Zprávy

Analytici oceňují ukončení politické krize, ale vládě nevěří

Pro českou ekonomiku je podle analytiků dobré, že po několikaměsíční politické krizi má země opět vládu. Nevěří však, že by nový kabinet prosadil potřebné ekonomické reformy a nějak výrazně pomohl českému hospodářství. Ekonomové to uvedli pro ČTK. Poslanecká sněmovna podle očekávání vyslovila důvěru vládě premiéra Jiřího Paroubka. Kabinet tak bude moci začít plnohodnotně pracovat. Vládu podpořili výhradně koaliční poslanci, nikdo z opozice pro vládu nehlasoval. Koruna na vládní úspěch nereagovala.

"Pro českou ekonomiku může vláda udělat to, že nebude dělat nic," řekla Kateřina Havlíčková z Institutu pro sociální a ekonomické analýzy. Jinak podle naopak utratit peníze, které získá prodejem Českého Telecomu. Podle Radka Malého ze Citibank je rok do voleb příliš krátká doba na prosazení jakýchkoli výraznějších změn. "I přes ambiciózní projevy některých ministrů bych proto očekával spíše udržovací kabinet, jehož pozornost budou téměř plně pohlcovat pouze evropská ústava a rozpočet pro příští rok," uvedl. Právě rozpočet bude podle ekonomů klíčovým zákonem, který může přinést rozpory i uvnitř vlády.

Rovněž analytik ČSOB Petr Dufek v nejbližším roce nečeká žádné zásadní a nutné reformy. Z vládních priorit by podle něj bylo dobré prosazení deregulace nájemného, snížení daní z příjmu a zlepšení podnikatelského prostředí, včetně zrychlení práce soudů. Kabinet by prý také neměl polevit při snižování deficitů veřejných financí. Nová vláda je podle něj pro ekonomiku určitě lepší než předchozích několik měsíců politické nestability.

Jan Schiesser z Atlantik FT neočekává, že vláda provede jakoukoli z potřebných reforem penzí, zdravotnictví, sociálních dávek a daní. "K těmto krokům jednoznačně není vůle a schopnosti," řekl s tím, že zejména ČSSD se bude snažit před volbami dělat populistické kroky, aby po propadu preferencí získala zpět voliče.

Na vyslovení důvěry nijak nereagoval kurz koruny, ani dluhopisy a akcie. "Rozhodnutí sněmovny vyslovit vládě důvěru bylo natolik očekávané, že ho finanční trhy sledovaly jenom jedním přimhouřeným okem," uvedl David Marek z Patria Online. Také podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové je dění kolem vlády pro korunu již starou a nezajímavou zprávou. Investoři budou podle ní netrpělivě čekat na nové volby, které znovu rozdají karty.

Podle politologů bude nová vláda odolávat destabilizaci

Nová koaliční vláda, která dostala důvěru Poslanecké sněmovny, bude v příštím roce čelit destabilizačním tlakům zevnitř i od opozice. Míru stability kabinetu v čele s premiérem Jiřím Paroubkem je však obtížné předvídat. Shodli se na tom politologové, které oslovila ČTK. "Bude hodně záležet na soudržnosti sociální demokracie jako nejsilnější koaliční strany," uvedla politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické v Praze. Upozornila přitom na vznikající levicovou frakci uvnitř ČSSD kolem poslanců Jana Kavana, Vladimíra Laštůvky, Petra Lachnita a Jaromíra Schlinga.

Podle Rudolfa Kučery z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy bude fungování vlády ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU silně závislé na opoziční KSČM. "Bude záležet na tom, jak se sociální demokraté dohodnou s komunisty - na kterých zákonech," předpokládá politolog. Některými "vágnějšími" body vládního programu, jako je například důchodová reforma, se podle Kučery Paroubkova vláda přitom nebude příliš zabývat.

