Agentura CzechInvest chystá novinky na podporu podnikání

0:00
/
0:00

Vládní agentura CzechInvest chce výrazněji podpořit malé a střední podnikatele. Už v prvních dnech roku proto rozjíždí několik nových projektů. Mimo jiné program Poradenství, Registr poradců a připravuje i podporu investic rizikového kapitálu. Další podrobnosti se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

Díky programu Partnerství mohou malí a střední podnikatelé získat dotaci na poradenské a vzdělávací služby, a to do výše 50 procent nákladů, nejvíce však 50 tisíc korun.

"Celkově je na tento program vyčleněno 30 milionů korun. Podnikatelé nebo firmy mohou získat poradenské služby jednak na to, jak začít podnikat, jak získat úvěry, případně jak zlepšit svoje formy podnikání. Bude to síť 32 poradenských firem,"

uvedl ředitel CzechInvestu Radomil Novák. V polovině roku hodlá CzechInvest spustit Registr poradců, který by měl podnikatelům pomoci při výběru kvalitních konzultantů. Právě na problémy s neserióznimi poradci si podnikatelé často stěžují. Poradenské firmy sdružené v Registru by měly umět kvalitně poradit od zakládání firmy až po uplatňování výrobků na světových trzích.

CzechInvest očekává, že v první fázi projektu bude v databázi zaneseno nejméně 350 poradců. Jejich kvalitu bude prověřovat firma, které vzejde z výběrového řízení. Další novinkou pro letošní rok je program zaměřený na podporu investic rizikového kapitálu do projektů začínajících malých a středních podniků, které zůstávají mimo zorné pole investorů i bank.

"Ta myšlenka toho rizikového kapitálu je zapojit privátní prostředky, dát tam prostředky veřejné a podpořit projekty, které jsou vysoce rizikové. To znamená velmi mladé firmy a firmy, které mají projekty v oblasti více inovační. To znamená, že tyto projekty mohou přinést větší návratnost. Jak do státního rozpočtu, což ale není účelem, ale hlavně do ekonomiky, pokud se firma rozjede."

Program by měl poskytovat investice v hodnotě 5 až 25 milionů korun. Podle Radomila Nováka běží úspěšně i loni vyhlášený Operační program průmysl a podnikání, který má podpořit například průmyslové zóny či vědeckotechnické parky. České firmy mají totiž šanci získat do roku 2006 z evropských fondů a prostředků ministerstva průmyslu zhruba 11 miliard korun a právě Operační program patří mezi pět programů na získávání peněz z fondů EU.