Zprávy

Václav Klaus s chotí poobědvali v Madridu s královskou rodinou

Král Juan Carlos I. a jeho manželka Sofie přivítali v pondělí po poledni v paláci El Pardo nedaleko Madridu prezidenta Václava Klause, který tak zahájil třídenní návštěvu Španělska. Klaus s chotí Livií, která ho při návštěvě doprovází, pak poobědvali i ve společnosti následníka trůnu prince Felipa a jeho ženy Letizie v madridském královském paláci Zarzuela. Státní návštěvu označil Klaus za "pokus ukázat Českou republiku ve Španělsku". "Že tady jsme a máme zájem být mimořádně přátelskou a kamarádskou zemí," řekl novinářům. Václav Klaus měl také v programu soukromou schůzku s českými podnikateli a na madridském Instituto de Empresa promluvil o evropské problematice. Královský pár pořádal na počest Klausových slavnostní večeři.

Španělsko je stejně jako Česká republika členskou zemí EU i Severoatlantické aliance. Zatímco bývalý šéf pravicové vlády José María Aznar byl jedním z nejbližších spojenců USA při jejich intervenci v Iráku, nový socialistický premiér José Luis Zapatero hned po oficiálním nástupu do funkce oznámil stahování španělských vojáků z Iráku. Od svého předchůdce se Zapatero výrazně odlišuje také ochotou k většímu zapojení Madridu do procesu evropské integrace. "Král umí být nad tím. Je schopen přežít radikální, razantní, nečekanou změnu vlády tím, že opravdu umí být politicky nestranný," uvedl Klaus. Ve Španělsku byl naposledy v roli politika jako předseda Poslanecké sněmovny v březnu 2002.

Na první návštěvě Španělska na nejvyšší úrovni byl český prezident v květnu 1995. Tehdejší prezident Václav Havel převzal v Barceloně Mezinárodní katalánskou cenu a byl přijat královnou Sofií. Ta mu s manželem návštěvu o dva měsíce později oplatila. Juan Carlos byl vyznamenán Řádem bílého lva I. stupně.

Vladimír Špidla se přihlásil k sociálnímu modelu EU, je i pro reformy

Nominovaný český komisař Vladimír Špidla se v pondělí v Evropském parlamentu rozhodně přihlásil k sociálnímu modelu Evropské unie. Vyslovil se zároveň pro reformy v zájmu zvyšování konkurenceschopnosti evropské ekonomiky. Za svůj velký cíl ve funkci komisaře pro sociální věci vyhlásil dosažení a udržení vysoké zaměstnanosti v EU. "Evropský sociální model je součástí naší konkurenceschopnosti. Mýlí se ti, kdo si myslí, že se staneme šampióny, když ho opustíme. Je mým zájmem a cílem přispět k jeho rozvoji," četl Špidla česky z úvodního asi dvacetiminutového projevu. Česky rovněž odpovídal na první otázky poslanců. Dodal, že považuje za možné dosáhnout účinné rovnováhy mezi zaměstnaností, ekonomikou a sociální oblastí, mezi produktivitou a soudržností. Je jednoznačně pro zvyšování produktivity, ale při dobré sociální ochraně a vysoké kvalitě života.

Slyšení prvního z 25 budoucích členů Evropské komise začalo krátce po 13:00 SELČ. Po úvodním slovu se poslanci výboru pro zaměstnanost a sociální věci pustili do více či méně obtížných otázek, na které měli necelou hodinu. Pak přišli ke slovu členové výboru pro práva žen a rovné příležitosti. Tříhodinová výměna názorů vyzněla podle převažujících prvních ohlasů seriozně a víceméně nudně. Hlasité protesty vyjadřoval čas od času jen Milan Horáček, který je europoslancem za německé Zelené. Jednou dvakrát to i zajiskřilo - třeba když Špidla vyložil, že politika je převážně kolektivní práce. "Pokud chce člověk být originální, má psát básně a ne se pouštět do politiky," utrousil a poslanci mu zatleskali. Na závěr si s úlevou zavtipkoval - navrhne prý jako komisař směrnici, aby takovémuto slyšení nebyl nikdo podrobován častěji než jednou za pět let. "Je to opravdu tvrdé," dodal.