Podle politologa Jana Outlého z královéhradecké univerzity jsou vládní strany ve schizofrenní situaci. "Nemohou si dovolit nadále působit rozhádaným dojmem, neboť spory v koalici byly důvodem razantního poklesu důvěry jak samotných stran, tak jejich hlavních představitelů. Současně je ale předvolební rok obdobím vymezování se vůči ostatním stranám, kladením důrazu na programové odlišnosti," vysvětlil Outlý.

Topolánek bude s Paroubkem jednat o možných konzultacích

Ačkoli ODS nedala důvěru koaliční vládě sociálních demokratů, lidovců a unionistů, je připravena podpořit návrhy, nebude se principiálně stavět proti každé vládní předloze. Šéf nejsilnější opoziční strany Mirek Topolánek se hodlá vbrzku sejít s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD), aby se domluvili na formě spolupráce. Ministerský předseda se schůzkou počítá, termín však ještě určen nebyl. "Budeme chtít vymezit spolupráci, určitě se budeme bavit o důchodové reformě," řekl Topolánek po hlasování, které sledoval z galerie jednacího sálu. Pokud v otázce důchodů nenaleznou parlamentní strany shodu, bude chtít, aby se důchody staly hlavním tématem voleb do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční příští rok.

Topolánek i jeho statutární zástupce Petr Nečas trvají na oddělení voleb od referenda o Evropské ústavní smlouvě. "Náš návrh je na stole, můžeme ho do léta odhlasovat, aby občané mohli hlasovat ještě v tomto roce," konstatoval Nečas na tiskové konferenci ke spekulacím, že by ODS mohla ustoupit od svého postoje a souhlasit se spojením plebiscitu o euroústavě a voleb.

Na pravidelných konzultacích se nový premiér už dohodl s druhou opoziční stranou - KSČM. I přístup ODS hodnotí pozitivně. "Myslím, že v politice se nepohybují jen sochy," komentoval Paroubek postoj ODS s tím, že si nejsilnější opoziční strana všimla, že "hovoří o potřebě manévrovat nalevo a napravo". "Pokud budu vidět vstřícnost, budu tyto věci konzultoval i s ODS," řekl Paroubek. Za příklad takové spolupráce označil rakouský parlament, kde opozice podporuje 80 procent zákonů.

Armáda převzala ruské vrtulníky, stroje odletěly do Přerova

Česká armáda převzala první tři nové bitevní vrtulníky Mi-35, které v dubnu zaslalo Rusko v rámci splácení svého dluhu. Ruští technici vrtulníky smontovali, poté je vyzkoušela komise ministerstva obrany a v pátek z vojenského letiště Kbely v Praze stroje odletěly na leteckou základnu vrtulníků v Přerově. "Vrtulníky jsou bez závad a byly zařazeny do výzbroje české armády," řekl šéf přejímací komise Vlastimil Martínek. Po dalších 18 měsíců bude mít armáda k dispozici ruský servis. Stroje musí být v ČR upraveny podle standardů Severoatlantické aliance. Podle tiskového oddělení ministerstva obrany mají čeští vojáci v současnosti asi tři desítky těchto dvoumotorových vrtulníků, některé ale dosluhují, takže budou nahrazeny z ruských dodávek.

Příští dodávku Mi-35, které jsou vybaveny protiraketovou, protitankovou, pumovou a další výzbrojí, čeká armáda v září a poté začátkem příštího roku. Celkem mají Rusové do České republiky poslat deset vrtulníků. K tomu vojenská letka jako součást uhrazení dluhu dostane z Ruska 16 víceúčelových transportních vrtulníků Mi-171Š. První část dodávky v počtu tří strojů dorazí v červnu, zbytek mají vojáci dostat do prvního čtvrtletí příštího roku.

