Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Co zajímavého přinesl tento týden v České republice? To Vám poví Josef Kubeczka.

Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
Lídři vládní koalice se pokusí ještě do konce tohoto týdne najít východisko ze současné krize. Po úterním jednání poslaneckého klubu sociálních demokratů to řekl premiér a úřadující šéf této strany Stanislav Gross. Křesťanští demokraté stále považují za nejčistší řešení krize, vzniklé kvůli nejasným majetkových poměrům Grossovy rodiny, demisi premiéra. Sociální demokraté soudí, že pokud se lidovci s Grossem nesmíří, musí z vlády odejít.

Středeční schůzka koaličních lídrů nepřinesla žádný výsledek. Premiér ale oznámil, že si chce na sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD ověřit, jaký má mandát. Pokud nebude dostatečně silný, chce rezignovat.

"Já se budu chovat zodpovědně. Rezignovat na post předsedy vlády samozřejmě může být z určitého pohledu i osobně příjemné, ale má to své velmi závažné ústavní důsledky. Chci, aby Ústřední výkonný výbor měl možnost se k této věci vyjádřit. Také jsem jasně řekl, že pokud by ÚVV, těch 180 lidí z celé republiky, se vyjádřil způsobem, který mi nebude dávat dostatečný mandát, tak z toho vyvodím jasné závěry, tedy budu rezignovat."

Po čtvrteční schůzce předsedů stran vládní koalice šéf křesťanských demokratů Miroslav Kalousek řekl, že nebudou do velikonočního sjezdu ČSSD naléhat na odvolání premiéra Grosse. Lidovci podle něj respektují rozhodnutí ČSSD řešit pochybení premiéra vnitrostranickými mechanismy. Sociální demokraté jsou připraveni pokračovat ve společné vládě, majetkové poměry Grossovy rodiny považují za urovnané a premiér je připraven veřejně se omluvit těm, kteří se mohli cítit jeho výroky dotčeni, sdělil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Ke krizi koalice se vyjádřil i prezident Václav Klaus. Při besedě s obyvateli královéhradeckého kraje prohlásil, že současná vláda podle něj už nemůže dál fungovat.

"Já mám pocit, že nemůže takto přetrvávat, po tom všem, co si navzájem řekli. A teď, že by se začali tvářit, že se jakoby nechumelí, že se nikdy nechumelilo a je možné pokračovat dál? Já jsem řekl jasné dvě věty: předložte mi návrh, jak chcete přežít zbývajících šestnáct měsíců tohoto volebního období, anebo mi předložte návrh, jak se domluvíte na zkrácení tohoto volebního období."

Pokud by se smysluplné řešení nenašlo, je prezident pro předčasné volby.


Prezident Václav Klaus,  foto: ČTK
Jakkoli se zdálo, že nástupce Václava Havla to v prezidentském úřadě nebude mít lehké, vypadá to, že Václav Klaus za dva roky, co tento úřad spravuje, obstál. Jak ukázal průzkum agentury Median, podle české veřejnosti si v něm vede dobře. Za lepšího svého předchůdce jej považuje 37,5% dotázaných a tentýž počet za stejně dobrého. A jak vidí menší popularitu Václava Havla odborníci? Slovo má politolog Jan Bureš.

"Tady působí i faktor viditelnosti na veřejnosti. Václav Havel zmizel z obrazovek, zmizel ze stránek novin a od chvíle, kdy přestal být prezidentem, se téměř nevyjadřuje k politice. A lidé na něj prostě pomalu zapomínají. To je běžná součást politiky, která se realizuje prostřednictvím médií."

Kromě toho se Václav Klaus na veřejnosti často a rád ukazuje, což samozřejmě popularitu dál zvyšuje. Nahrává mu i to, že úřad prezidenta má ve společnosti vysokou vážnost.

Současná vládní krize dala prezidentu Klausovi prostor, aby předvedl, jak dokáže přispět k úspěšnému vyřešení kritických momentů politiky.

"Já si myslím, že se ukazuje, že to působení je velmi konzistentní a velmi pozitivní. Prezident působí jako uklidňující element, protože on samozřejmě ví, že z Ústavy nemá příliš mnoho pravomocí, jak krizi zásadně ovlivnit a vyřešit. Je jasné, že se v rámci těchto pravomocí snaží působit právě tak, jak očekává veřejnost - přesvědčovat politiky, aby neustále znovu sedali k jednacímu stolu a snažili se kompromisní cestou vyřešit problémy, které ta krize může přinést."

A co lidé na svém prezidentovi oceňují nejvíce? Především jeho vzdělanost, vystupování, všeobecný přehled a odborné znalosti. Naopak jim vadí jeho arogance nebo spojení s Občanskou demokratickou stranou.


Foto: ČTK
Z výrobní linky nové automobilky konsorcia Toyota Peugeot Citroen sjela v pondělí po třech letech příprav první sériově vyráběná auta. Továrna, která stojí u Kolína, je největší investicí na "zelené louce" v České republice a 80 procent vyrobených vozů půjde na export. Do roka zde má pracovat 3000 lidí. Jak uvedla mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková, Česká republika zvítězila v tvrdé konkurenci.

"Získat tuto investici bylo možné v první řadě proto, že ČR mohla nabídnout připravenou průmyslovou zónu strategického rozsahu. TPCA se rozhodovala ve finále mezi šesti zeměmi a naši zónu a celkově naše podmínky vyhodnotili jako nejlepší. Zásadní byla také garance české vlády, že budou dodrženy veškeré zákonné termíny, že bude včas nastartován územní plán a majetkoprávní vypořádání."

Zhruba 80 procent všech součástech na nové vozy pochází z České republiky. Mluvčí automobilky Matěj Matolín považuje toto číslo za velmi vysoké.

"Spolupracujeme s dodavateli, které bych označil za tradiční dodavatele těchto značek. A my jsme samozřejmě počítali s tím, že někteří z nich se přesunou do ČR z toho důvodu, aby to měli k TPCA blíž, a přesunulo se jich výrazně víc, než jsme očekávali. Takže je to vysoké číslo."

Naplno se továrna rozběhne do roka. Výrobní linky budou chrlit jedno auto za minutu. Za rok to bude dohromady 300 tisíc vozů, o které se všechny tři značky rozdělí rovným dílem. Roční tržby automobilky mají být až sto miliard korun, což by překlopilo obchodní bilanci České republiky do plusu poprvé od 80. let. Kolín spolu s další expandující automobilkou Škoda v Mladé Boleslavi tak Českou republiku proměnil v jednoho z největších výrobců aut a součástek v Evropě. Automobilový průmysl bude živit více než sto tisíc lidí.