Zprávy

Zaorálek: Klausovy názory jsou v rozporu s polistopadovým vývojem

Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek soudí, že se prezident Václav Klaus kvůli svým názorům na proces evropské integrace dostává do rozporu s polistopadovým vývojem v zemi. Klaus v zahraničí ostře kritizuje euroústavu. Vláda má ale názor opačný. Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody by měl prezident ve svých projevech v cizině vždy zmínit i vládní postoj k ústavní smlouvě. Mluvčí prezidenta Petr Hájek ČTK řekl, že na Zaorálkovo vyjádření podle něj ani nemá cenu reagovat. "Podle mě je korektní řešení, když vždycky zazní názor české zahraniční politiky, to znamená vlády," řekl Svoboda v televizi Nova. Kvůli rozdílené interpretaci postojů v zahraničí se s Klausem dostal do sporu premiér Jiří Paroubek. Svoboda předpokládá, že prezident a Paroubek nějaké řešení sporu najdou.

"Prezident je v rozporu podle mě s celým polistopadovým vývojem v této zemi, dokonce i se svými vlastními bývalými spolupracovníky. To je velice vážná věc takovýmto způsobem otáčet kormidlo země jiným, opačným směrem," řekl v České televizi Zaorálek. Šéf sněmovny soudí, že Klaus dává jasně najevo, že by stál o "erozi celého procesu evropské integrace, o to, aby se rozpadla společná měna". "To je to, co nás činí nevěrohodnými," podotkl.

Premiérovi vadí, že Klaus v zahraničí ostře kritizuje evropskou ústavu, jejíž schválení považuje vláda za svou hlavní prioritu. Pohrozil dokonce, že pokud se Klaus nebude řídit pokyny vlády, omezí některé jeho cesty. Podle Svobody prezidentovi nikdo žádnou cestu zakazovat nebude. V případě, že by Klaus prezentoval jen své názory, je otázka, zda vláda bude schvalovat každou cestu, pokračoval ministr zahraničí. "To není cenzura, ale je to podle mě požadavek vlády, aby vždycky postoj české zahraniční politiky zazněl," dodal Svoboda.

Diskuse se nyní přenesly do roviny výkladu ústavy. Paroubek chce Klausovi navrhnout, aby se zúčastnil některého zasedání kabinetu, na němž budou ministři projednávat zahraniční politiku. Klaus se podle svého mluvčího Petra Hájka návrhu nebrání.

Cyril Svoboda: Návrh na odvolání Kmoníčka byl po jeho novinovém článku

Ministerstvo zahraničí podalo vládě návrh na odvolání Hynka Kmoníčka z funkce českého velvyslance při OSN až po jeho novinovém článku, v němž obvinil ministra zahraničí Cyrila Svobodu ze lži. Svoboda to v neděli řekl v televizi Nova. Vláda ve středu navrhla prezidentu Václavu Klausovi, aby Kmoníčka odvolal.

Otevřená pře Svobody s Kmoníčkem začala po ministrově jednání u premiéra Jiřího Paroubka. Sociálnědemokratický poslanec Jan Kavan, který se jej účastnil, deníku Právo řekl, že Svoboda v rozhovoru prohlásil, že ke Kmoníčkovi nemá důvěru, protože dvakrát nehlasoval v OSN podle pokynů z Prahy. Kmoníček několikrát zopakoval, že to není pravda. Ve článku v Lidových novinách napsal, že ministr o něm zalhal.

Paroubek se v pondělí sejde s Junckerem kvůli rozpočtu EU

Premiér Jiří Paroubek se v pondělí sejde se svým lucemburským protějškem a předsedou Evropské rady Jean-Claudem Junckerem, aby probrali návrh rozpočtu EU na léta 2007 až 2013. Česká republika chce přispět k dosažení dohody, ale přeje si, aby nebyly dotčeny její zájmy, pokud jde o příjmy z unijních fondů. Vyplývá to z dosavadních českých stanovisek k této věci.

