Týden v číslech

Foto: Pixabay/Alicja

Česko snižuje zahraniční dluh, úrokové sazby beze změny, nová digitální občanka pro komunikaci s úřady. Téměř každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Foto: ČTK / Ondřej Deml
Pondělí

4 355 000 000 000

korun činil ke konci roku zahraniční dluh České republiky. Meziročně tak klesl o 14,8 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnila Česká národní banka.

Úterý

1:3

prohrála v Edenu česká fotbalová reprezentace s hvězdnými Brazilci. „ Kanárci“ se představili v Praze podruhé v historii, v roce 1956 hráli s Československem v přípravě bez branek.

Středa

82 100 000 000

Foto: Klub za starou Prahu
vydělaly banky a spořitelny v Česku za loňský rok. Meziroční zisk jim tak stoupl o 9%. Informace zveřejnila ČNB.

Čtvrtek

1,75%

Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny.

Pátek

120

let uplynulo od zavraždění švadleny Anežky Hrůzové. Z její vraždy byl křivě obviněn mladík židovského původu Leopold Hilsner. Případ rozpoutal silnou vlnu antisemitismu. Do dějin vstoupil jako hilsneriáda.

Sobota

5 500 000

Foto:  annca,  Pixabay / CC0
Čechů by mohlo brzy získat univerzální "digitální občanku". Ta umožní elektronickou komunikaci s úřady i soukromými společnostmi. Projekt připravuje Česká bankovní asociace.

Neděle

2021

je rok, kdy by mělo skončit povinné střídání letního a zimního času. Letní čas, který se uplatňuje ve většině evropských států, byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky před 40 lety, v době takzvaného druhého ropného šoku.