Týden v číslech

Foto: Radek Janoušek, ČRo

Zpomalení české ekonomiky, nedostatek pracovníků a rekordní zájem o úklid Česka. Téměř každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Foto: Filip Jandourek,  ČRo
Pondělí

2 040 000

přiznání k dani z příjmu vybrala k 1. dubnu Finanční správa. Fyzické osoby podaly 1,76 milionu přiznání a firmy 274.000. Vyplývá to z údajů Finanční správy. Ti, kdo využívají služeb daňového poradce, mají termín posunutý do 1. července.

Úterý

2,9%

Na tolik zpomalila česká ekonomika z předloňských 4,5 procent. Zpřesněná čísla zveřejnil Český statistický úřad. Příjmy domácností rostly díky dynamickému růstu mezd nejrychleji za posledních 16 let, na druhé straně rychlý růst mezd srazil ziskovost firem na minimální úroveň.

Středa

3 000 000 000

Foto: Kristýna Maková
korun si půjčí Česká republika od Evropské banky na rozvoj železniční infrastruktury. Peníze by měly směřovat na modernizaci železničních koridorů, zvýšení bezpečnosti i modernizaci nástupišť.

Čtvrtek

3/4

firem loni pocítily nedostatek pracovníků. Situaci nejčastěji řeší tak, že současným zaměstnancům práci přidávají. Vyplývá to z průzkumu agentury Marketing Insight pro Raiffeisenbank mezi korporátními klienty banky s obratem 50 až 250 milionů korun.

Pátek

14

hodin byla zavřená dálnice mezi Prahou a Brnem. Celou noc uklízeli technici úsek mezi 119. -134. kilometrem. Důvodem byly popadané stromy po silném větru.

Sobota

3100

Foto: Radek Janoušek,  ČRo
akcí evidují organizátoři v rámci celorepublikového dne „Ukliďme Česko.“ Je to téměř tolik kolik se konalo během celého loňského roku. Hlavním tématem letošních úklidů jsou všudypřítomné pneumatiky. Pořadatelé akce tak chtějí upozornit na nesmyslnost jejich vyhazování do lesa, příkopů či dokonce potoků a řek.

Neděle

20.

ročník hry Pražské věže. Příznivci běhu po pražských věžích už tradičně musí zodpovědět otázky z historie, ale také zdolat mnoho schodů a nových pohledů na Prahu.