České republice jde hlavně o to, kolik dostane ze strukturálních fondů, Fondu soudržnosti a z titulu venkovského rozvoje. O zemědělských penězích bylo již rozhodnuto v roce 2002 a Lucembursko nehodlá tuto dohodu zpochybňovat. Výdaje z rozpočtu EU směřují především do zemědělství (kolem 40 procent) a na pomoc zaostávajícím zemím a regionům (zhruba 30 procent). "Naším cílem je udržet strop příjmů z fondů EU ve výši čtyř procent hrubého domácího produktu, na něž máme nárok podle stávajících pravidel," řekl ČTK český stálý zástupce při EU Jan Kohout. Připustil ovšem, že lze uvažovat i o nižším číslu. "Cílem jsou čtyři procenta, musíme však postupovat realisticky," uvedl a dodal, že přesné mantinely nebyly zatím vytyčeny.

Lucembursko navrhlo podstatné snížení výdajů pro chudší členské státy, což se nelíbí ČR ani dalším členům. ČR by měla mít nárok na 3,6 procenta HDP. Juncker usiluje o dohodu o rozpočtu unie na summitu svolaném do Bruselu na 16. a 17. června.

Ministr Němec: Připravíme novelu, která zamezí průtahům v exekucích

Ministerstvo spravedlnosti chce připravit novelu zákona o soudních exekutorech, která by měla zabránit průtahům ve vymáhání dlužných částek, na něž si stěžuje Exekutorská komora. Podle ministra spravedlnosti Pavla Němce by měla být novela hotová do léta příštího roku, kdy končí funkční období vlády Jiřího Paroubka. Němec v nedělním diskusním pořadu televize Prima řekl, že ministerstvo spravedlnosti nyní společně s Exekutorskou komorou a exekučními soudci vyhodnocuje exekuční zákon. "Můžeme tyto poznatky promítnout do novely zákona tak, abychom celou věc zpřesnili a trošku zpružnili. Myslím, že jsme schopni takovou novelu předložit do konce volebního období," uvedl Němec.

Podle stínového ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je také potřeba upravit postavení exekutorů. "Promýšlíme v rámci naší Modré šance to, jak omezit pravomoci exekutora v tom, aby za nepatrný dluh mohl zmrazit celý majetek. To se stává v praxi, že třeba máme desetitisícový dluh, ale je zmražen majetek v řádu několika milionů korun. Je jasné, že takový postup je špatný," uvedl Pospíšil.

Prezident Exekutorské komory Juraj Podkonický tvrdí, že české zákony dávají dlužníkům řadu možností, jak protahovat exekuce a zaplacení dlužných částek. Dlužníci se mohou opakovaně odvolávat k soudům a pokud neuspějí, nehradí ani náklady řízení. V Evropě je průměrná délka exekuce movitých věcí asi 4,5 měsíce a u nemovitostí asi rok. Pokud však český dlužník využije všech procesních průtahů, které se mu nabízejí, může se exekuce třeba u domu protáhnout na tři nebo čtyři roky, řekl již dříve Podkonický.

Pospíšil: Kdyby byl katarský princ vydán, nebyl by odsouzen

Stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se domnívá, že pokud české úřady předají Kataru případ Hámida bin Abdal Sáního, stíhaného za sex s nezletilými dívkami, nebude dotyčný odsouzen. Vyplývá to prý z právního rozboru katarského trestního práva, který si nechalo od evropského úřadu pro soudní spolupráci Eurojustu vypracovat Nejvyšší státní zastupitelství. "Klidně se s panem ministrem (spravedlnosti Pavlem Němcem) vsadím, že pokud by dotyčný byl předán ještě před vynesením rozsudku do zahraničí, je velká pravděpodobnost, že tam nebude uneseno důkazní břemeno a nebude odsouzen," řekl Pospíšil v diskusním pořadu televize Prima.

Z právní analýzy podle Pospíšila vyplývá, že v Kataru je speciální typ trestního práva, které vychází z islámského práva šaría. Pospíšil tvrdí, že podle katarských zákonů má svědectví ženy poloviční hodnotu než svědectví muže a svědkem u soudu může být jen muslim starší 18 let. Katarské soudy prý navíc nemohou rozhodnout bez přímé účasti svědka před soudem. Dokazování v Sáního případu přitom u českého soudu stojí především na svědectví poškozených dívek.

Člen katarské královské rodiny Sání je v Česku souzen za sex s 16 mladými dívkami, z toho čtyřem ještě nebylo 15 let. V pondělí se očekává vynesení rozsudku, žalobce pro Sáního žádá až pětileté vězení. Ministr spravedlnosti rozhodl těsně po podání obžaloby o předání případu katarským úřadům, české soudy však jeho rozhodnutí označily za nezákonné, Sáního nepustily z vazby a pokračují v projednávání případu.