Ministerstvo ocenilo kříži práci 14 vojáků a dalších zaměstnanců

Ministerstvo obrany ocenilo 14 vojáků a civilních zaměstnanců armády za vynikající plnění služebních povinností. U příležitosti 60. výročí konce druhé světové války obdrželi záslužné kříže. Záslužný kříž druhého stupně podle informací z ministerstva převzali náčelník štábu 7. mechanizované brigády velitelství společných sil Karol Greizinger a ředitel krajského vojenského velitelství Hradec Králové Jaroslav Hlavatý. Dalších 12 vojáků a civilních zaměstnanců obdrželo záslužný kříž třetího stupně. V rámci oslav výročí konce největšího světového konfliktu ministerstvo ocenilo různými medailemi řadu válečných veteránů. Záslužný kříž třetího stupně udělilo i starostovi Prahy 6 Tomáši Chalupovi za jeho podíl na výstavbě Památníku československým zahraničním vojákům na Vítězném náměstí.

Lidé si připomněli osud Romů, kteří zahynuli v táboře v Letech

Tragický osud Romů, kteří zahynuli během války v koncentračním táboře v Letech na Písecku, si u tamního památníku obětem připomnělo zhruba 150 lidí. V pátek také uplynulo desáté výročí ode dne, kdy památník odhalil bývalý prezident Václav Havel. V místech koncentračního tábora však stále stojí velkokapacitní vepřín, o jehož odstranění romské organizace zatím marně usilují. "My jsme požádali německou vládu o to, aby, až se odtud prasečinec přemístí, vyčlenila prostředky na zbudování piety," řekl předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu (VPORH) Čeněk Růžička. Přemístění vepřína by podle něj měla zaplatit česká vláda jako nástupce minulého režimu, kdy se velkovýkrmna prasat postavila.

Při slavnostním obřadu však žádný zápach nenasvědčoval tomu, že o pár metrů dál stojí velkopacitní vepřín. Markus Pape z vedení VPORH přítomné upozornil, aby se nenechali mýlit. "Chci ještě jednou připomenout tragický osud těch zvířat, která se 13. května, jako každý rok, málem udusí, protože se vypíná ventilace, aby ta ostuda nebyla tak velká, jako celý rok," poznamenal.

Romové si po přemístění velkovýkrmny nepřejí žádný bombastický památník. Chtějí jen klidné místo s pěšinkami a informačními tabulemi o událostech v Letech. Přesunutí vepřína podle Růžičky oddalují i spekulace o finanční náročnosti akce, ačkoli se neprovedl žádný audit. "Evropská unie, aby donutila vládu k rychlejšímu odstranění vepřína, může na audit symbolicky vyčlenit prostředky a provést audit sama," řekl Růžička.

Po bohoslužbě k přítomným promluvil také místopředseda Senátu Petr Pithart. Připomněl, že nacisté by po Romech, Židech či Sintech zamířili svou snahu o vyhlazení také na Slovany. "Počínejme si tak, jako by to, co se tady stalo Romům, se stalo Čechům," řekl Pithart. Podle historických pramenů přišlo v táboře v Letech o život 326 lidí, z nichž asi polovinu tvořily děti. V roce 2000 byl obětem tábora odhalen památník se jmény na hřbitově v nedalekých Mirovicích.

Vysídlení nebylo podle sudetských Němců důsledkem války

Vysídlení sudetských Němců z bývalého Československa nebylo podle předsedy jejich krajanského sdružení (SL) Berndta Posselta důsledkem druhé světové války, ale až "poválečným fenoménem". Posselt to prohlásil v předvečer letošního 56. sudetoněmeckého srazu, který se uskuteční tento víkend v Augsburgu pod heslem Překonat vyhnání - dosáhnout narovnání. "Masové vysídlování bylo až poválečným fenoménem," uvedl Posselt podle agentury DPA. Řada sudetských Němců, kteří byli odsunuti až během roku 1946 či později, se podle něj domnívala, že už se vysídlení vyhne. O to větší pak bylo jejich zklamání, podotkl.

