Týden v ČR

Premiér Stanislav Gross, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ohlédnutí za nejdůležitějšími událostmi tohoto týdne v České republice připravil Josef Kubeczka.

Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
Začnu aférou, která v poslední době značně rozvířila českou politickou scénu - kauza, jejíž podstatou je nejasný původ části peněz, za něž si před šesti lety pořídil nynější premiér Stanislav Gross luxusní byt v Praze. Existuje už několik verzí původu těchto peněz. Nejprve měl Grossovi, který podle výpočtů nemohl ze svého příjmu našetřit na byt, půjčit movitý strýc František Vik. Když se ukázalo, že tolika penězi nemohl disponovat, přišla na řadu druhá varianta - strýce založili příbuzní. Nakonec se objevil bývalý novinář Rostislav Rod, který údajně Grossovu strýci půjčil 900 tisíc korun.

Celý případ se tento týden přenesl na půdu Poslanecké sněmovny. Opoziční občanští demokraté podporovaní komunisty totiž navrhli zařadit do programu nynější schůze mimořádný bod, v jehož rámci by Gross objasnil původ svého majetku. Návrh neprošel, ale premiér přesto vystoupil v úvodu schůze a veškeré pochybnosti o nákupu svého bytu odmítl.

"A když mně někdo z novinářů před třemi lety zeptal, jak to bylo, odpověděl jsem stejně, jako před několika týdny. Kromě toho, že když mi tehdy nikdo nepoložil doplňující otázku, kdo že to byl, tak jsem to jméno neuváděl. Nyní mi tu otázku položili, jméno jsem uvedl. Sice toho v tuto chvíli lituji, ale nemám, co bych na tom měnil, protože pravda je pravda, a já kvůli tomu, aby něco vypadalo věrohodněji, tak si prostě vymýšlet nebudu."

Premiér Gross před poslanci zopakoval, že nechá finančním úřadem prověřit firmu své manželky a sám se podrobí bezpečnostní prověrce. To však zpochybnil místopředseda ODS Petr Nečas.

"Vypadalo by to věrohodně, kdyby pan předseda vlády velmi dobře nevěděl, že prověření na nejvyšší stupeň 'přísně tajné' trvá devět až dvanáct měsíců. To znamená, že v podstatě sahá někam ke konci tohoto volebního období. Vypadalo by to velmi věrohodně, kdyby pan předseda vlády neslíbil totéž již v roce 1999, a jenom z jemu známých důvodů tento svůj slib projít bezpečnostní prověrkou nesplnil."

K tomuto tématu se ještě vrátíme v následující rubrice.


Karel Kovanda
Česká republika dosáhla mimořádného úspěchu v Evropské unii. Na vysoké místo v aparátu Evropské komise byl totiž ve středu jmenován Karel Kovanda, který se stane zástupcem generálního ředitele pro zahraniční vztahy v Evropské komisi. Deset nových členských států Evropské unie mělo nabídku jenom osmi nejvyšších postů v administrativě Evropské komise, označovaných A1. Česká republika je jedinou zemí, která má dvě "á jedničky". Vedle Karla Kovandy je to také Marie Bohatá v Eurostatu.

Karel Kovanda nám řekl, čemu se bude nyní věnovat.

"Moje nová funkce má několik oblastí odpovědnosti. Jedna z nich se týká vztahu s vyspělými státy, které nejsou členy Evropské unie, jako Spojené státy, Norsko, Austrálie atd. Druhá oblast se týká mezinárodních organizací, OSN, OBSE, Rady Evropy atd. A třetí oblast se týká evropské zahraniční a bezpečnostní politiky, evropské bezpečnostní a obranné politiky a obranně - bezpečnostních záležitostí Evropské unie jako takové."

Karel Kovanda je posledních sedm let českým velvyslancem při NATO a za svou práci se nemusí stydět. Zvláště si cení účasti českých vojáků v mezinárodních misích.

"My jsme se myslím účastnili každé alianční mise od doby, co jsme do NATO vstoupili, s jednou výjimkou, a to je operace ve Středozemním moři. Koneckonců české námořnictvo není tak silné. Ve všech těchto misích se příslušníci české armády nesmírně dobře osvědčili. Jakkoliv by si člověk myslel, že to je diplomatická slušnost, se kterou mi je kolegové chválili, tak já nepochybuji o tom, že to není slušnost, že to ocenění je skutečně zasloužené, a za to jsem našim vojákům nesmírně osobně vděčen."

Na nové pracoviště by měl Karel Kovanda nastoupit 14. dubna.


Pravicoví senátoři společně s umělci a dalšími osobnostmi veřejného života chtějí prosadit zákaz propagace komunismu, a to nejpozději do letošního 17. listopadu. Petici s názvem "Zrušte komunisty" už podepsaly na internetu tisíce lidí. Organizátoři už připravili novelu trestního zákona. Podle ní by za propagaci komunismu, a tedy i za používání komunistických symbolů, hrozilo až pětileté vězení, v případě organizované skupiny až 8 let. Tedy stejné tresty, jako například za propagování nacismu, podotkl jeden z autorů navrhované změny, senátor Jaromír Štětina.

"Nacismus a komunismus jsou dvě specifická hnutí, která ovlivnila život milionů lidí u nás, a kteří si na to ještě pamatují. Proto explicitně komunismus a nacismu."

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček ale petici i návrh novely bere s humorem. Podle něj jsou nynější pozice jeho strany neotřesitelné.

"To beru s nadhledem, dokonce s úsměvem. Pokud bych měl přitvrdit, tak si myslím, že je to velmi hloupá iniciativa. Komunistická strana Čech a Moravy je stranou ze zákona a především jsme opakovaně prošli volbami a byli jsme úspěšní. Dnes reprezentujeme v rámci parlamentní demokracie druhou nejsilnější politickou stranu."

O novele trestního zákona chtějí senátoři z Klubu otevřené demokracie hlasovat co nejdřív. Podle místopředsedy Senátu za ODS Jiřího Lišky by souhlas horní parlamentní komory neměl být problém, horší to ale bude v Poslanecké sněmovně.

"Protože sociální demokraté plus komunisté dávají dohromady 111 hlasů, a tam není možné, aby pro to zvedli komunisté ruce. Myslím, že je také velmi málo pravděpodobné, aby pro to zvedli ruce sociální demokraté."