Francouzi hlasovali o euroústavě i v Praze

Francouzského referenda o evropské ústavní smlouvě se účastnili i Francouzi žijící v Česku. Své "ano", či "ne" euroústavě mohli říct na francouzském velvyslanectví v Praze. Právo hlasovat jich má v Česku více než 1100. Na jindy tichém malostranském Velkopřevorském náměstí, kde velvyslanectví sídlí, bylo od nedělního rána neobvykle živo. Sjížděly se tam i celé rodiny s dětmi. Z odpovědí těch, kteří vycházeli z volební místnosti, se zdálo, že většinou hlasovali pro ústavu.

"Pro mě bylo jasné hlasovat ano. Pracuji v Praze, a to je Evropa. A myslím si, že ústava je dobrá pro všechny, kdo v Evropě žijí," řekl ČTK například inženýr Michel Bourloux, který pracuje v ČR v energetice. "Musíme říci ano, protože je to důležité pro další život," uvedla stručně Isabelle Petitová, která vezla kočárek a další dítě vedla za ruku. V Česku žije s rodinou tři roky. Pracuje jen její muž, ona se stará o rodinu a domácnost. Soudí, že stejně jako ona hlasuje i naprostá většina jejích krajanů, kteří žijí v zahraničí.

Čeští nacionalisté podpořili francouzské odpůrce euroústavy

Desítka nacionalistů a sympatizantů politických stran Národní sjednocení a Dělnická strana před francouzským velvyslanectvím podpořila v sobotu francouzské odpůrce přijetí euroústavy. Nacionalisté evropskou ústavní smlouvu odmítají, protože ji považují za nástroj k vytvoření evropského federálního státu. "Jsem přesvědčen o tom, že francouzský lid tento dokument odmítne, a budeme tak mít důvod toto odmítnutí oslavovat," řekl předseda Národního sjednocení František Červenka. Věří, že odmítnutí euroústavy ve Francii povede k dominovému efektu a euroústavu odmítnou i v dalších zemích. "Věřím, že po Francii bude následovat Nizozemsko, Dánsko, Velká Británie a nakonec i Česká republika," doplnil předseda Dělnické strany Tomáš Vandas.

Dělostřelecká tvrz Bouda byla o víkendu výjimečně celá přístupná

Dělostřelecká tvrz Bouda u Králík na Ústeckoorlicku nabídla o víkendu mimořádně prodloužené prohlídky téměř celého objektu. Návštěvníci se přitom museli vypořádat s velkým teplotním skokem. Zatímco na povrchu teploty šplhaly přes 30 stupňů Celsia, dole v pevnosti se organizmus turistů musel přizpůsobit stálé teplotě osmi stupňů. "Prodloužené prohlídky, při nichž ukazujeme zhruba 95 procent tvrze, děláme, jen když máme dostatek průvodců, obvykle poslední víkend v měsíci," řekl ČTK Jiří Hořák ze správy pevnosti. Turisté navíc viděli sníženou část tvrze a v jednom z pěchotních srubů pevnosti vystoupali na povrch. Dalším pevnostním objektem pak opět sestoupali do 60 metrů hlubokého podzemí a nakonec si prohlédli i běžně nepřístupnou pevnostní ošetřovnu.

Dělostřelecká tvrz Bouda je unikátní vojensko-historická památka. Jde o jednu z pěti dělostřeleckých tvrzí československého opevnění z 30. let, které byly do září 1938 dokončeny. Podzemní prostory v celkové délce 1,5 kilometru měly poskytnout bezpečné zázemí osádce čítající 316 mužů.

Český spisovatel Jan Faktor byl vyznamenán Döblinovou cenou

V Německu žijící český spisovatel Jan Faktor byl v neděli Berlínskou akademií umění vyznamenán Cenou Alfreda Döblina za rok 2005. Slavným německým spisovatelem Günterem Grassem založená a 12.000 eury dotovaná cena mu byla udělena za rukopis s pracovním titulem Komín. Faktor se narodil v Praze v roce 1951 a v roce 1978 přesídlil do východního Berlína, kde v období NDR působil v řadě povolání (mimo jiné v mateřské školce a jako zámečník a překladatel) a také na neoficiální literární scéně. Nyní je spisovatelem na volné noze a se svou ženou Annette Simonovou překládá a píše experimentální lyriku.