Spor europoslanců Bobošíkové a Železného bude řešit soud

Konflikt evropských poslanců Jany Bobošíkové a Vladimíra Železného, kteří byli zvoleni za hnutí Nezávislí, se dostane před soud. Bobošíková v pondělí podala na svého někdejšího nadřízeného z televize Nova občanskoprávní žalobu. ČTK to řekla Marie Kramaříková z její poslanecké kanceláře. Bobošíková žádá veřejnou omluvu za "lži, urážky a výmysly, které o ní Železný šíří v médiích". Před týdnem vyzvala europoslance, aby svá tvrzení do pondělí buď doložil fakty, nebo se jí omluvil - jinak podá žalobu. Vzhledem k tomu, že Železný nereagoval, rozhodla se obrátit na soud. Finanční odškodnění od bývalého ředitele televize Nova nežádá. Chce veřejnou omluvu.

Bobošíková již dříve oznámila, že nebude podporovat hnutí Nezávislí kvůli rostoucímu vlivu Železného. Železný poté prohlásil, že Bobošíková zradila hnutí, za které byla do Evropského parlamentu zvolena. Kritizoval také to, že si najala svého manžela Pavla jako asistenta. Železný se o víkendu odmítl účastnit televizní debaty s Bobošíkovou. Nezávislí v té souvislosti vydali prohlášení, podle něhož považují aktivity Bobošíkové "za zoufale protahovaný pokus narušit volební kampaň hnutí". "Základní metodou politické práce pana Železného je lež," prohlásila minulé pondělí europoslankyně. Uvedla, že útoky Železného na její práci a rodinu znevažují její mandát od voličů, a to si nenechá líbit.

Konflikt někdejších spolupracovníků z televize Nova začal podle Bobošíkové ještě před evropskými volbami. Železného manželka Konstancie jako volební zmocněnkyně prý tehdy chtěla Bobošíkovou vyškrtnout z kandidátky. Manželé Železní i předseda hnutí František Zwyrtek to ale popřeli. Rozpory mezi Železným a Bobošíkovou se projevily i krátce po eurovolbách. Lídr kandidátky Železný se stal členem hnutí a zamířil do euroskeptické skupiny Nezávislost a demokracie. Bobošíková, kterou preferenční hlasy ve volbách vynesly před Železného, zůstala nestraničkou a mezi nezařazenými europoslanci.

Sněmovna chce každý třetí týden věnovat více času pro své schůze

Poslanecká sněmovna bude nejméně do konce tohoto roku pokračovat v novém systému práce, v němž se na schůzích bude scházet každý třetí týden. Chce při nich ale věnovat více času projednávání nových zákonů a dalších bodů, a proto zvažuje, že by od počátku listopadu nezahajovala týdenní schůze jako dosud v úterý odpoledne, ale už v úterý ráno. Pro svoji práci by tak získala zhruba pět hodin týdně navíc. Nový systém práce dolní komory začal po prázdninách. Předtím bylo obvyklé, že její schůze byly zhruba jednou za pět až šest týdnů. Od září do konce roku to bude jednou za tři týdny. První takovou schůzi absolvovala minulý týden, další plánuje na druhý říjnový a první listopadový týden. Zbývající dvě letošní schůze mají být na konci listopadu a v polovině prosince.

Pevně stanovený program budou mít i nadále dva týdny mezi sněmovními schůzemi. První bude vyhrazen převážně pro jednání sněmovních výborů, podvýborů a komisí, druhý má sloužit hlavně práci poslanců v regionech. Do prázdnin zasedaly výbory vždy dva týdny po sobě, zbývající čas věnovali poslanci zahraničním cestám a práci v regionech.

Změny reagují na úpravy jednacího řádu a členství země v Evropské unii, jejíž dokumenty musí národní parlament a jeho výbory projednávat v pevně daných intervalech. Nový systém má odlehčit i vládě, která byla při dosavadních dvou, tří a někdy až čtyřtýdenních sněmovních schůzích blokována ve sněmovně, kde museli ministři obhajovat vládní záměry.

