Eurokomisař Špidla čelil otázkám poslanců Evropského parlamentu

Vladimír Špidla předstoupil před poslance Evropského parlamentu, foto: ČTK

Slyšení před poslanci Evropského parlamentu podstoupil v pondělí v Bruselu český eurokomisař Vladimír Špidla. O tom, jak toto slyšení probíhalo a s jakým výsledkem, je dnešní vydání rubriky Česko v komentáři. S publicistou Ondřejem Neffem hovoří Josef Kubeczka.

Vladimír Špidla předstoupil před poslance Evropského parlamentu,  foto: ČTK
Jakým dojmem na Vás působil český eurokomisař Vladimír Špidla během pondělního slyšení před poslanci Evropského parlamentu?

"Samozřejmě, že první dojem, ovšem na člověka, který nikdy nebyl na zasedání Evropského parlamentu a nikdy neslyšel jeho dikci, byla neskutečná nuda, šedivost, bezobsažnost a nekonkrétnost. Podezírám tento orgán, že takto se tam hovoří a že v podstatě poslanci, kteří tam zasedají, toto chtějí slyšet, protože na druhé straně, co jiného se dá na otázky, které tam byly kladeny, říkat."

Vladimír Špidla se ve svém vystoupení přihlásil k evropskému sociálnímu modelu. Myslíte si, že tento model má šanci být zaveden v praxi?

"Ten model zaveden je. Znamená to, že lví podíl ze státních rozpočtů se dává na sociální programy. Toto je historické řešení sociální otázky. Vzniklo to na přelomu padesátých a šedesátých let a v letech prosperity a technologického boomu to fungovalo velmi dobře. My jsme se toho neúčastnili, protože jsme byli za železnou oponou, ale západní Evropa rozkvetla do nevídané prosperity právě díky tomu. To je samozřejmé. Dnes se těžko může nějaký soudný sociální demokrat absolutně zříci tohoto modelu, ale ti prozíravější, a dokud byl Vladimír Špidla premiérem, tak to i naznačoval, vědí, že to je neudržitelný stav, že takto to nemůže být. Já si myslím, že Vladimír Špidla pragmaticky usoudil, že nebude dráždit hada bosou nohou tím, že by opakoval své teze o nutnosti zvýšit konkurenceschopnost Evropy tím, že se právě omezí ono plýtvání na sociální programy, které jsou velmi často neefektivní a jenom podporují šedou ekonomiku. To si asi těžko mohl dovolit jako dokonce ani ne nováček, ale jako kandidát na nováčka. Řešil to šalamounsky tím, že rozmlžil celý ten problém a verbálně se přihlásil k evropskému sociálnímu modelu, ale zároveň naznačil jakousi nutnost reforem, které ovšem nijak přesněji nespecifikoval."

Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Vladimír Špidla se vyslovil pro reformy, které mají pomoci při zvyšování konkurenceschopnosti evropské ekonomiky. Za svůj velký cíl ve funkci komisaře pro sociální záležitosti považuje dosažení a udržení vysoké zaměstnanosti v Evropské unii.

"No ano. On konkrétně hovořil o zaměstnanosti mladých lidí, že to je velikánský problém, a také zaměstnanost lidí nad 55 let. To byly jedny z konkrétních cílových skupin, o kterých hovořil. Hovořil o rekvalifikaci, o vzdělání, ale je otázka, jestli je to dostatečně realizovatelný program."

Poměrně hodně otázek adresovali Vladimíru Špidlovi čeští europoslanci. Otázky zejména občanských demokratů a komunistů se však mnohdy odvíjely od vnitropolitické situace u nás. Nebylo to tak trochu v rozporu se smyslem celého slyšení?

"No právě. Já si myslím, že tito poslanci značně šlápli vedle a rozhodně neublížili Špidlovi, ale spíše sobě, protože to je podstata celé té funkce, že to není český komisař. To je prostě evropský komisař, který je shodou okolností Čechem a je z české politické líhně vyslán. Ten se ale vysloveně stará o evropské záležitosti a nemůže se zabývat českou politikou. To byl úlet, ale úlet našich poslanců, nikoli Vladimíra Špidly."

Myslíte si, že eurokomisař Vladimír Špidla ve slyšení před poslanci Evropského parlamentu obstál?

"Já si myslím, že ano, že v zásadě obstál. Gros europoslanců si asi řekne: Ano, to je muž, který nám nebudě dělat žádné problémy, nebude chodit s žádnými nápady, žádnými myšlenkami. Toho tedy můžeme do prachárny pustit, on nebude jiskřit, tady nehrozí žádný výbuch."

Hostem rubriky Česko v komentáři byl publicista Ondřej Neff.