Laudatio, oslavný projev, pronesl literární kritik Jörg Magenau. Podle něj se Faktorova díla vyznačují radikálním humorem, který vyvolává prudký odpor, nebo sarkastický souhlas. I v románu Komín prý Faktor používá humor jako "způsob přežití". Cena Alfreda Döblina, kterou v roce 1979 založil Günter Grass, se uděluje za nezveřejněné a nedokončené rukopisy.

Američtí Češi a Slováci se společně bavili na národní slavnosti

Američtí Češi a Slováci z New Yorku se o víkendu sešli na každoročním česko-slovenském festivalu s lidovými písněmi a tanci, cimbálovou muzikou a dechovkou, s národními specialitami a českým pivem. V zahradní restauraci při národním domě Bohamian Hall ve čtvrti Astoria nezůstalo jediné prázdné místo. Pódium rozezpívali a roztančili členové místních slovenských souborů lidové tvorby Limbora a Pajtáši a česká krajanská dechovka Pilsner Brass Band. Stovky hostů ocenily vystoupení gymnastů z newyorského Sokola i představení žáků české a slovenské školy při Bohemian Hall, v níž se už 80 let učí děti krajanů pár hodin týdně češtinu a slovenštinu a reálie o původní vlasti svých předků.

Krajanská tradice v Astorii sahá hluboko do minulosti. Češi a Slováci se tam začali usazovat už koncem 19. století a ještě před 50 lety tam byla čeština a slovenština slyšet na každém kroku. V posledních desetiletích ale Astoria, podobně jako další krajanská čtvrť na Manhattanu, kde nyní český stát rekonstruuje českou Národní budovu, ztratila svůj česko-slovenský kolorit a potomky přistěhovalců ze střední Evropy nahradily jiné národy, především Řekové. Přesto se vždy koncem května v Bohemian Hall scházejí lidé, kteří mají k českému a slovenskému národu blízko.

Skončil čtenářský maraton, z knih předčítalo 700 lidí

V pražském sídle Jazzové sekce skončil v neděli osmý ročník čtenářského maratonu, jehož téma bylo Svět solidarity a porozumění. Dobrovolníci četli po dobu 72 hodin úryvky z knih českých a slovenských autorů, které si sami vybrali. Nonstop čtení se konalo nejen v Praze, ale i v několika Českých centrech v zahraničí. Vystoupilo na nich celkem 700 lidí, z toho 180 v Praze, řekla ČTK za organizátory Andrea Vernerová.

Čtenáři v Praze se zaměřili především na díla Eduarda Beneše a Karla Čapka. Výběr ukázek byl velmi široký a obsáhl tvorbu asi 120 autorů od Aloise Jiráska po Petra Šabacha. "Byly čteny i Helsinské dohody, které byly uzavřeny před 30 lety a naznačovaly budoucí evropskou spolupráci," uvedla Vernerová. Zájem čtenářů v zahraničí se i letos soustředil především na knihy Karla Čapka, Bohumila Hrabala, Milana Kundery a Václava Havla. Bylo je často slyšet v Českých centrech v Bratislavě, Budapešti, Berlíně, Drážďanech, New Yorku, Varšavě, Stockholmu, v nizozemské vesnici Wijk aan Zee, v Moskvě a v Košicích. Nejmladším účastníkem se stal pětiletý recitátor v New Yorku, v Praze pak šestiletá dívka, která zazpívala písničku a žák druhé třídy, který přečetl úryvek z dětské knížky. Nejstarším účastníkem byl dvaasedmdesátiletý muž z Prahy.

Ve Zlíně začal Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež

Ve Zlíně a blízkém okolí začal Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. Do soboty 4. června nabídne divákům rekordních 418 filmů. Letošní jubilejní 45. ročník obeslalo 43 světových kinematografií. O hlavní ceny bude soutěžit 165 snímků. Loni festival nabídl 288 filmů z 38 zemí. Přehlídka každoročně představuje vybranou kinematografii některé z evropských zemí. Letošní ročník je zaměřen na skandinávskou a pobaltskou kinematografii. Podle programového ředitele Petra Kolihy patří filmaři ze severní Evropy mezi špičky ve filmové tvorbě pro děti a mládež. Diváci proto zhlédnou nejen novinky, ale i řadu starších slavných filmů.

