Týden v ČR

Miroslav Kalousek (Foto: CTK)

O nejdůležitějších událostech tohoto týdne v České republice Vás teď bude informovat Josef Kubeczka.

Poslanci v úterý vyslovili důvěru koaliční vládě Stanislava Grosse. Hlasovalo pro ni všech 101 koaličních poslanců, včetně nemocných Hany Orgoníkové a Miloslava Vlčka. Rozhodnutí předcházely v Poslanecké sněmovně tvrdé slovní potyčky. Po osmihodinovém jednání ale mohl premiér Stanislav Gross vyjádřit svoji spokojenost.

"Myslím si, že to není žádné překvapení a to, co jsme řekli, myslíme upřímně, ty závazky, které jsme zde dali. Uděláme všechno pro to, abychom se byli schopni občanům vždy podívat zpříma do očí."

Opozice ale před programem nového kabinetu varuje. Mezi největší kritiky patřil ve sněmovně šéf poslanců Občanské demokratické strany Vlastimil Tlustý.

Hana Orgoníková,  foto: ČTK
"Ta vláda jasně říká: my chceme přečkat dva roky, nic zásadního nechceme řešit."

Předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek je naopak přesvědčený, že nová vláda si zaslouží důvěru občanů.

"Jsem přesvědčen, že tato vláda, pokud dodrží své závazky, zejména na výdajové stránce, to znamená, pokud dodrží své závazky v oblasti deficitů, výdajových stropů a závazek snižovat podíl mandatorních výdajů, a přitom bude schopná realizovat ty priority, které deklaruje, bude dobrá vláda. Vláda, která prospěje každodennímu životu drtivé většiny občanů v této zemi. Musí mít vůli dodržet ty závazky, o kterých jsem hovořil."

Také předchozí premiér Vladimír Špidla chválil programové prohlášení Grossova kabinetu.

"Navazuje na tu základní linii, která vznikla na začátku volebního období: podpora rodin s dětmi - nepochybně, podpora ekonomického růstu, intenzívní proevropská koncepce. Myslím si, že to jsou všechno věci, které mají svoji kontinuitu, a je dobře, že ji mají."

Současně Vladimír Špidla v souvislosti se svým odchodem do funkce eurokomisaře oznámil, že se k 31. srpnu vzdá svého poslaneckého mandátu.


Schůzka s předsedou Poslanecké sněmovny Lubomírem Zaorálkem  (vlevo),  foto: ČTK
Občanští demokraté zažalují unionistického poslance Zdeňka Kořistku za pomluvu. Kořistka totiž ODS obvinil z toho, že mu muž pověřený touto stranou nabízel desetimiliónový úplatek za to, že nepodpoří kabinet Stanislava Grosse při hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně. Občanská demokratická strana tvrdí, že je to lež a žádá omluvu a deset miliónů korun. Podle šéfa ODS Mirka Topolánka jsou Kořistkova obvinění jen součástí politické hry a zmenšují důvěru voličů v politickou reprezentaci.

"Zdeněk Kořistka lhal i ve velmi složité situaci. To, že se do toho zapletli předsedové stran, že se do toho zapletly nejrůznější mediální agentury, to je jenom odraz nebo obraz naši politické scény."

Zdeněk Kořistka doporučuje občanským demokratům, aby zvážili, koho žalují. Podle něj dobré jméno strany poškozují ti, kteří za ním s peněžitou nabídkou přišli.

"Přece ten, který tuto situaci popíše, nemůže být žalovaný. Já jsem přesvědčený o tom, že policie celou záležitost vyšetří tak, že dá zapravdu mně a já se žaloby vůbec nebojím. Naopak budu jenom rád, ať se celá záležitost rozkryje, protože to považuji za skandál, aby člověk, který na něco upozorní, nakonec byl vláčen po soudech a bylo mu vyhrožováno něčím takovým, jako to ODS předvádí."


Logo ODS
Šéf Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek má před sebou nový úkol: připravit etický kodex zákonodárce. Dohodl se na tom s předsedy parlamentních stran. Impulsem pro jeho přípravu se stal právě korupční skandál unionisty Zdeňka Kořistky, kterého se ODS údajně snažila před hlasováním o nové vládě uplatit. Kodex by měl stanovit určitá pravidla chování poslanců a senátorů tak, aby nedocházelo jejich vinou ke ztrátě důvěryhodnosti politických institucí. Bude však zřejmě věcí každého jednotlivce, zda tato pravidla bude ochoten podepsat a také dodržovat. Jak přesně by kodex měl vypadat, ale Lubomír Zaorálek zatím neví.

"Na druhé straně vím, že v současné době v některých zemích podobné etické kodexy existují. Pokud se mám ujmout přípravy toho prvního pracovního návrhu kodexu, tak určitě budu hledat inspiraci a srovnání i v těch kodexech, které jsou dnes k dispozici například v USA, Německu a podobně."

Lubomír Zaorálek,  foto: ČTK
Už na podzim by měl být připraven návrh etického kodexu zákonodárce, kterým by se řídili poslanci a senátoři. I když mnozí řadoví poslanci ve smysl chystaného kodexu příliš nevěří, Lubomír Zaorálek je přesvědčený o tom, že posílí důvěryhodnost parlamentu. Do přípravy se pustil už tento týden.

"Už jsem požádal parlamentní institut, aby nám dodal existující kodexy Spojených států, Německa a další, které fungují. Zároveň bych chtěl dát dohromady takovou pracovní skupinu, která by začala připravovat ten pracovní návrh, na který je určitě měsíc a půl čas, tedy na tu přípravu."

Kodex by stanovil například pravidla pro kontakt poslanců a senátorů s podnikatelským prostředím a měl by zabránit tomu, aby si strany navzájem přetahovaly své zákonodárce.

Někteří poslanci i politologové však vyjadřují o smyslu chystaného kodexu pochybnosti. "Zdá se mi to problematické. Mám pochybnosti, zda se takový kodex vůbec podaří vypracovat," soudí například sociálně-demokratický poslanec Zdeněk Jičínský. "Nemá to žádný smysl a je to spíš směšné," soudí o chystané iniciativě politolog Rudolf Kučera. Zdůraznil, že poslanci sami dobře vědí, co je etické a co ne. Přesto se někteří z nich chovají neeticky, protože jim to v nynější podobě politického systému přináší výhody. Politolog Kučera poukázal na propojení ekonomických zájmů různých skupin s politikou, na lobbyistické agentury a na to, že korupční skandály v Česku většinou vyzní do ztracena. Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek navíc neuvedl, kdy kodex vznikne a kdo a v jaké podobě ho přijme. O pracovní verzi dokumentu bude se šéfy parlamentních stran v budoucnu znovu jednat.