Posselt ale naproti tomu změnil tón k členství České republiky v Evropské unii. Sudetoněmecká krajanská sdružení před rozšířením unie dlouho napadala přistoupení Česka a požadovala, aby jako podmínka přijetí bylo stanoveno zrušení poválečných takzvaných Benešových dekretů. Evropský parlament ale po debatách došel k závěru, že dekrety nepředstavují překážku pro vstup ČR. "Prostřednictvím EU se spor sudetských Němců s Čechy zvěcnil, i když na podstatě problému se nic nezměnilo," řekl Posselt, který přitom v roce 2003 spolu s dalšími dvěma desítkami pravicových německých poslanců hlasoval v EP proti přijetí Česka.

Rakouský sudetoněmecký landsmanšaft ostře proti Benešově soše

Za "odpornou provokaci proti sudetoněmeckému srazu v Augsburgu" označil předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku (SLÖ) Gerhard Zeihsel chystané vztyčení sochy Edvarda Beneše před českým ministerstvem zahraničí v Praze. Socha druhého československého prezidenta a dlouholetého šéfa diplomacie má být odhalena v pondělí na Loretánském náměstí za účasti premiéra Jiřího Paroubka a předsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka. Zeihsel "co nejostřeji protestuje proti této provokaci z Prahy". Podle prohlášení zveřejněného na internetových stránkách SLÖ "je mu nepochopitelné, jak si to může český národ nechat líbit". Podle Zeihsela prý cenou za Benešovo údajné získání Stalinova souhlasu s dekrety o vyvlastnění sudetských Němců bylo "zaprodání tehdejšího Československa do komunistické sféry vlivu". "Cožpak na to čeští špičkoví politici zapomněli?" ptá se Zeihsel.

Pojem Benešovy dekrety se užívá pro soubor právních norem, které byly v letech 1940-1945 (v době neexistence parlamentu) vydávány prozatímní československou vládou a podepisovány prezidentem Benešem. Vysídlenecké organizace napadají zejména dekrety o konfiskaci majetku. V dekretech samotných však nebyl zakotven odsun Němců; o jeho uskutečnění rozhodly vítězné mocnosti na konferenci v Postupimi v srpnu 1945 s ohledem na roli, kterou německá menšina sehrála při okupaci Československa.

Ceny v zemědělství v dubnu klesly o 17,6 pct, v průmyslu rostly

Pokles cen zemědělských výrobců pokračoval i v dubnu. Výrobní ceny v zemědělství prohloubily meziroční pokles na 17,6 procenta z březnových 15,3 procenta. U rostlinných výrobků klesly ceny o 44,8 procenta, což je největší zaznamenané meziroční snížení cen od roku 1992. V pátek to oznámil Český statistický úřad. Růst cen průmyslových výrobců zpomalil na 5,6 procenta z březnových 6,4 procenta. Meziroční tempo růstu cen průmyslových výrobců zvolňovalo již šestý měsíc za sebou, uvedl ČSÚ. Zmírnil hlavně růst cen základních kovů a hutních výrobků. Koks a rafinérské ropné produkty zdražily meziročně o 30 procent.

"Nebýt průsaku vysokých cen ropy na světových trzích, ceny výrobců by poklesly mimo jiné díky sezónnímu snížení cen energie. V ostatních výrobních sektorech mimo ropný a rafinérský průmysl totiž ceny klesají, popřípadě rostou jen nepatrně," řekla ČTK analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Podle ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška index cen výrobců poklesl meziročně pošesté v řadě a je tak o tři procentní body níž než v době svého vrcholu. "Epizoda vysokého cenového růstu ve výrobní sféře pomalu končí, aniž by měla viditelný dopad do spotřebitelských cen," uvedl Sobíšek.

