Sochy ze sněhu zdobí beskydské Pustevny

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ledové sochy vévodily tento víkend beskydským Pustevnám. Sochařské sympozium nazvané Sněhové království se konalo už posedmé a zúčastnil se ho rekordní počet deseti týmů z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Více se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

Foto: ČTK
Sněhové království je pro návštěvníky šancí spatřit při práci sochaře, kteří jsou v tomto oboru mistry. Z obrovských sněhových válců o průměru i výšce tří metrů vytvořili deset obřích sněhových soch. Své sněhové kopie se dočkal například i bůh Radegast, patron Pusteven. Umělecký dojem soch v horském středisku ještě umocnilo jejich večerní nasvícení. Organizátorem Sněhového království je už sedmým rokem Miroslav Hrabal.

"Ten nápad přišel od mé ženy, která studovala na Vysoké škole umělecko průmyslové a tam se bavila se svým profesorem Václavem Šerákem o tom, že se zúčastnil podobné akce ve světě. Když i po letech nikdo podobné sympozium v České republice nepořádal, tak jsme se do toho pustili my."

Letos se sochařského sympozia účastnilo deset týmů výtvarníků, což je podle Miroslava Hrabala maximální počet, který se do Pusteven vejde. Na svých sochách pracovali čtyři dny.

"Vytvořila se díla s názvem Sněhová královan, Radegast, pro diváky bylo zajímavé Memento nebo Muž v sauně, Hospodská rvačka tam byla zajímavá."

Foto: ČTK
Kolik bylo stupňů, když se sochy tvořily?

"Podle toho, co už mám v nose, tak bych to tipnul na minus tři stupně. Krásné počasí, slunečno, prostě naprosto ideální počasí, které jsme pro diváky objednali."

A co na sochy říkala porota a diváci? Ty zaujala už vzpomínaná Sněhová královna, kterou vytvořil Radomír Surma. Porotě se nejvíc líbila socha Magenta od Vladimíra Uhlíka. Magenta je vlastně barva duše, barva vnitřních pocitů.

Foto: Andrea Fajkusová
"Ne že by to mělo být tak filosofické, jak to vypadá. Každopádně moje desetiletá dcera si prostudovala knížku o aurické typologii a došla k závěru, že mě potřebuje otestovat. A vyšla jí právě magenta a mě se ten způsob jejího myšlení tak zalíbil, že jsem si řekl: dobře, tak uděláme moji vnitřní magentu. Takže jsme stavěli krychlokvádr a uvnitř se nacházela ta magenta v podobě vsunutých, do vnitřních ploch obarvených červených pingpongových míčků. Půl hodiny poté, co jsem sochu dokončil, ty míčky byly odcizeny, takže tam nezůstanou do jara, jak by se dalo předpokládat."

Kolik lidí se přišlo na sochy podívat, slyšel jste jak reagují?

"Těch lidí tam byla spousta. Je to obrovská sonda do duše našeho národa. Ty názory a chování lidí jsou různorodé. Některé vás opravdu překvapí v pozitivním slova smyslu, některé šokují obrovskou negací."

Jaké nástroje se používají při tesání?

"Použijete v podstatě vše, co je dostupné pro zahrádku. Ideální je rýč, lopata, popřípadě mačety nebo upravené nože. A samozřejmě notnou dávku fyzické síly, protože odházet pár tun sněhu není vůbec jednoduché."

Sochy teď budou zdobit Pustevny dokud počasí dovolí. Sochaři se připravují na stavbu soch i v dalších českých střediscích. V březnu pak celý ročník uzavře ledové klání na Slovensku v Nízkých Tatrách.