Studenti liberecké univerzity se v USA zapojí do vývoje umělé ledviny

Doktorandi Markéta Klíčová a Jakub Erben, foto: archiv TUL

Dvojice studentů Technické univerzity v Liberci se na Harvardově univerzitě zapojí do vývoje umělé ledviny. Jejím základem je nanovlákenná membrána. Doktorandi Markéta Klíčová a Jakub Erben z textilní fakulty se specializují na tkáňové inženýrství.

Doktorandi Markéta Klíčová a Jakub Erben,  foto: archiv TUL

Ke spolupráci si je vybral profesor Donald E. Ingber, který je spoluzakladatelem a prvním ředitelem Wyssova institutu při Harvardově univerzitě, řekl ČTK mluvčí liberecké univerzity Radek Pirkl. Americký institut se zaměřuje na aplikovaný výzkum a předávání výsledků bádání do komerční praxe.

Ledvinové buňky vyrostou na membráně z nanovláken

Základem ledviny je matrice z nanovlákenných membrán, která se po vzoru tradiční japonské techniky poskládá do co možná nejmenšího objemu. Tu pak osadí ledvinovými buňkami. Matrice, která zprvu slouží jako "lešení" pro růst ledvinových buněk, je z biodegradabilního materiálu, po čase se tak vstřebá a zůstanou jen buňky obklopené mezibuněčnou hmotou - ledvina.

Jakub Erben už v minulosti spolupracoval například s vědci centra pro výzkum rakoviny v USA na vývoji umělého brzlíku. Loni získal Cenu Théophila Legranda.

Markéta Klíčová získala za svou náplast z nanovlákenného materiálu pro krytí pooperačních ran na střevech cenu v soutěži česko-polsko-německých studentských nápadů a prací. "Budeme první čeští studenti v institutu. Sice máme s Jakubem již nějaké zkušenosti, ale jsme stále na začátku. Přesto se s námi profesor Ingber baví, jako bychom byli kolegové. Je potřeba českou vědu a možná českou společnost obecně zbavit pocitu méněcennosti a najít důvěru ve své schopnosti,"řekla ke své stáži Klíčová.