Týden v číslech

Věra Chytilová, foto: Česká televize

Nedožité devadesátiny Věry Chytilové, rekordní počet návštěvníků na hradech a zámcích i mimořádné bonusy pro vládní úředníky. Téměř každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Plánovaná trasa metra D,  foto: ČT24
Pondělí

20 000 000 000

korun dluží Praha k tomuto datu. Do roku 2023 by měla metropole stávající úvěry umořit na čtvrtinu. Přitom dvě největší připravované investice – metro D a dostavba vnitřního okruhu - vyjdou město téměř na sto miliard korun.


Úterý

208

lidí nově nakažených virem HIV za loňský rok byl nejnižší počet za posledních sedm let. Ubylo i nových případů smrtelného onemocnění AIDS, které vir HIV způsobuje, a to o třetinu na 35. Oznámil to Státní zdravotní ústav.


Foto: Miloslav Hamřík,  Pixabay / CC0
Středa

463 000 000

na odměnách za půl roku vyplatila svým zaměstnancům současná vláda Andreje Babiše. To je o téměř 10 milionů víc, než kolik rozdal kabinet bývalého premiéra Bohuslava Sobotky v posledním půl roce svého vládnutí. Český rozhlas zmapoval mimořádné bonusy na všech ministerstvech a Úřadu vlády vyplacené ze státního rozpočtu.


Čtvrtek

45 300 000 000

korun více získala Česká republika v loňském roce z rozpočtu Evropské unie, než do něj odvedla. Informovalo o tom ministerstvo financí.


Pátek

10%

Jízdenky na vlak, autobus, říční provoz nebo lanovku jsou od února daněny nižší sazbou DPH – deseti namísto dosavadních patnácti. Podle Starostů a nezávislých, kteří novelu zavedli, by mělo dojít je snížení cen jízdného, kritici opatření takový efekt zpochybňují.


Věra Chytilová,  foto: Česká televize
Sobota

90

nedožité výročí narození režisérky Věry Chytilové, která patřila k legendám české nové vlny. Mezi její slavní filmy patří Sedmikrásky, Faunovo velmi pozdní odpoledne, Kalamita nebo Hra o jablko.


Neděle

5 500 000

návštěvníků přilákaly v roce 2018 hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu. Nejnavštěvovanějšími objekty byly zámky Český Krumlov, Lednice a Hluboká.