Munice pro Kábul směřuje podle ministerstva obrany tamní armádě

Konečným uživatelem munice, kterou by mohla ČR darovat Afghánistánu, budou ozbrojené složky legální afghánské vlády. České ministerstvo obrany má k dispozici "certifikát konečného uživatele", který to závazně dokládá, zjistila ČTK. Ministr obrany Karel Kühnl má v plánu vládě navrhnout schválení daru skoro 6000 tun munice, kterou už česká armáda nepotřebuje. Dopravu materiálu do Afghánistánu mají zajistit Spojené státy, řekl mluvčí ministra Andrej Čírtek. Připomněl, že už loni se státy Severoatlantické aliance dohodly na pomoci vládě prezidenta Hamída Karzáího s budováním ozbrojených sil. O darování munice požádal českou stranu afghánský ministr obrany.

Součástí daru jsou například náboje do samopalů ráže 7,62 milimetru, dělostřelecké náboje, ruční granáty, dýmovnice a světlice. Nic z toho už česká armáda nepotřebuje. Vojáci se tak musí zbavit desítek tisíc tun nepotřebné munice. Likvidaci zajišťují firmy, které mají do poloviny roku 2007 odborně zničit 39.000 tun materiálu. Dalších asi 27.000 tun je určeno právě k darování či k případnému prodeji. Jde především o pěchotní a dělostřelecké náboje po bývalé československé armádě.

Martin Jahn: Český Telecom by se měl prodávat spíše přes kapitálový trh

Státní podíl v Českém Telecomu by se měl privatizovat spíše na kapitálovém trhu, než prodávat jednomu investorovi. Agentuře Reuters to řekl místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn, který se v Bruselu zúčastní akce Evropské komise Open Days orientované na regiony EU. Podle Jahna je kapitálový trh transparentnější a prodej akcií je na něm jednodušší. Zároveň ale dodal, že bude záležet na celé vládě, jak o Telecomu rozhodne. "Prodej může začít ještě letos, ale příjmy z něj vláda získá až v příštím roce," uvedl. Na telefonický dotaz ČTK pak dodal, že při nabídce přes burzu je možné prodej lépe naplánovat a zřejmě i dříve získat finance za 51procentní státní podíl ve firmě.

Prodeji přes trh dává přednost také premiér Stanislav Gross kvůli omezení lobistických tlaků. Pro prodej Telecomu strategickému investorovi je ministr informatiky Vladimír Mlynář či ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Rozhodnutí o způsobu privatizace má vláda přijmout počátkem října. Ministr financí Bohuslav Sobotka by měl vládě navrhnout tři varianty prodeje. Vedle prodeje celého balíku jednomu investorovi a nabídky na kapitálových trzích je ve hře ještě kombinace těchto variant. Poradcem jí jsou finanční domy CSFB a Česká spořitelna patřící do skupiny Erste Bank.

Prodej Telecomu by mohl vrcholit v březnu. Odborníci očekávají výnos na 50 až 65 miliard korun. Tržní hodnota firmy, která vlastní 100 procent v mobilním operátoru Eurotel, je podle současného kurzu akcií kolem 110 miliard korun. Zájem přinejmenším o některá aktiva firmy projevily dánská společnost TDC a britský Vodafone. Telecomu patří největší český mobilní operátor Eurotel, připomněla agentura Reuters.

Hospodářská komora má v Plzni společné česko-německé pracoviště

Naprosto stejné informace o firmách a živnostnících, včetně servisu pro podnikatele, získají zájemci na pobočkách hospodářských komor v Plzni a německém Regensburgu (Řezně). Obě regionálně nejbližší komory, které volně spolupracují už několik let, otevřely v minulých dnech společná pracoviště, kde působí čeští, respektive němečtí konzultanti. ČTK to řekl ředitel krajské Hospodářské komory v Plzni (KHK) Tomáš Kuták. "Po vstupu do EU se nás obrací podstatně více německých firem, měsíčně jsou to desítky až stovky," uvedl. Podle Kutáka jde zejména o malo- a velkoobchodní firmy. Plzeňská komora, která se snaží po vstupu do EU intenzivněji spolupracovat s hospodářskými komorami po celém světě, navázala dále výraznější spolupráci s komorou ve východoněmeckém městě Gera, které bylo za minulého režimu partnerem Plzně.

KHK se také v minulých dnech stala součástí ARGE 28, což je sdružení původně 28 regionálních hospodářských komor podél východní hranice "staré" Evropské unie. "Sdružení se nedávno rozšířilo a nyní zahrnuje 56 hospodářských komor - kromě naší také karlovarskou a jihočeskou," vysvětlil Kuták.

