Přehled tisku

Nová vláda, foto: ČTK

Většina Čechů nedůvěřuje nové vládě Stanislava Grosse, ale podpořila by ji, lidé se totiž bojí předčasných voleb - vyplývá to z bleskového průzkumu agentury SC&C pro Mladou frontu Dnes. Na otázku, jestli nový kabinet republice prospěje, odpovědělo 57 procent dotázaných NE.

Nová vláda,  foto: ČTK
Většina Čechů nedůvěřuje nové vládě Stanislava Grosse, ale podpořila by ji, lidé se totiž bojí předčasných voleb - vyplývá to z bleskového průzkumu agentury SC&C pro Mladou frontu Dnes. Na otázku, jestli nový kabinet republice prospěje, odpovědělo 57 procent dotázaných NE. Nejskeptičtější jsou podle očekávání voliči ODS, v užitečnost vlády nevěří vysokoškoláci a majetnější lidé. Víc než polovina respondentů přesto soudí, že Grossův tým bude lepší než ten Špidlův a přivítala by, kdyby vydržel do voleb v roce 2006 a pak skončil. Premiér Gross bude muset podle průzkumu přesvědčovat voliče nejen o kvalitách své vlády, ale i svých. Oslovení lidé ho totiž nejčastěji charakterizovali jako kariéristu.

Podobný průzkum si nechal vypracovat i deník Právo, tentokrát u agentury STEM. Také podle jeho výsledků jsou občané pro to, aby byla Grossově vládě vyslovena důvěra. Ve sněmovně by ji podpořilo asi 44 procent lidí. Víc než polovina dotázaných si ale myslí, že nový kabinet nebude lepší než minulý Špidlův. Celých 61 procent respondentů také není spokojeno s personálním složením vlády. Jako pozitivní pro STEM hodnotili Češi v souvislosti s vládní krizí vystupování premiéra Stanislava Grosse a prezidenta Václava Klause, dodává deník Právo.


Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil ministerstvu pro místní rozvoj pokutu 50 tisíc korun za závažné porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, uvádějí Hospodářské noviny. Ministerstvo totiž nevyhlásilo obchodní soutěž na informační systém o penězích z Evropské unie a k účasti vyzvalo jen jednoho zájemce. Antimonopolní úřad začal případ šetřit. Zástupci ministerstva se brání tím, že potřebný počítačový program byla kvůli licenčním podmínkám schopna dodat jen firma ICL. Navíc se resort odvolává na časovou tíseň před vstupem do EU. Jeho námitky ale antimonopolní úřad neuznal. Ministerstvo pro místní rozvoj není prvním resortem, které letos dostalo pokutu za špatně zadanou soutěž. Za podobná provinění už byly pokutovány i ministerstva informatiky a financí.


Lidové noviny se zabývají rozhodnutím Senátu, který vrátil poslancům školský zákon. Senátoři nesouhlasili s tím, aby budoucí gymnazisté museli povinně maturovat z matematiky. Podle deníku je odmítat maturitu z matematiky chyba. Samotný problém je však prý hlubší. "Aféra s povinnou matematikou poukazuje na daleko hlubší problém nového školského zákona - že je jen úřednickým výtvorem a že slavná revoluce v českém školství se děje především na papíře," píšou Lidové noviny.


Mladá fronta Dnes komentuje případ někdejšího komunistického funkcionáře Karla Hoffmanna. Ten má nastoupit 9. srpna do vězení, kde si má odpykat čtyři roky vězení za sabotáž při vpádu Varšavské smlouvy do Československa. List se zamýšlí nad smyslem odsouzení a trestu pro devětasedmdesátiletého Hoffmanna. Podle deníku si i přes své stáří vězení zaslouží. "Karel Hoffmann do vězení patří a venku má zůstat pouze v případě, že by mu v nástupu trestu zabránily nějaké humanitární ohledy," uvádí Mladá fronta Dnes.


