Týden v ČR

Табель с отметками

Shrnutí toho nejdůležitějšího, co se tento týden odehrálo v České republice, připravil Josef Kubeczka.

Prezident Vclav klaus  (vpravo) přijal od Vladimíra Špidly demisi,  foto: ČTK
Vladimír Špidla minulou sobotu oznámil, že rezignuje na funkci premiéra i předsedy sociální demokracie. Důvodem Špidlovy rezignace je slabá podpora, kterou mu vyjádřili delegáti ústředního výkonného výboru strany.

"Nemám-li podporu svého vlastního politického hnutí, těžko mohu dělat premiéra vlády založené na většině 101 hlasu."

Ve funkci předsedy strany Špidlu nahradil dosavadní místopředseda Stanislav Gross.

Ve čtvrtek podal Vladimír Špidla oficiálně demisi prezidentu Václavu Klausovi.

"Demisi jsem přijal a současně jsem mu předal pověření pro něho i pro všechny dosavadní ministry k prozatímnímu výkonu funkce vlády do okamžiku jmenování vlády nové. I když jsem to nebyl já, kdo tuto vládu jmenoval a i když se jí nepodařilo dokončit celé čtyřleté funkční období, chtěl bych Vladimíru Špidlovi za jeho úsilí, za jeho práci v nelehké funkci předsedy křehké koaliční vlády poděkovat."

Vladimír Špidla k tomu uvedl.

"Vláda za ty dva roky odvedla kus práce, za který se podle mého názoru nemusíme stydět. Strategická rozhodnutí obstála, ale koneckonců dějiny se píšou s odstupem a vy budete mít příležitost sami posoudit výsledky činnosti vlády. Chci říci, že jsem svůj ústavní mandát vykonával s plnou vážností a naprostým úsilím o prospěch České republiky. To, co se dá občas nalézt, jsou chyby nebo debaty o tom, zda to či ono řešení nemohlo být lepší, ale nikdy v tom nebyl jiný záměr než sloužit v těžkých věcech České republice."

Prezident Václav Klaus  (vpravo) a předseda ODS Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Václav Klaus řekl, že odstupující vláda by se měla věnovat především "provozním" věcem a neměla by rozhodovat o zásadních záležitostech.

Stanislav Gross byl prvním politikem, který oznámil prezidentovi Václavu Klausovi svou představu nové vlády. Po jednání prohlásil, že chce sestavit takovou vládu, která by dokončila celé volební období a která by se při hlasování o důvěře neopírala o hlasy komunistů.

"Je zapotřebí se také podívat na to, že jedna věc je hlasování o důvěře vlády, a druhá věc je běžná politická praxe, kde si myslím, že skutečně bude zapotřebí, ať již z této situace vznikne jakékoliv řešení, se snažit dát opozici větší možnost, aby se mohla podílet na spravování této země. V každém případě totiž i opozice nese odpovědnost za vývoj ve státě."

Vzápětí se prezident setkal s předsedou Občanské demokratické strany Mirkem Topolánkem. Ten potvrdil, že jeho strana v žádném případě nepodpoří vládu, kterou bude sestavovat Stanislav Gross v duchu současné koalice. Občanští demokraté také trvají na požadavku předčasných voleb.

Prezident Klaus po schůzce s předsedou lidovců Miroslavem Kalouskem řekl, že žádný z návrhů, které mu předložili šéfové tří stran, není hotovým projektem řešení vládní krize. Proto zatím sestavením vlády nikoho nepověřil. Rozhodne za několik dní. Šéfové ODS a lidovců mu doporučili, aby tímto úkolem pověřil Stanislava Grosse. Sami o tuto roli nestojí.


Kongres SVU v Olomouci
Na dvě stovky Čechů především ze Spojených států a z Kanady se sjely do Olomouce. Po celý týden zde probíhal 22. světový kongres Československé společnosti pro vědy a umění, která je jednou z nejvýznamnějších organizací zahraničních Čechů a Slováků. Vznikla v roce 1958 v USA a jejím cílem bylo podle jejího předsedy Miloslava Rechcígla zlepšit obraz Československa v očích západního demokratického světa:

"To vzniklo v době totality a účel společnosti byl v době, kdy u vás byla situace tak špatná a o Československé republice se mluvilo s despektem, to napravit tím, že na akademické platformě jsme mluvili o československých historických tradicích, o kultuře a tak dále, aby se prostě na Československo nezapomnělo. My v tom pokračujeme dodnes a domníváme se, že jsme svým způsobem ambasadory této země v cizině."

Společnost sdružuje univerzitní profesory, vědce, právníky, lékaře a další akademické osobnosti, které ve svém oboru dosáhly velkých úspěchů. Každé dva roky probíhá světový kongres společnosti v České republice. Pro letošní byla zvolena moravská Olomouc.

"Pro Univerzitu Palackého to má vícerý význam. Jednak na filozofické fakultě pracuje od počátku 90. let badatelské pracoviště Centrum pro československá exilová studia a současně vzhledem k tématu nynějšího kongresu "Morava viděná zvnějšku" se mi zdá nejvhodnější, aby byl kongres umístěn do Olomouce,"

vysvětluje děkan olomoucké univerzity Ivo Barteček. Během týdne proběhla v Olomouci řada panelů, přednášek a diskusí.


Pro všechny školáky v Česku skončil ve středu školní rok. Vysvědčení převzalo skoro jeden a půl milionu dětí. Ze svého vysvědčení měl radost například Marek Slezák z pražské Základní školy Na Smetance.

"Těším se na prázdniny, až bude teplo a půjdu se koupat. Jsem moc spokojený se svým vysvědčením. Tři dvojky, jinak samé jedničky."

Pro jiné děti je ale závěr školního roku smutnější než pro Marka. V době vysvědčení tradičně stoupá počet telefonátů na linku Vzkaz domů, která slouží dětem v České republice už skoro rok. Letos se poslední školní den na psychology linky obrátilo 81 dětí. Vedoucí linky Šárka Laipoldová vysvětluje, jakou konkrétní pomoc nabízí linka dětem, které se kvůli vysvědčení rodičů bojí.

"Linka vzkaz domů nabízí dětem předání vzkazu, kterým by se dítěti mohl ulehčit návrat domů. Můžeme také takzvanou telefonickou konferencí dítě propojit s rodičem. Na telefonu je pracovnice linky Vzkaz domů, rodič a dítě, a pro dítě je tak snazší s rodičem hovořit."

Děti teď ale čekají dva měsíce volna. Do školy se vrátí až 1. září.