Česko je ve hře o nový závod rakouských oceláren Voestalpine

Rakouské ocelárny Voestalpine plánují v jedné ze tří středoevropských reformních zemí postavit nový závod na zpracování plechů z oceli. Společnost zvažuje lokality v Česku, Polsku a na Slovensku, citoval vídeňský list Der Standard generálního ředitele oceláren Wolfganga Edera. Rozhodnutí o umístění investice by mělo padnout v říjnu. Závod s roční kapacitou zpracování 70.000 až 80.000 tun oceli bude zásobovat výrobce domácích spotřebičů, který sídlí v Polsku, později také automobilky v Česku, Maďarsku a na Slovensku. Zaměří se na produkci výlisků z ocelových plechů pro odběratele Voestalpine. Při rozhodování o výběru lokality bude záležet hlavně na kvalitě dopravní infrastruktury a výši pobídek v rámci podpory zaostávajících regionů, uvedl Eder. Plánovaný objem investice rakouské firmy do vybudování nového závodu ale neupřesnil.

Kardinál Vlk: Svatováclavská tradice symbolizuje státnost

Svatováclavská tradice je symbolem kontinuity české státnosti. Před jezdeckou sochou světce na pražském Václavském náměstí to v pondělí řekl kardinál a primas české katolické církve Miloslav Vlk. Spolu se zástupci magistrátu tam v předvečer svátku svatého Václava položil věnec. Slavnostnímu aktu přihlíželo několik desítek Pražanů. "Svatý Václave, vévodo české země," je napsáno na stuze. Vlk připomněl, že i protestantští duchovní představitelé, kteří kult světců neuznávali, v době pobělohorské svatého Václava ctili. Pro posledního biskupa Jednoty bratrské Jana Amose Komenského byl Václav, zavražděný družiníky svého bratra Boleslava, například předchůdcem mučedníků za boží pravdu.

Kardinál citoval i meziválečného českého historika Josefa Pekaře, který napsal, že vůdčí myšlenkou svatováclavské úcty "je posvěcení všeho, co je cítění národnímu nejdražší nebo co je v životě státu českého nejdůležitější - jde o posvěcení patriotismu". Připomněl i tezi prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, že se národy udržují idejemi, ze kterých vznikly. Současná česká společnost podle Vlka postrádá ideové a hodnotové dědictví. Připomíná jí to věta "Dědictví otců zachovej nám, Pane" ze svatováclavského chorálu, který byl až do 19. století národní hymnou, uvedl kardinál.

Svatováclavské medaile letos dostanou Kavalírová a Siwiec

Nejvyšší představitelé křesťanských církví v úterý ve Vladislavském sále Pražského hradu předají Svatováclavské medaile za přínos k humanizaci společnosti. Oceněni budou předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová a in memoriam polský filozof Ryszard Siwiec, který se v roce 1968 upálil na protest proti účasti polské armády na okupaci Československa. ČTK to oznámil Jan Řeřicha, ředitel Pražské umělecké společnosti, která slavnostní večer organizuje. To, že budou medaile předávat společně katolický kardinál Miloslav Vlk a předseda České biskupské konference, ekumenické rady církví, biskup slezské evangelické církve Ladislav Volný, je podle Řeřichy důkazem toho, že jde o společnou duchovní událost.

Filozof Siwiec (1909 až 1968) po uchvácení moci komunisty odmítl přijmout místo učitele, protože se nechtěl podílet na indoktrinaci mládeže. Pracoval jako účetní a přivydělával si chovem slepic a pěstováním květin. Byl otcem pěti dětí. Mnoho let psal a rozšiřoval letáky, které podepisoval jako "Jan Polak". Po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa se 8. září během slavnosti dožínek upálil na varšavském stadionu proto, aby otřásl svědomím svých krajanů. Sepsal závěť a na magnetofonový pásek nahrál poselství.

Siwiec není v Česku oceněn poprvé. V roce 2001 ho prezident Václav Havel vyznamenal jedním z nejvyšších českých vyznamenání - Řádem Tomáše Garrigue Masaryka I. třídy. Svatováclavskou medaili převezmou jeho děti, které nyní žijí zčásti v Polsku a v USA.

