod záštitou OSN zahájila Česká republika novou fázi tažení proti obchodování s lidmi, tentokrát v rámci Evropské unie. Hlavním cílem projektu je školení českých policejních a dalších specialistů v této oblasti organizovaného zločinu. Nový projekt bude trvat 15 měsíců. Za své partnery si Česko vybralo Velkou Británii a Nizozemsko. Obě země mají s bojem proti obchodování s lidmi mnoho zkušeností. Jos van der Steen z nizozemského Národního centra pro mezinárodní policejní spolupráci obhajuje nutnost mezinárodní spolupráce.

"Obchod s lidmi je velice ohavný druh zločinu, páchaný s bezcitností a krutostí, na velmi dobré organizační úrovni. Jestliže s ním máme účinně bojovat, musíme mezinárodně spolupracovat přinejmenším tak dobře, jak to dělají oni."

Projekt, který byl ve středu zahájen, je posledním twinningovým projektem Phare v rámci přípravy na sladění s vnitřním prostředím unie. Náměstek ministra vnitra Miroslav Koudelný vysvětlil jeho smysl.

"Ten projekt, který je dnes zahájen, má vytvořit podmínky pro to, aby Česká republika byla připravena efektivně s těmito druhy trestné činnosti bojovat."

A které formy obchodování s lidmi jsou v Česku nejrozšířenější?

"Z těch nejrozšířenějších je to kuplířství a obchodování s lidmi za účelem pohlavního styku. Obchod s orgány, obchod s lidskými tkáněmi, obchod s lidmi za účelem nucených prací, to jsou věci, se kterými se v České republice zatím příliš nesetkáváme. K tomu koneckonců, abychom se naučili s těmito novými fenomény pro Českou republiku pracovat, slouží tenhleten projekt."


Karel Brückner,  foto: ČTK
Jako jedna z posledních odletěla ve čtvrtek česká fotbalová reprezentace na mistrovství Evropy v Portugalsku. Na poslední schůzce před odletem trenér Karel Brückner chyběl. Místo před novináře usedl totiž do zubařského křesla. Poslední trénink české reprezentace ale stihl. Mluvčí českého národního mužstva Lukáš Tuček nám popsal program před odletem.

"Poslední sraz před odletem na EURO měli fotbalisté ve středu v hotelu Praha. Poté následoval oběd, po obědě nezbytné dofasování posledních věcí, které jsou potřebné k výpravě, odpoledne byl trénink. Všechno proběhlo bez problémů. Ve čtvrtek v deset hodin byl odlet. Všichni už jsme zvědaví a těšíme se, že to dobře dopadne."

Jedničku na dresu české reprezentace má brankář Petr Čech. Nejmladší, dvaadvacetiletý hráč české reprezentace se svěřil s tím, co všechno si musel při přípravě na Euro odpustit.

"Je spousta věcí, které k tomu povolání patří. Patří k tomu životospráva, patří k tomu určitý upravený jídelníček a podobně. Na druhou stranu to vyrovnává pocit radosti z vítězství a všech věcí okolo toho. Myslím, že je spousta povolání, kde si také člověk musí hodně věcí odříct, tak že je to asi stejné."

První zápas odehrají čeští fotbalisté v úterý proti Lotyšsku. Všichni hráči jsou po zdravotní stránce v pořádku. Věří, že formu mají dobrou a na šampionátu budou hrát co nejdéle.