Dovozní i vývozní ceny v březnu kvůli silné koruně klesaly

Dovozní i vývozní ceny v březnu klesaly. Dovozní ceny se snižovaly již třetí měsíc po sobě a klesly o 1,9 procenta, což byl nejhlubší propad od ledna 2003. Vývozní ceny klesly poprvé od března 2003, a to o procento. Hlavním důvodem bylo posílení koruny k hlavním zahraničním měnám, uvedl Český statistický úřad. V meziměsíčním srovnání vzrostly dovozní ceny o 0,2 procenta, vývozní ceny se nezměnily. Na poklesu dovozních cen se nejvíce podílely stroje a dopravní prostředky, které byly levnější o 6,4 procenta. Zlevnily i dovážené hotové výroby a chemikálie. Naopak vyšší byly hlavně ceny nerostných paliv, a to zejména ropy a ropných surovin. Také u vývozních cen nejvíce podražila nerostná paliva, hlavně uhlí a ropné výrobky.

Evraz Group: Stát může získat za Vítkovice Steel méně peněz

Stát může podle viceprezidenta ruské společnosti Evraz Group Alexandra Frolova získat z privatizace ostravské hutní firmy Vítkovice Steel méně peněz než dosud očekával. Podle Frolova se totiž na ceně může odrazit zastavení boomu ve světovém ocelářství. Spor o tekuté surové železo mezi společností Vysoké pece Ostrava (VPO) ze skupiny Mittal Steel a firmou Vítkovice Steel by na cenu této firmy neměl mít vliv, řekl na tiskové konferenci v Praze Frolov. Největší ruský výrobce oceli Evraz Group je jedním z osmi uchazečů o firmu Vítkovice Steel, na kterou by měli do poloviny června předložit konečnou cenovou nabídku.

"Výběrové řízení bylo naladěno velice optimisticky, vzhledem k tomu, že od roku 2003 trhy narůstaly rychlým tempem. K dnešnímu dni se dá hodnotit světový ocelářský trh jako stabilizovaný. Myslím si, že přístup účastníků výběrového řízení bude ještě více konzervativní než na začátku roku," prohlásil Frolov. Předběžně uchazeči o Vítkovice Steel nabídli za 99 procent akcií Vítkovice Steel mezi čtyřmi až sedmi miliardami korun.

ČD podepíšou s odbory kolektivní smlouvu; strojvůdci přijali návrh

Vedení Českých drah podepíše s odbory kolektivní dohodu po půlročním vyjednávání nejspíš v pondělí 16. května. Federace strojvůdců totiž v pátek souhlasila s návrhem zprostředkovatelky na řešení sporu, který dosud brzdil kolektivní vyjednávání na dráze. Všech pět ostatních odborových centrál i vedení podniku s kompromisním návrhem souhlasilo již dříve. Mluvčí strojvůdců Libor Poláček ČTK řekl, že je tak našlápnuto k podpisu kolektivní dohody. Uzavření smlouvy přispěje podle Pavla Tesaře z tiskového oddělení ČD ke zklidnění napjaté situace na dráze.

STEM: Podle většiny Čechů na trhu práce existuje diskriminace

Podle tří čtvrtin obyvatel existuje na českém pracovním trhu diskriminace. Za nejčastější důvod znevýhodňování některých skupin lidí považují Češi věk, dále pak mateřství a těhotenství, zdravotní stav nebo postižení. Vyplývá to z dubnového průzkumu společnosti STEM, kterého se zúčastnilo 1668 respondentů starších osmnácti let. Počet lidí, kteří diskriminaci v zaměstnání považují za reálný problém, proti minulému roku mírně klesl. O její existenci jsou přesvědčeni více ženy než muži. Nejčastěji pak o diskriminaci na trhu práce nepochybují špatně materiálně zajištění lidé. Názor o nerovnoprávném postavení některých skupin lidí v zaměstnání prochází napříč všemi sociodemografickými skupinami obyvatel a nezávisí na jejich politické orientaci.