Kavalírová (nar. 1923) byla za účast na pochodu na Pražský hrad, kterým chtěli studenti během únorového komunistického puče podpořit tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše, vyhozena z lékařské fakulty. V roce 1956 byla zatčena a v následujícím roce odsouzena na pět let. V Konfederaci politických vězňů pracuje 10 let a předsedkyní je od loňského října.

Levicoví aktivisté jednali o globalizaci i boji proti rasismu

Sociální problémy světa, globalizace či boj proti rasismu a diskriminaci patří k hlavním tématům, o nichž v Praze od soboty diskutují účastníci Českého sociálního fóra. Jde o to vytvořit prostor pro dialog nejrůznějších hnutí i jednotlivců, kteří nejsou spokojeni se současným stavem světa a jeho směřování, řekl ČTK Miroslav Prokeš z pořádající Iniciativy za sociální fóra. V pondělí mladí levicoví aktivisté například rozebírali metody, jak zabránit ultrapravicovým hnutím v šíření jejich myšlenek.

Diskutovalo se také o případu slovenského Roma Mária Banga, který byl před měsícem odsouzen za vraždu studenta k desetiletému vězení. Průběh soudního přelíčení kritizovali zejména členové skupiny revoluční mládeže Revo, kteří za Bangovo propuštění v Praze v minulosti uspořádali řadu demonstrací. Dvaadvacetiletý Slovák podle nich s nožem v ruce pouze bránil svého bratra, jehož v autobusu napadl osmnáctiletý mladík, údajně příznivec neonacismu.

Podobné setkání se v Česku koná poprvé, na mezinárodní úrovni se nicméně pořádají již od roku 2001. Setkání Evropských sociálních fór se uskutečnilo loni v Paříži a podle organizátorů se ho zúčastnilo přes 50.000 lidí. Letošní evropské fórum se koná od 14. do 17. října v Londýně. O tom, kdo do Británie pojede, se na Českém sociálním fóru bude jednat v úterý.

Dva Češi, údajní dealeři drog, zůstávají v Rakousku ve vazbě

Automobilový závodník Oskar Beneš a podnikatel Václav Pitaš, kteří čelí podezření z účasti na pašování drogy extáze za zhruba sedm milionů dolarů (180 milionů korun) do Spojených států, zůstanou ve vazbě v Rakousku. Vídeňský zemský soud v pondělí rozhodl, že oběma Čechům prodlouží vazbu o jeden měsíc. Rakouská justice bude zkoumat, zda vyhoví žádosti o jejich vydání k trestnímu stíhání do USA. "Dopadlo to tak, jak to dopadnout muselo. Soud jim prodloužil vazbu o jeden měsíc," řekl ČTK Benešův a Pitašův advokát Michael Hudec. Úhrnem může vazba trvat šest měsíců, v složitějších případech až jeden rok.

Čtyřiačtyřicetiletého Beneše a padesátiletého Pitaše tento měsíc zadržela poblíž Štýrského Hradce na základě mezinárodního zatykače rakouská policie v rámci rozsáhlého mezinárodního zásahu namířeného proti evropské síti pašující drogy do USA. Stalo se tak ve chvíli, když podezřelí přebírali peníze za dodávku drog. Rakouský soud nyní čeká na oficiální žádost o vydání českých občanů k trestnímu stíhání do USA, poznamenal Hudec. Po obdržení podkladů od americké strany se bude konat vlastní soudní řízení. Při něm se bude zkoumat, zda je vydání Čechů do Spojených států přípustné, podotkl advokát s tím, že proces pak potrvá minimálně sedm až osm týdnů. "Pokud soud dospěje k rozhodnutí, že vydání osob k trestnímu stíhání do ciziny nic nebrání, s konečnou platností rozhodne ministerstvo spravedlnosti. Téměř ve všech případech však ministerstvo akceptuje rozhodnutí soudu," řekl ČTK mluvčí vídeňského zemského soudu Friedrich Forsthuber.