Jednačtyřicetiletý Pavel Přibyl, který se stal novým šéfem Úřadu vlády, za totality zasahoval při protikomunistických demonstracích. Podle Mladé fronty Dnes Přibyl velel policistům, kteří násilím rozháněli protikomunistické demonstrace v centru Prahy. Podle deníku se netají tím, že jeho rota zasahovala na Václavském náměstí v lednu 1989 při takzvaném Palachovu týdnu. Při nejtvrdším střetu totalitního režimu s obyvatelstvem od roku 1969 tehdy komunistická policie podle listu za týden zatkla 454 osob. Za účast při demonstracích bylo stíháno 56 lidí, odsouzen byl například Václav Havel. Sedmačtyřicet demonstrantů skončilo v nemocnici. Dalších 195 lidí policie nezákonně vyvezla do lesů v okolí Prahy, kde je nechala. Sám Přibyl se odmítl listu ke své roli v lednu 1989 vyjádřit. "Nemám s tím problém, pan Přibyl má bezpečnostní prověrku," řekl listu premiér Stanislav Gross.


logo Phare
Chyba úředníků ministerstva financí, kvůli níž má Česká republika dočasně zastaven tok financí z fondů EU, značně rozladila vedení radnic na Jesenicku. Starostové a jejich spolupracovníci se cítí být podvedeni. Právě v těchto dnech totiž komise vybírají projekty Phare. Jak řekl Olomouckému dnu starosta Bílé Vody Miroslav Kocián: "Je to hazardování s důvěrou lidí. Stát nám tvrdil, jak si s pomocí unie polepšíme, zatím však dělá vše pro to, abychom žádné peníze nedostali." Evropská komise přísun peněz zastavila proto, že požaduje určité organizačně technické změny v systému schvalování projektů. Bez nich dotace neobnoví. Podle odhadu ministerstva financí, které je za celý proces odpovědné, je pozastaveno čerpání 60 milionů euro, tedy zhruba dvou miliard korun. Ministerstvo financí už před časem Evropskou komisi žádalo o výjimku, aby mohl dosavadní systém schvalování projektů Phare fungovat i nadále. Evropská komise ale žádosti nevyhověla.


Chomutovská radnice porušila lidská práva, když chtěla po svých občanech, aby nadměrným hlukem nerušili sousedy. K tomuto závěru se přiklonili úředníci ministerstva vnitra a městskou protihlukovou vyhlášku zrušili, píše Právo. Chomutované tak zase mohou sekat trávu, vrtat, sbíjet či bourat podle libosti. "Samozřejmě jen do té míry, aby neporušili zákon o ochraně veřejného zdraví. Ten stanoví od 22:00 do 06:00 hodiny nočního klidu," řekl deníku chomutovský místostarosta Jan Řehák. Ministerstvo vnitra považuje zákon za dostatečný, vedení Chomutova nikoli. Před třemi lety proto město vypracovalo pravidla, jež měla přinést "klidné a spokojené soužití občanů". Této formulaci však ministerští úředníci neporozuměli, dá se prý vysvětlit různě. Vyhláška zakazovala použití sbíjecího kladiva, elektrické pily či vrtačky v neděli, ve svátek a v noci.


Rumburskému místostarostovi a krajskému zastupiteli Darku Švábovi zapálil kdosi v noci na čtvrtek zánovní auto. Mluvčí děčínské policie řekl, že podle předběžného závěru technika vůz někdo úmyslně zapálil. Šváb Mladé frontě Dnesřekl, že mu nikdo nevyhrožoval. Není si prý ani vědom, že by se mu někdo chtěl pomstít. Jako místostarosta má na starosti investiční akce, zakázky a soudní spory města. Šváb deníku řekl: "Mám doma zamčenou osmatřicítku, dám si ji pod polštář." Deník připomíná, že největší spory se Švábem měl v poslední době městský zastupitel Josef Dvorský, který tvrdí, že ho sledují cizí lidé. Dvorský v uplynulých letech podal deset trestních oznámení a sám čelí několika žalobám. Bulvární deník Blesk pak počátkem srpna napsal, že za údajným sledování Dvorského je prý recese naštvaných rekreantů, kteří dostali kvůli Dvorskému pokutu od policie za špatné parkování.