Japonští hudebníci koncertem podpoří handicapované děti

Dvacetičlenný soubor učitelů a žáků kytarové školy Michi Guitar z Japonska vystoupí 18. května na dobročinném koncertě v sále Bohuslava Martinů v Lichtenštejnském paláci na Malé Straně v Praze. Cílem koncertu je přispět k integraci handicapovaných dětí do společnosti i k většímu porozumění mezi různými národy, sdělil ČTK pořadatel Tomio Okamura. Na programu koncertu budou skladby od Wolfganga Amadea Mozarta a Antonia Vivaldiho i různé úpravy českých a japonských lidových písní. Polovina hlediště bude vyhrazena dětem z pražských škol pro zrakově postižené i dětských domovů, přijít mohou i zdraví posluchači. Vstup na koncert bude zdarma.

Colin Davis Mou vlast, která se v cizině hraje málo, natočí na CD

Londýnský symfonický orchestr bude hrát Smetanovu Mou vlast po dvojím uvedení na festivalu Pražské jaro brzy ještě jednou - hned v neděli v Londýně. Šéfdirigent Colin Davis řekl, že ji pak také natočí. Londýnští symfonici mají tuto hudbu, v cizině uváděnou kompletně jen zřídka, na repertoáru tři roky a nechtějí práci vynaloženou na její studium nechat nevyužitou. Cyklus symfonických básní, základní a výlučné dílo české hudby, je pro Davise skladba jako každá jiná, ovšem interpretačně náročná. "Nejsme v případě Mé vlasti zatíženi tradicí - a asi je to štěstí. Ani v britské hudbě nemáme nic podobného, s čím bychom se tak ztotožňovali jako vy s Mou vlastí," poznamenal umělec. Českou hudbu však obdivuje: "Taková malá země - dala světu tolik krásy," říká s poukazem na Dvořáka a Janáčka i na Smetanu a Bohuslava Martinů.

Mladý dirigent Hrůša chce zvládat práci ve Francii i v Čechách

Mladý český dirigent Jakub Hrůša, jenž vyhrál konkurz na místo asistenta šéfdirigenta Filharmonického orchestru Radio France, nechce kvůli nové práci ve Francii omezit své závazky v Čechách. Přestože by měl od září působit rok v Paříži, zůstane také dirigentem zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů a druhým dirigentem u Pražské komorní filharmonie. Hrůša to řekl v rozhovoru pro ČTK. "Naše domluvy s Paříží budou trochu složitější, co se týče termínového sladění, ale jsem si jistý, že nenastane žádný zásadní problém. Asistentura ve Francii přináší ostatně úkoly zcela jiného druhu. Věřím, že se má práce v těchto třech orchestrech bude moci doplňovat," uvedl. Hrůša bude mít v Paříži na starosti koncerty pro místní předplatitele, s orchestrem bude pracovat také při přípravách natáčecích frekvencí nebo koncertů jiných hostujících dirigentů.

Ze sportu:

Čeští hokejisté jsou největším tahákem pro fanoušky na mistrovství světa v Rakousku. Tým Vladimíra Růžičky vede tabulku návštěvnosti - jeho sedm zápasů navštívilo 51.593 diváků, což je v průměru 7370 na zápas. Celkově dosavadních 52 duelů šampionátu shlédlo na stadionech ve Vídni a Innsbrucku 293.184 příznivců, v průměru 5638 na utkání.

Čeští tenisté se na Světovém poháru v Düsseldorfu utkají v Červené skupině s obhájci titulu z Chile, Argentinou a Francií. Tyto soupeře trojici Jiří Novák, Tomáš Berdych a Michal Tabara přisoudil páteční los, který do Modré skupiny svedl Švédy, Španěly, domácí Němce a Američany. Turnaj začne v neděli.

S medailovými ambicemi odcestovali na evropský šampionát do maďarského Debrecínu čeští duatlonisté. Všechny kategorie junioři, závodníci do 23 let i elite budou o medaile bojovat v neděli 15. května. "Máme velmi silné družstvo a očekávám dobré výsledky," řekl koordinátor českého reprezentačního celku Jiří Seidl, který i proto nominoval čtvrtého muže. Vedle Filipa Ospalého, Daniela Fekla a Jana Kubíčka bude v Maďarsku startovat také Petr Minařík.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 18 do 22 stupňů Celsi