Zprávy

Zemanův zdravotní stav se zlepšuje, chystá se na Pražské jaro

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana se zlepšuje, má v plánu zúčastnit se v neděli večer zahajovacího koncertu hudebního festivalu Pražské jaro. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí Hradu Hana Burianová. V pátek uvedla, že prezident se bude o víkendu léčit z lehké virózy a zpět v úřadu bude pravděpodobně v pondělí. Ve čtvrtek působil Zeman unaveně a nejistě při odemykání komory s korunovačními klenoty. Po zveřejnění fotografií z vyzdvižení klenotů se začalo na sociálních sítích a na internetu spekulovat, zda hlava státu nebyla pod vlivem alkoholu. Burianová ale uvedla, že se prezident chtěl i přes svou nemoc význačné události zúčastnit.

Schwarzenbergovo fórum začne pracovat do konce května

Koncem měsíce zahájí svou činnost Fórum Karla Schwarzenberga. Využít by mělo popularity neúspěšného prezidentského kandidáta z lednové přímé volby hlavy státu. Fórum bude organizovat konference, semináře nebo diskuse o aktuálních politických a společenských tématech. Uvedla to místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, která je členkou správní rady fóra. V příštím týdnu by měl Schwarzenberg zveřejnit konkrétní plány fóra. Některých akcí by se měl zakladatel účastnit osobně. S myšlenkou na vznik fóra přišel Schwarzenberg krátce po lednové prezidentské volbě. V ní sice ve druhém kole prohrál s nynějším prezidentem Milošem Zemanem, jeho tým ale dokázal zmobilizovat široký okruh příznivců. Jejich zájem o politiku se vicepremiér rozhodl udržet i po volebním klání, inspirací mu byla některá podobná diskusní místa v zahraničí.

V Motole si lidé připomněli oběti komunismu

Na motolském hřbitově se dnes sešli pamětníci, aby uctili památku obětí komunismu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) i další politici při té příležitosti varovali před zlehčováním hrůz totality. V souvislosti s tím poukázali i na neutěšenou situaci v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Proti zapomínání totality se dnes v obřadní síni motolského krematoria vyslovila také místopředsedkyně vlády Karolina Peake (LIDEM) a maďarský velvyslanec Tibor Petö. Do pražského motolského krematoria nechávaly v minulosti komunistické orgány převážet urny s popelem popravených politických vězňů.

Vnitro: Extremistům se na internetu podařilo získat nové příznivce

Čeští extremisté loni přesouvali své aktivity stále více na internet. Levicovým i pravicovým radikálům se díky tomu podařilo získat nové přívržence, a to zejména z mladších vrstev obyvatel. Pravicová scéna přitom využívala i sociální sítě. Vyplývá to ze zprávy ministerstva vnitra o extremismu za loňský rok, kterou ve středu projedná vláda. Materiál také upozorňuje na to, že se pravicoví extremisté snažili loni obnovit konání neonacistických koncertů pro své příznivce. Za loňský rok jich uspořádali 48, v roce 2011 to bylo o 30 méně. Pravicoví extremisté stále udržují zahraniční kontakty, navázáni jsou zejména na soukmenovce v Německu a na Slovensku. Širší členskou základnu pravicových radikálů tvoří podle policie asi pět tisíc lidí, militantní část ale jen asi 150. Zhruba třetinu z nich pak lze považovat za přední aktivisty a vůdčí osobnosti. U levicových extremistů je prý situace obdobná.

Heger chce víc peněz do zdravotnictví

Ještě loni v říjnu z ministerstva zdravotnictví znělo, že systém si s několikamiliardovou dírou ve veřejném pojistném musí poradit sám. Teď je jasné, že to nepůjde a ministr zdravotnictví Leoš Heger žádá, aby stát do pojistného přilil příští rok 3,7 až 5,7 miliardy korun. Ministr Leoš Heger požaduje, aby stát zvýšil pojistné za děti, seniory a nezaměstnané. Nyní měsíční částka činí 723 korun na jednoho člověka. V prvním návrhu Hegerův úřad chce, aby se navýšila o 50 korun měsíčně. V souhrnu by tak stát příští rok přilil do systému pojistného celkem 3,7 miliardy korun. Druhá varianta je ještě radikálnější a říká, že měsíční částka se navýší o 77 korun, což by příští rok do systému přililo 5,7 miliardy korun. S tím ale nesouhlasí ministr financí Miroslav Kalousek.

Romové v Praze chystají vznik své strany

Romové z celé republiky tuto sobotu v Praze dokončují přípravy na založení Romské demokratické strany. Příští týden chtějí požádat ministerstvo vnitra o její zaregistrování. ČTK to řekl šéf přípravného výboru Miroslav Tancoš. Konference by se podle něj měla zúčastnit asi stovka aktivistů, zástupců sdružení či romských podnikatelů. Diskutovat by měli o postavení Romů v Česku. V ČR je podle odhadů zhruba čtvrt milionu Romů. Zhruba třetina z nich žije v takzvaných ghettech, kde je většina dospělých bez práce. Rodiny jsou tak závislé na dávkách. Děti chodívají do praktických škol pro lehce mentálně postižené, uzavírá se jim tak většinou cesta k vyššímu vzdělání a lepšímu uplatnění.