Český stát prostřednictvím ministerstva spravedlnosti o vydání zadržených Čechů nepožádal. Jak uvedl Milan Vladyka z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti, stát nemůže dělat nic do doby, než budou Češi v Rakousku případně pravomocně odsouzeni; aktivita navíc musí vzejít z jejich strany. "Až ve chvíli, kdy budou odsouzeni, můžou požádat o předání k výkonu trestu do ČR," řekl ČTK Vladyka. Podle Hudece však Pitaš ani Beneš v Rakousku nejsou trestně stíháni.

Jesenicko si připomene výročí internace řádových sester

Zástupci církví, historiků a samosprávy uctí v úterý v Bílé Vodě památku řádových sester, které stát v obci internoval v době komunistického režimu. Pietní akt pořádá pravidelně od roku 2000 Vlastivědné muzeum Jesenicka spolu se Státním okresním archivem v Jeseníku v rámci akce Svatováclavské mezinárodní setkání. Ředitel muzea Petr Košacký ČTK řekl, že lidé uctívají památku sester 28. září, protože v tento začala v roce 1950 jejich internace. Doplnil, že během následujících let bylo v Bílé Vodě umístěno až 16 řádů sester. Pietní akt se uskuteční na místním hřbitově, na kterém odpočívá asi 700 řeholnic odsunutých na celou éru vlády komunismu do zapadlého koutu republiky. Hřbitov byl před několika lety vyhlášen kulturní památkou. "Je unikátní tím, že na něm převažují hroby sester," řekl ČTK Košacký.

Svatováclavské setkání bude pokračovat ve středu v Jeseníku. V místním okresním archivu se uskuteční seminář o historii literatury Slezska a Jesenicka. "Zdejší kultura a literatura měla po staletí podobné podmínky k rozvoji. Politickými událostmi, změnami států a nepřátelskými ideologiemi byla kontinuita těchto uměleckých proudů na desetiletí přerušena. Nyní se snažíme o obnovu," prohlásil ředitel. Na semináři vystoupí odborníci z Česka, Polska a Německa. Akce je určena učitelům, studentům, ale i laické veřejnosti, uvedl ředitel muzea.

V úterý mohou lidé naposledy navštívit výstavu Habsburské století

Ve státní svátek 28. září mohou lidé naposledy navštívit výstavu Habsburské století, která se koná v prostorách Archivu hlavního města Prahy v Clam-Gallasově paláci v Husově ulici. Pro velký zájem návštěvníků, kterých přišlo podle pořadatelů kolem 6000, byla výstava jednou prodlužována. V úterý v 18:00 se ale její brány zavřou definitivně. Výstava s podtitulem Praha a české země v dunajské monarchii 1791-1914 má představit nové pohledy na vztah české společnosti a habsburské dynastie v 19. století. Takzvané dlouhé 19. století, tedy doba mezi Velkou francouzskou revolucí a počátkem první světové války, má pro moderní evropské dějiny klíčový význam. Do života vcházely nové technologie a stroje, formovala se moderní občanská společnost.

Ve střední Evropě se změny odehrávaly pod žezlem panovníků habsbursko-lotrinské dynastie. Vztah Čechů k habsburské monarchii prošel velkými proměnami, od naprosté loajality až k rozchodu s monarchií. Podle autorů výstavy byl tento vztah v minulosti často deformovaně prezentován a zkreslován. Mnohé postoje reprezentantů české kultury nebyly záměrně zveřejňovány nebo byly mylně interpretovány, míní autoři. Výstava by měla dokládat, že odklon od monarchie byl postupný, a nikoli náhlý. Při koncepci výstavy nepostupovali chronologicky, ale vytvořili několik tematických celků. Vztah k monarchii se pak snažili vylíčit pomocí uměleckých děl a dokumentů, ale především na běžných věcech denní potřeby.

Hlavní cena Etnofilmu zůstala na Slovensku, bronz putuje do ČR

Sošku Zlatého turoně, která je hlavní cenou mezinárodního festivalu lidové kultury Etnofilm, získal o víkendu ve slovenské Čadci snímek 66 sezon slovenského režiséra Petra Kerekese. Stříbrného turoně si do Srbska odnáší režisér Vladimir Petrovič, bronzového pak porota přisoudila českému režisérovi Pavlu Popelkovi. "Film Petra Kerekese získal ocenění za vytvoření velké filmové poemy o proměnách, o životě a smrti, o stáří a mladosti v etnicky smíšeném prostředí," řekl ČTK jeden z organizátorů festivalu Štefan Vraštiak. Snímek Pavla Popelky Hody s věncem a kačerem byl oceněn zejména za důvtipný a dobře dokumentárně zpracovaný pohled na tradiční zvyky na současné moravské vesnici.

