Studenti budou vařit pivo
Studenti v Ústí nad Labem mají minipivovar. Otevřelo ho ústecké Gymnázium a Střední odborná školy dr. Václava Šmejkala. Studentům bude sloužit v rámci výuky aplikované chemie.
"Je to realizace původního trošku bláznivého nápadu. Na severu Čech, v oblasti, která má průmyslovou tradici a především tradici v oblasti chemického průmyslu, začalo upadat školství pro přípravu maturantů pro potřeby chemického průmyslu. Školy se potýkaly s nedostatkem žáků. Bylo to způsobeno i tím, že děti ze základních škol mají určitou averzi vůči špinavé klasické chemii. Tak jsme přemýšleli a říkali si, chemie jsou taky potraviny. Češi jsou národem pivařů, zkusíme to přes pivovar a uvidíme, co se bude dít. My se pokusíme, podle Komenského hesla Škola hrou, děti přivést k chemii, případně biologii více než doposud a věřím, že do budoucna budou víc chodit děti ze základek a chemie tady na severu nebude skomírat, ale bude se blýskat na lepší časy."
V první fázi budou studenti pracovat s předepsanou recepturou, později budou vařit pivo vlastní. K dispozici budou mít čtyři padesátilitrové tanky. Dostanou suroviny a vše ostatní bude na nich. Varna, spilka i sudy s hotovým pivem budou stát v suterénu průmyslovky. Studenti si vyzkouší vaření, kvašení a další procesy."Budeme vyrábět pivo nealkoholické nebo ovocné. V Čechách se běžně prodávají radlery, piva s příchutí ovoce, buď nealkoholická nebo s velmi nízkým obsahem alkoholu. Vařit budeme tradičními českými metodami, pochopitelně z českého chmele. Budeme si ho muset kupovat ze svých vlastních zdrojů. Do budoucna se pokusíme navázat spolupráci s některými společnostmi. Už teď spolupracujeme s významnými chemickými firmami, od kterých očekáváme, že by nám finančně pomohly suroviny získávat."
Škola později nechá na studentech, aby začali sami vymýšlet receptury. Každý sládek se snaží pivu dodat duši, aby se odlišil od ostatních. Třeba studenti vymyslí úplně nový druh piva, uvedl zástupce ředitele školy Jan Rottenborn, jehož tatínek je významný ústecký sládek. Pivo však škola prodávat nebude, uvedl ředitel Michal Šidák:
"Jedna várka piva bude mít zhruba 50 litrů litrů. Je to soudek o sto pivech. Bude určena pro naše potřeby. Žáci se budou učit prakticky poznávat různé chemické reakce nějakým atraktivním způsobem a výsledek svého laboratorního počínání zjistí podle chuti piva. Budeme ho používat pro vlastní spotřebu. A jestli získáme do budoucna nějaké odbytiště, to vám teď neřeknu. Jako škola pivo prodávat nesmíme, ani teď rozhodně nebudeme."Celá výroba piva by měla trvat 14 dní. Kromě klasického ležáku se může v budoucnu i experimentovat, třeba vyzkoušet různé suroviny a příchutě. Kromě ječmene i rýži, pšenici nebo kukuřici. Pokud by se studentům podařilo vyrobit obzvlášť dobrý speciál, převezme jejich recept spřátelený minipivovar v centru města.
Do výuky se nezapojí jen studenti chemických oborů. Žáci si vyzkouší i marketing. Vymyslí pro pivo název či reklamu na výrobek. Zatraktivnění výuky a přilákání studentů si slibuje i Ústecký kraj. Ústí je městem chemie a přírodních věd. Široko daleko je však jediná chemická průmyslovka, která se přitom potýká s nezájmem žáků ze základních škol. Přitom chemické obory jsou v kraji stále potřeba.