Snímky ze Skandinávie vybrali odborníci také do mezinárodní soutěže filmů pro děti. O hlavní ceny se bude ucházet osm soutěžních filmů, z toho dvě třetiny snímků jsou ze severu Evropy. Odborná porota vybere také nejlepší film pro mládež. V této kategorii má své želízko v ohni v podobě filmu Snowboarďáci i Česká republika. Uznání za celoživotní dílo ve filmové tvorbě pro děti a mládež si ze Zlína odveze herečka Jiřina Bohdalová. Mezi významnými hosty přivítali organizátoři mimo jiné i britského herce Michaela Yorka, který do Zlína přijel se svojí manželkou Pat.

Jakub Ludvík vystavuje ve Zlíně fotografie slavných osobností

V prostorách zlínského zámku začala výstava předního českého fotografa Jakuba Ludvíka. Během týdne, kdy se ve Zlíně koná filmový festival, uvidí lidé portréty slavných osobností z českého uměleckého světa či sportu nebo fotografie z oblasti módy. Výstava skončí v sobotu 4. června. Ludvíkovy fotografie se často objevují v prestižních společenských a módních časopisech nebo také v reklamních kampaních renomovaných značek. Fotograf se často podílí na tvorbě obalů hudebních nosičů interpretů populární i vážné hudby.

Pětatřicetiletý Ludvík patří mezi několik českých fotografů, od nichž se nechává fotografovat většina českých celebrit a politiků. Z českých hvězd fotil snad úplně všechny. V poslední době zaujal fotografiemi českých fotbalistů, kteří reprezentovali Česko na Euru 2004 nebo snímky k nepoznání proměněné manželky premiéra Zuzany Paroubkové. Nyní připravuje kalendář na rok 2006, v němž se objeví nové, podle něho zatím neokoukané tváře českého showbyznysu, například zpěvačky Alice Springs, Lenka Dusilová a Iva Frühlingová nebo herečka Zuzana Kanóczová. Ze zahraničních hvězd si Ludvík nejvíc považuje fotografování herce Arnolda Schwarzeneggera.

Jízdě králů ve Vlčnově přihlížel i britský herec Michael York

Králi a jeho družině patřil v neděli celý Vlčnov na Uherskohradišťsku. V sedlech svých koní se prodírali mezi tisícovkami návštěvníků, mezi nimiž se objevil i britský herec Michael York se svojí manželkou Pat. V roli krále spanilé jízdě vévodil desetiletý Vlastimil Ježek v dívčím kroji. Doprovod mu na koních ozdobených papírovými růžemi dělali hoši narození v roce 1987. Před jízdou se král s družinou zúčastnil slavnostní mše a poté požádal starostu o povolení jízdy. Poté se všichni členové družiny shromáždili před domem rodičů krále, kde se chlapec převlékl do dívčího kroje, v němž absolvoval s růží v ústech celou jízdu.

Členové jeho družiny se poté při objížďce činili a ve verších žádali diváky o příspěvek do pokladniček na jejich vysokých botách. Několik říkanek, které směřovali k britskému herci Michaelu Yorkovi, přeložili mládenci i do angličtiny. Ze sedla například pokřikovali: "Za fotečku, do botečku!" nebo "Tam ta blondýna je určitě z Londýna, pěkně se na mě směje a do pokladničky mně přispěje!". Družinu chlapců doprovázela také osmnáctiletá děvčata, která svým mládím i krásou slavnostního kroje umocnila předání vlády králů, slib legrútů u starosty Vlčnova a slavnostní průvod.

Královská rodina připravila pro spoustu hostů pohoštění. Kromě svatebních tvarohových vdolečků a zákusků nabízeli hostům i pivo. "Slivovice se u nás nepije, proto jsme připravili pět sudů piva," řekla králova maminka.

Slavnost má původ ještě v pohanské době, kdy mezi sebou mladí chlapci soutěžili při vyhánění dobytka. Nejlepší byl poté králem. Druhý původ tradice vidí folkloristé v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Matyáš, aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, se oblékl do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Podle britského listu je tajemný mlčící klavírista možná Čech

Vytrvale mlčící klavírista, kterého začátkem dubna zadržela britská policie, je možná hudebník pocházející z Česka. S odvoláním na svědectví dalšího českého muzikanta o tom píše londýnský nedělník Mail on Sunday. Podle výpovědi bubeníka Klaudia Kryšpína, známého z kapely Pražský výběr, je mlčícím podivínem s klasickým hudebním vzděláním Tomáš Strnad. Kryšpín tvrdí, že před několika lety společně se Strnadem hráli v rockové skupině Ropotamo.

