Námořní kapitán Jindřich Vodička: "Den před Štědrým dnem nás zadrželi v Suezském průplavu"

Česko nemá na moři žádné vlastní lodě a bývalá sláva Československé námořní plavby je dávno pryč. Před privatizací patřila československá námořní flotila k největším flotilám vnitrozemského státu. Na několika jejích lodích se plavil i námořní kapitán a bývalý ministr práce a sociálních věcí v Klausově vládě Jindřich Vodička. A společně s posádkou strávil na mořských vodách daleko od rodiny několikery Vánoce. Jak vypadal Štědrý den bývalých československých námořníků, na to se ho zeptala Lenka Jansová:

Jindřich Vodička
"Docela rád vzpomínám na Vánoce na Hořkém jezeře. Vlastně jsme tam byli zadrženi egyptskou armádou, protože loď byla tehdy v nájmu: byla pronajata zahraniční firmou, která měla za povinnost platit veškeré poplatky spojené s provozem lodě, s pobytem v přístavech a někdy v minulosti náš rejdař nezaplatil za průjezd Suezským kanálem, což jsme netušili... Tehdy si egyptské úřady zajistili pohledávku tím, že arestovali naši loď při průjezdu Suezským kanálem, bylo to den před Štědrým večerem, obklopily nás rychlé motorové válečné čluny egyptského válečného námořnictva, ozbrojenci vtrhli na palubu, obsadili loď a přinutili nás vybočit z konvoje na Hořkém jezeru. Pro nás se to nakonec vyvinulo v krásných čtrnáct dní za krásného počasí, protože bylo teplo, i když byly Vánoce, loď v naprostém klidu stála v bezpečí, nic ji neohrožovalo, takže jsme v klidu strávili Štědrý večer i Silvestra na Hořkém jezeře. Mezitím úřady a majitelé vyřešili s egyptskými úřady pohledávky a po čtrnácti dnech nás uvolnili a mohli jsme odplout."

Jak Štědrý den vypadal? Co jste měli na stole?

"Byl úplně stejný jako Štědrý den doma, ale na lodi to byl naprosto výjimečný den: tradice byla taková, že tam byly dvě jídelny: důstojnická a jídelna mužstva. Na Štědrý den to byla jediná příležitost v roce, kdy se tyto dvě jídelny spojily a všichni seděli a jedli u štědrovečerního stolu. Stromeček se nakupoval už hodně dlouho dopředu, většinou jsme měli živé stromky, a protože na lodi byly obrovské lednice a mrazáky, tak jsme mohli mít smrček, borovičku nebo jedličku koupenou třeba už od léta. Stromek se dal před Štědrým dnem rozmrazit, ozdobili jsme ho, peklo se cukroví..."

Pamatujete si, co jste dostal?

"Měl jsem štěstí, že jsem Štědrý večer trávil se svým tchánem, byl radiodůstojník: jednou nebo dvakrát se nám poštěstilo, že jsme spolu sloužili na jedné lodi. Dostal jsem vytahovací metr, protože jsem tehdy stavěl, metr byl i s 'vodováhou' a dodneška ho mám schovaný."