Senzační výsledek na pražské Letné: Sparta - Manchester United 0:0

Jiří Homola ze Sparty Praha a Wayne Rooney z Manchesteru United (vlevo), foto: ČTK

Sparta mohla v úterý na Letné porazit podle světového žebříčku fotbalových klubů nejlepší mužstvo na světě - Manchester United. Chybělo k tomu málo - nejbohatší klub světa se v Praze příliš neprosadil a domácí tým byl dlouho lepší. Nakonec odolal i závěrečnému tlaku a za remízu 0:0 získal první bod v letošní Lize mistrů.

Jiří Homola ze Sparty Praha a Wayne Rooney z Manchesteru United  (vlevo),  foto: ČTK
Sparta měla proti Manchesteru víc šancí, obávaní útočníci Rooney a Van Nistelrooij se neprosazovali tak snadno, jak se čekalo. Zato Tomáš Jun mohl dát během zápasu dva góly a Karel Poborský, kterého označili diváci České televize v anketě za nejlepšího hráče utkání, mohl vstřelit další. Trenér anglického mužstva Alex Ferguson přiznal, že největší šanci celého zápasu měla Sparta, a měl na mysli právě Junovu střelu ze 73. minuty. Útočník Tomáš Jun popsal akci po utkání takto:

"Určitě se mi to tam krásně prodloužilo hlavou, Mikael Silvestre se otáčel na druhou stranu, než by měl, a šlo mu to vlastně za zády. Já jsem to měl asi střílet dřív, jenomže míč se odrazil trošku výš, než bych potřeboval, takže jsem si ho musel nechat spadnout níž... Zkoušel jsem to obstřelit a bohužel jsem trefil brankáře."

Brankář Sparty Jaromír Blažek přiznal, že před zápasem měli sparťané ze slavného velkoklubu trochu obavy a čekali těžkou hru:

Tomáš Jun ze Sparty Praha  (v pozadí) a brankář Roy Carroll z Manchesteru United,  foto: ČTK
"Ale hned na začátku jsme se přesvědčili, že to tak není, že jsou to lidi jako my. Sice nehráli v té nejsilnější sestavě, ale myslím si, že asi do 70. minuty jsme předvedli kvalitní výkon, pak jsme trošku odcházeli. Červíček hlodal: mohli jsme je porazit."

Trenér Sparty František Straka byl s výkonem mužstva spokojený, nešetřil ale připomínkami a kritikou. Podle jeho slov měla Sparta brankové šance proměnit. Jaké jsou jeho další výhrady?

"Výhrady mám hlavně k fázím, kdy jsme se dostávali pod tlak, kdy hráči musí víc držet míč. Krirické situace řešit tím, aby zakombinovali, aby protihráče dokázali vyvést z rytmu. To se nám nepodařilo hlavně v závěru utkání, kdy jsme se dostali pod dost velký tlak. Díky patří Jardovi Blažkovi, který nás podržel. Ale přese všechno v utkání převládala spíš pozitiva než negativa a v tomhle směru jsem s výkonem Sparty absolutně spokojený."

Stadion na pražské Letné byl na rozdíl od utkání Sparty s Olympiquem Lyon před třemi nedělemi úplně vyprodaný. Utkání přihlíželo skoro 21 000 diváků. Za dva týdny se hraje odveta na proslulém stadionu Old Trafford. Spartě zatím první bod v soutěži nepomohl z posledního místa v základní skupině "D" Ligy mistrů. Do čela se po výhře 3:1 v Istanbulu nad Fenerbahce posunul Olympique Lyon.