Výzkum potvrdil rozdílné složení výrobků v Česku a zahraničí
Kvalita potravin v Česku a kvalita potravin za hranicemi se liší. Rozdíly se týkají také drogistického zboží. Potvrdilo to ministerstvo zemědělství, které představilo výsledky speciálního výzkumu.
"Existuje zásadní rozdíl v kvalitě potravin a výrobků od stejného výrobce,"říká šéf resortu zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Výzkum se týkal zboží prodávaného v pěti evropských státech a prováděla jej Vysoká škola chemicko-technologická. Podrobnosti doplňuje jeho koordinátor Jan Pivoňka:
"V prvním kole jsme udělali rešerši, co je vůbec na trhu dostupné. Z toho vyplynulo nějakých třicet výrobků, které jsme jeli koupit. Z nich pak komise vybrala 21, u kterých konstatovala, že jde o stejný marketingový záměr. My jsme je prohlédli, prozkoumali detailně jejich složení, deklarované výživové hodnoty a ochutnali jsme je."
Ve výsledku pak byly z 21 vybraných produktů shodné tři. Podle ministerstva ale přesto není možné jednoznačně určit, že by se v některé ze zkoumaných zemí, tedy v Německu, Rakousku, Slovensku, Maďarsku a Česku, prodávaly kvalitnější potraviny než v ostatních zemích. V některých případech výrobci opravdu zvýhodňují německý a rakouský trh. Například srovnávané rybí prsty měly v západních státech více masa. Prací prášek měl zase více aktivních látek. Luncheon Meat v německé konzervě obsahoval vepřové maso, v českém je drůbeží separát.
Za nákupy do Německa
Podle Asociace českého tradičního obchodu právě rozdílná kvalita, a také někdy i cena, je důvodem, proč stále víc českých zákazníků jezdí na nákupy do Německa nebo třeba Rakouska. Potvrzuje to i předseda asociace Zdeněk Juračka:"Bohužel se ta situace zhoršuje. Čím dál tím více lidí jezdí na nákupy do zahraničí a čím dál tím více lidí samozřejmě zjišťuje skutečnost, že rozdíly v kvalitě jsou značné."
Výsledky průzkumu nejsou jen informativní, poslouží i jako podklady pro jednání rady ministrů zemědělství. Ministr Jurečka by rád kvalitu výrobků sjednotil v celé Evropské unii.