Týden v číslech

Foto: Ondřej Tomšů

Bohemian Rhapsody válcuje česká kina, před 90 lety první Čech na Antarktidě, rekordní rok automobilového průmyslu. Téměř každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Andrea Stramaccioni,  foto: archiv Sparta Praha
Pondělí

-723 800 000

s rekordní ztrátou hospodařila v sezóně 2017/2018 fotbalová Sparta. Klub o tom informoval na svém webu. Negativní ekonomický výsledek je spojený s angažmá italského trenéra Andrey Stramaccioniho a jeho realizačního týmu.

Úterý

863 000

Počet lidí v exekuci za rok 2017 podle projektu Mapa exekucí Otevřené společnosti.

Foto: Ondřej Tomšů
Středa

2500

letadel denně. Letový provoz nad Českem byl v roce 2018 opět rekordní. Počet vzletů, přistání a přeletů letadel proti předchozímu roku vzrostl o 6,9 procenta na 912 815. Informovalo o tom ve středu Řízení letového provozu. Čeští dispečeři také loni v létě převzali řízení části letů z Německa.

Čtvrtek

1 437 000

aut vyprodukovaly české automobilky za loňský rok. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu. Jde o další rekord. Celkově se výroba zvýšila o 1,7%. Produkce největší automobilky Škoda stoupla o 3,3%.

Pátek

12

týdnů vévodí českým kinům snímek o skupině Queen Bohemian Rhapsody. V tuzemských tržbách šlape na paty dosud nejvýdělečnějšímu snímku Avatar.

Sobota

Foto: Pixabay CC0

7500

výškových metrů museli překonat v rámci Šediváčkova longu, nejslavnějšího českého závodu psích spřežení. Do závodu se přihlásilo přes sto závodníků s asi 700 psy. Kromě české musherské špičky se na start postavili soutěžící z Německa, Rakouska, Itálie a dalších evropských zemí. Zatímco v předchozích letech se pořadatelé potýkali s nedostatkem sněhu, letos si na nedostatečnou sněhovou pokrývku nemohli stěžovat.

Neděle

90

let uplynulo od okamžiku, kdy první Čech stanul na území Antarktidy. Polárník Václav Vojtěch se na území šestého kontinentu dostal s expedicí admirála Byrda. K naplnění snu rodáka ze Skřivan u Nového Bydžova došlo konkrétně na břehu Velrybího zálivu Rossova moře.