Koalici asi čeká roztržka kvůli funkcím v nové vládě

Miroslav Kalousek, foto: ČTK

Lidovci souhlasí se vstupem do společné vlády se sociálními demokraty a unionisty. V pondělí o tom rozhodl celostátní výbor KDU-ČSL. Mají ale podmínku: všichni koaliční partneři se musejí zavázat, že v důležitých oblastech nebudou hlasovat proti sobě. Podrobnosti z jednání vedení KDU-ČSL má Lenka Jansová:

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Koalici asi čeká roztržka kvůli personálnímu obsazení nové vlády. Lidovci podle svého předsedy Miroslava Kalouska trvají na tom, že ministerstev dopravy, životního prostředí a zahraničí se za žádnou cenu nevzdají ve prospěch sociálních demokratů. Podle Kalouska lidovečtí ministři Milan Šimonovský, Libor Ambrozek a Cyril Svoboda řídí své resorty úspěšně a není důvod je měnit. Po pondělním jednání vedení KDU-ČSL jsme se předsedy lidovců zeptali, co říká tomu, že by sociální demokraté pro sebe chtěli aspoň jedno lidovecké ministerstvo:

"Pokládám za velmi nešťastné, že vyjednávání o nové vládě začínají partneři hašteřením o židle. Pro nás hašteření o židle není zásadní, my nezvyšujeme své koaliční požadavky nad rámec toho, co teď v koalici máme, a domnívám se, že bychom především měli domluvit programové priority a styl práce, aby si vláda získala větší důvěru lidí v téhle zemi."

Proč byste přijal pouze ministerstvo financí?

"Zdůrazňuji, že jsem nic nepožadoval. Výrok, že Miroslav Kalousek chce do vlády a chce být ministrem financí, je výrok nepravdivý. Zdůraznil jsem, že nechci komplikovat svojí vlastní pozicí, svým vlastním personálním požadavkem koaliční jednání. My skutečně o jeden jediný chloupek nezvyšujeme požadavky nad rámec toho, co teď v koalici máme. Pouze jsem řekl, že pokud by trval bezpodmínečný požadavek koaličních partnerů, abych do vlády vstoupil, pak zásadní prioritou vlády, ve které budeme, bude konsolidace veřejných rozpočtů. Konsolidace veřejných rozpočtů se odehrává mezi dvěma zásadními pozicemi, mezi pozicí ministra financí a předsedy rozpočtového výboru, což je pozice, kterou teď zastávám. Kdyby na tom koaliční partneři trvali, jsem připraven ty pozice vyměnit, ale rozhodně to není můj požadavek ani koaliční podmínka."

Právě tento týden by zástupci koaličních stran měli začít konkrétně diskutovat o personálních a programových otázkách budoucí vlády. V úterý se předsedové sociálních demokratů, lidovců a unionistů dohodli na formě prosazování svých návrhů. Pro prosazení návrhu v koalici bude nutné, aby ho podpořila aspoň polovina ministrů každé ze tří stran.