Kromě zdravotně handicapovaných lidí a občanů s nízkým vzděláním jsou nezaměstnaností nejvíce ohroženy matky s dětmi v předškolním věku, ženy po mateřské a osamělé matky. Jak píše Právo, pomoci by jim mohl zkrácený pracovní úvazek, pohyblivá pracovní doba či práce doma. V ČR se to však ještě příliš nevžilo. V roce 2002 pracovalo v kratším poměru pouze osm procent všech zaměstnaných žen, a dokonce jen dvě procenta mužů. Přitom v Evropské unii pracuje na kratší úvazek 33 procent žen. Průzkum přitom ukázal, že zájem o kratší úvazek má v ČR 47 procent žen a 16 procent mužů. Co je tedy důvodem, že se to příliš neuplatňuje. Podle ministerstva práce a sociálních věcí celkově nízká mzdová úroveň. Zkrácená ekonomická aktivita je totiž často méně výhodná, než když člověk vůbec nepracuje a pobírá pouze sociální dávky. Výdělek za krácený pracovní úvazek většinou nepokryje náklady na hlídání dětí a dojíždění do práce. Proto matky pracují spíše na plný úvazek, i když by nechtěly. Náměstek ministra práce a sociálních věcí Jiří Hofman se domnívá, že zaměstnavatelé kratší pracovní úvazky zneužívají. Dají nižší plat a lidem stejný objem práce, jaký je za osmihodinovou směnu.


Foto: ČTK
Sousoší svatého Václava na Václavském náměstí v Praze obklopilo lešení. Jak píše Právo, mistrovské dílo Josefa Václava Myslbeka bude až do konce příštího roku v rukou restaurátorů. Podle historičky umění Petry Hoftichové je důvodem současných prací fakt, že poslední konzervace Myslbekova sousoší proběhla už před třiceti roky. Originály jsou léta vystaveny dešti, slunci i mrazu a také agresivnímu trusu holubů. Teď se provádí mechanické čištění a základní průzkumy. Lešení kolem pomníku bude až do konce podzimu a pak se znovu postaví příští rok v květnu, kdy budou práce pokračovat. Práce budou stát 2 miliony korun. Myslbek na pomníku pracoval od roku 1887. A na Václavské náměstí byl pak bronzový sv. Václav osazen v roce 1908.


Čeští včelaři se bojí o živnost, straší je invaze levného medu z Číny, píšou Lidové noviny. Evropská unie totiž v červenci uvolnila režim pro dovoz čínských zemědělských výrobků. Podle Českého svazu včelařů je čínský med tak levný, že naši včelaři zřejmě budou muset omezit počet svých včelstev. Na druhou stranu ale český med může Číňanům konkurovat vysokou kvalitou. Pro zákazníky není efekt budoucího vývoje jednoznačný. Asijská konkurence zřejmě způsobí, že cena medu na pultech se navzdory předpokladům měnit nebude. Čeští včelaři dřív hrozili, že jakmile půjdou nahoru ceny cukru, kterým přikrmují včely, zvednou se i ceny medu, připomínají Lidové noviny. Teď se výkupní ceny medu u nás pohybují okolo 40 korun za kilogram a stále se snižují.


Česko je rájem houbařů - víc než polovina občanů podle Mladé fronty Dnes vyráží pravidelně s košíkem do lesa. Podle odhadu mykologů si každý rok odnášejí téměř deset tisíc tun hub. List podotýká, že letos ale zatím houby příliš nerostou, větší úrodu odborníci slibují na konec léta. Houbařská záliba Čechů je pro mnoho obyvatel západních zemí nepochopitelná. Lesy tam bývají plné hub, ale nikdo je nesbírá. To si spíš lidé koupí žampiony v obchodě. I když se odborníci shodují, že Češi znají houby lépe než většina ostatních národů, každoročně u nás zemřou na otravu dva až tři lidé.