Cenu ředitelky festivalu a současně cenu diváků získal navíc český film režiséra Petra Zrny Vyznavači anděla páva. "Tento snímek byl oceněn za vynikající filmové a obsahové zpracování tématu filozofie, kultovních praktik, představ a etnických funkcí náboženství kurdských jezidů," dodal Vraštiak. Cílem Etnofilmu je uvádění snímků, které svým obsahem a zpracováním přispívají k šíření poznatků o lidové kultuře a způsobu života lidského společenství.

Ze sportu:

První zlato v historii české cyklistiky v individuálních disciplínách vybojovala v italském Bordolinu u Verony sedmnáctiletá Tereza Huříková. V časovce juniorek na 15,75 kilometru dosáhla času 22:14 minuty a o pět sekund porazila Američanku Rebeccu Muchovou a Australanku Amandu Sprattovou.

Další čtyři medaile získali čeští paralympionici během pondělního dopoledne na aténských hrách. Premiérový závod handcyklistů divize B vyhrál Marcel Pipek a zlato získal i cyklista s podkolenní amputací Jiří Ježek. Ten po silničním závodu zvítězil i v časovce, takže je jasně nejlepším mužem kombinace. Stříbro a bronz přidaly koulařky ve sloučené kategorii F37 a F38. Vladimíra Bujárková obsadila druhé místo, třetí byla teprve sedmnáctiletá Eva Berná. Česká výprava má už na kontě třicet medailí, z toho plnou polovinu zlatých.

Čeští tenisté neztratili v baráži Davisova poháru v Paraguayi ani bod. Poslední dvouhru pro české barvy získal Michal Tabara, který zlomil odpor Franciska Rodrigueze v prvním setu za stavu 3:3 a celý zápas vyhrál 6:3 a 6:1. Češi tak vyhráli na antuce v Lambare 5:0 a mohou se těšit na čtvrteční los v Madridu, který jim určí soupeře pro první kolo Světové skupiny.

Fotbalisté Brna prohráli v dohrávce sedmého kola první ligy s Teplicemi 1:3. Všechny tři góly Teplic padly v rozmezí pouhých čtyř minut po hrubých chybách domácích zadáků. V 74. minutě skóroval Mašek, vzápětí Benát a v 78. minutě z trestného kopu Doležal. Jedinou branku Brna vstřelil devět minut před koncem hlavou Kroupa. V tabulce vede pražslá Sparta před Teplicemi a Olomouci, poslední jsou Blšany.

Senzační, efektní, působivá - to jsou přívlastky, kterými britští novináři popisují dělovku, kterou liverpoolský útočník Milan Baroš otevřel skóre víkendového zápasu svého klubu s Norwichem. Podle Independentu nevnesl žádný hráč do sobotního měření sil tolik energie jako právě Baroš. Zápas byl nakonec exhibicí liverpoolských útočníků, které trenér postupně vystřídal a z nichž každý dal jeden gól. Liverpool tak vyhrál 3:0.

Druhé vystoupení fotbalistů Sparty Praha v Lize mistrů proti Lyonu bude v úterý večer na Letné rozhodovat Arturo Daudén Ibaňez, čtyřicetiletý veterinář a biolog ze Zaragozy. Jeho asistenty budou krajané Clemente Ayete Plou a Luis Cote Saéz.

Desátý sjezdař z finálového závodu Světového poháru bikerů Adam Vágner z celku Remerx Manitou se stal celkovým vítězem desetidílného seriálu Českého poháru. Prvenství v soutěži žen obhájila slovenská závodnice Katarína Šišková, mezi juniory byl nejlepší Pavel Čep z AMK Olomouc.

Čtvrté místo stejně jako před rokem obsadil český skifař Václav Chalupa v exhibičním závodě pořádaném slovinským veslařem Iztokem Čopem. Pátý muž z olympijských her v Aténách porazil v úvodní rozjížďce na dvousetmetrové trati Aquila Abdullaha z USA, v následném finále ale dojel čtvrtý.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.