Umělec, u něhož se projevuje naprostá ztráta paměti, byl nalezen 7. dubna v malé lázeňské přímořské lokalitě Sheerness na jihovýchodě Anglie. Byl oblečen do společenského obleku s kravatou a zcela promočen. Od chvíle, kdy byl zadržen, nepromluvil. Později se ale ukázalo, že umí velmi dobře hrát na klavír a britský tisk ho proto pojmenoval "Piano-man". Podle odhadů dvacetiletý až třicetiletý hudebník byl umístěn do psychiatrické léčebny. Je stále vystrašený a zmatený a uklidní se jen tehdy, může-li hrát na klavír. Lékaři u něho konstatovali duševní otřes. Identifikaci mlčícího muže ztěžuje skutečnost, že z jeho oděvu byly odstraněny veškeré etikety, které by mohly vyšetřovatelům naznačit alespoň směr, kterým mají pátrat.

Zemřel fotbalový vicemistr světa z Chile Svatopluk Pluskal

V noci na neděli zemřel v Ústí nad Labem bývalý fotbalový reprezentant Svatopluk Pluskal. Vicemistru světa z šampionátu v Chile 1962 bylo 74 let. ČTK o jeho smrti informoval ředitel České nadace sportovní reprezentace Jan Linger. Pluskal vytvořil spolu s držitelem Zlatého míče Josefem Masopustem v šedesátých letech nezapomenutelnou dvojici ve středové řadě pražské Dukly i československé reprezentace. Vedle stříbra z Chile se dostali i do výběru světa či Evropy. Pluskal, který s fotbalem začínal jako útočník ve Zlíně a později byl znám zejména díky své velké zbrani - skluzům, odehrál v reprezentaci 56 zápasů. Jako trenér pak přivedl Bohemians do první ligy, posléze dlouhá léta úspěšně působil i na Kypru. Od loňského února byl Pluskal upoután na lůžko po vážné mozkové příhodě. Po dlouhé nemoci zemřel v ústeckém domově důchodců.

Ze sportu:

Roman Šebrle vyhrál tradiční desetiboj v rakouském Götzisu. O páté prvenství za sebou však musel olympijský vítěz bojovat až do posledních metrů závěrečné patnáctistovky, v níž odrazil útok svého tréninkového partnera Attily Zsivóczkého z Maďarska.

Fotbalisty Slovanu Liberec povede po náhlém odstoupení trenéra Stanislava Grigy Vítězslav Lavička, který působil u týmu společně se slovenským koučem. ČTK to potvrdil mluvčí klubu Lukáš Váňa. Dvaačtyřicetiletý Lavička zůstává ve stejné pozici, neboť byl veden jako hlavní trenér se stejnými kompetencemi.

Čeští volejbalisté prohráli na turnaji v Opavě s Ukrajinou 1:3 a do další části kvalifikace mistrovství světa postoupili z druhého místa. V závěru července se tak představí ve skupině ve Francii, kde budou vedle domácího týmu jejich soupeři ještě Nizozemci a Finové.

V závodu na 500 metrů na Světovém poháru v Duisburgu rychlostní kanoista Martin Doktor na rozdíl od sobotního kilometru na medailové umístění nedosáhl a obsadil čtvrtou pozici. Náladu si poté český reprezentant částečně vylepšil na neolympijské trati 200 m, kde obsadil třetí pozici.

Česká dvojice Miroslav Berger a Jiří Hrdlička z Favoritu Brno obsadila druhé místo v druhém turnaji Světového poháru v kolové v rakouském St. Pöltenu. Prvenství získali bratři Mike a Steve Pfaffenbergerové z německého Sangerhausenu, kteří ve finále porazili Bergera s Hrdličkou až po prodloužení 10:7. Úspěch českých barev podtrhli Radim Hasoň s Pavlem Loskotem ze Svitávky, kteří v utkání o třetí místo zdolali belgický pár Christoph Baudu, Rick Deuvaert 4:1. V českém semifinále Berger s Hrdličkou porazili Svitávku 5:1.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno, místy přeháňky a bouřky. Teploty 28 až 32 stupňů Celsia.