Jelen troubí do útoku

Skupina Jelen, foto: ČT
0:00
/
0:00

Není to tak dlouho, co kapelu Jelen ještě nikdo neznal. V roce 2015 získali cenu Anděl za Objev roku. Dnes jsou majitelé zlaté desky za prodej alba Světlo ve tmě. Je na ní i písnička Jelen, která dala kapela jméno.

Skupina Jelen,  foto: ČT
Mezi návštěvníky festivalů je skupina Jelen čím dál tím oblíbenější. Během jara je vidělo na pódiích kolem 80 tisíc lidí. Ještě nedávno hráli jako předkapela, dneska si sami zvou hosty. S kapelou Jelen tradičně zpívá i Kateřina Marii Tichá. V rozhovoru Tamarou Peckovou pro Český rozhlas region to uvedli frontman kapely Jindra Polák a Ondra Málek:

"Káťa nás přizvala hned zpočátku na natáčení písničky Tančíme spolu, a od té doby jsme spolu hráli. Káťa vystupuje pravidelně jako náš speciální host. Prakticky je členem stáda. Minulý podzim jí vyšla vlastní deska, takže se staví na vlastní nohy, ale doufáme, že s námi ještě chvíli vydrží. Navíc Káťa s námi bude hrát ještě celé podzimní turné."

Máte bedňáky? Já se ptám záměrně, jestli už jste ti profíci ve smyslu "my budeme jenom hrát a zpívat".

"My nemáme bedňáky, my říkáme technici. To jsou naši kamarádi, kteří zároveň řídí, a vozí nás na koncerty. Není to tak, že bychom byli pohodlní, ale nemáme čas. Mezi akcemi jsou náročné přejezdy, takže nám se vším pomáhají."

Jelen rozjíždí podzimní turné

Foto: oficiální facebook skupiny Jelen
27. října kapela vyjíždí na své podzimní Vlčí srdce Tour. Začínají koncertem v Českých Budějovicích. Představí se v 16 městech a zavítají také na Slovensko. Závěrečný koncert odehrají 3. prosince ve Velkém sále pražské Lucerny. A nabídnou známé hity jako Magdaléna, Co bylo dál? a další. Singl Co bylo dál?, v němž hostuje Jana Kirschner, byl několik týdnů byl nejhranější tuzemskou skladbou.

Kapele se podařil během jediného roku pořádný skok. Vyšla první deska Světlo ve tmě, řada festivalových vystoupení, společné turné s Divokým Billem, nominace na Českého Slavíka mezi nováčky.

Noční můry nemáme, protože skoro nespíme, říká kapela Jelen

Baví vás pořád tahle práce a je to pro vás práce? Zeptala se kapely v rozhovoru pro Český rozhlas region Tamara Pecková:

"Baví nás to strašně, a myslím, že je to pro nás pořád spíš zábava. Mezi námi to funguje skvěle na pódiu, i lidsky. Jsme banda kamarádů, co sedne do dodávky, jede na výlet a mezi tím si zahraje."

Žijete svůj sen? Pořád je to snadné nebo přicházejí noční můry?

"Žijeme si svůj sen. Na noční můry není čas, protože skoro nespíme. Texty přicházejí, hudba zatím taky. Je to dobrý,"říká Jindra Polák.

Jak často zkoušíte? Nebydlíte totiž v jednom městě.

Tým skupiny Jelen,  foto: oficiální facebook skupiny Jelen
„Jednou za čas se sejdeme. Naposledy před rokem,"říká Ondra Málek, do řeči mu však skočí Jindra Polák.„To není pravda. Větší soustředění bylo před rokem, to jsme byli na týden na chalupě zalezlý, ale jinak se sházíme jednou za 14 dní, buď v Praze, nebo u kluků v Přibyslavi a zkoušíme nebo pilujeme, co potřebujeme."

Jak máte práci rozvrženou? Víte, co se máte na příští zkoušku naučit?

"Fungujeme přes sdílené soubory, kdy si posíláme nápady, které kdo vymyslí. A jinak, jak říkal Jindra, máme čas i mezi koncerty. Když přejíždíme, tak na zvukovkách si něco zahrajeme. Je to takové spontánní, někdo něco zahraje, zapamatujeme si to a pak to doladíme." Skupina Jelen teď natočila i nový klip k písničce Klidná jako voda.

"Nápad na tu písničku, ten refrén jsem měl už delší dobu v hlavě. Je to písnička, kterou jsem napsal pro svoji dceru,"říká frontman kapely Jindra Polák.