Experti zpochybňují složení maturitních testů, Cermat výtky odmítl

V letošních maturitních testech nejsou rovnoměrně zastoupeny jednotlivé okruhy, testy tak možná neodpovídají takzvanému katalogu požadavků. Tvrdí to spolek EDUin, který se zabývá školstvím. Problémy jsou v matematice i v češtině. Podle maturitního centra Cermat je ale skladba testů v pořádku, zpětně je posoudila i komise odborníků. Nezávislou komisi odborníků, která bude posuzovat případné stížnosti maturantů, sestavilo i ministerstvo školství. Výsledky testů dostanou maturanti do 15. května. Od 16. začínají ústní zkoušky.

Ministerstvo kultury chce přidat živému umění téměř sto milionů

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) chce přidat živému umění skoro sto milionů korun. V letošním rozpočtu na ně ministerstvo pamatovalo sumou přibližně 91 milionů. Proti nízkému rozpočtu na živé umění ale již dříve protestovala část kulturní obce. Oproti předchozím letům klesla podpora profesionálních divadel a například i národnostních menšin. Nyní ministerstvo slibuje přidat dalších 98,5 milionu korun. Na vládu půjde ministryně ve středu s požadavkem, aby mohla v rámci letošního rozpočtu některé peníze přesunout. Další část peněz by pak mohla jít z rezerv z minulého roku. Požadavek musí ještě projednat rozpočtový výbor sněmovny, řekla mluvčí ministerstva Lenka Brandtová.

ČT: Soudce Šott podal v kauze Bárty a Škárky stížnost

Soudce Jan Šott podal v kauze poslance Víta Bárty (VV) a jeho bývalého stranického kolegy Jaroslava Škárky podnět na stížnost pro porušení zákona. Soudce dál nesouhlasí s tím, jak kauza skončila. Uvedla to Česká televize (ČT). O stížnosti musí rozhodnout ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Pokud by podnětu vyhověl, posuzoval by ji poté Nejvyšší soud. Šott oba politiky nejdřív odsoudil kvůli korupci, poté je musel osvobodit na základě rozhodnutí odvolacího soudu. Vzhledem k tomu, že Bárta i Škárka jsou teď pravomocněnevinní, rozhodl soudce také o tom, že jim vrátí vše, co jim soud v souvislosti s případem zabavil. Bárta dostane zpět zajištěnou hotovost. Škárka například speciální hodinky, na které měl údajněnahrát klíčový důkaz z předání peněz u Bárty doma. Soud ale označil nahrávku za podvrh, uvedla ČT.

Česko vydá do Německa muže, který skrýval stovky zbraní

Česká republika vydá do Německa devětašedesátiletého Uwe Giesemanna, kterého hledali němečtí kriminalisté kvůli zbraním. Rozhodl o tom Krajský soud v Plzni. Giesemanna dopadla česká policie v dubnu v Karlových Varech, v jeho německém bydlišti se našly stovky zbraní. Policie jej podezírá mimo jiné z porušení zákona o kontrole válečných zbraní.

Opravu D1 komplikuje déšť

Montáž značení pro dlouhodobou uzavírku úseku D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší na Žďársku se o den odkládá kvůli počasí. Déšť neumožňuje změnit vodorovné značení na silnici. Povrch dálnice je mokrý a za takových podmínek není možné lepit na vozovku žluté jízdní pásy, natož nanášet žlutou barvu. Řidiči proto zatím projíždějí úsekem D1 bez omezení. Doprava mezi 153. a 162. kilometrem D1 je plynulá, kolony se netvoří, informovala ráno krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Kromě tohoto úseku probíhají práce také mezi 104. až 162. kilometrem dálnice mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. Tam se značení změnilo už ve čtvrtek

Do hotelu na Trutnovsku narazilo malé letadlo, 2 lidé zraněni

V Prostředním Lánově u Vrchlabí na Trutnovsku spadlo v sobotu odpoledne čtyřmístné letadlo Socata. Narazilo do hotelu, který byl téměř prázdný. Dvoučlenná posádka byla ve vážném stavu přepravena do nemocnice. Sdělili to záchranáři, policie a zástupce místního letiště. V havarovaném stroji byli šestasedmdesátiletý muž a šedesátiletá žena z Německa. Podrobnější vyšetření ukázala, že muž utrpěl poranění hlavy, hrudníku a krční páteře. Žena je na tom lépe, má pohmožděný hrudník a několik vyražených zubů. Šestasedmdesátiletý muž byl přitom zkušený pilot. Škoda na budově hotelu bude asi 250.000 korun. Hotel měl po nehodě poničenou střechu.

V neděli začne hudební festival Pražské jaro

Letošní 68. ročník festivalu začne tradičně tuto neděli 12. Května Smetanovou Mou vlastí a potrvá do 2. června. Zahajovacího koncertu se zúčastní prezident Miloš Zeman s první dámou Ivanou. Programovými dominantami letos budou například recitál houslisty Josefa Špačka, koncerty Mnichovské filharmonie s dirigentem Lorinem Maazelem a houslistkou Janine Jansenovou či francouzského souboru Ensemble intercontemporain se světovou premiérou Miroslava Srnky. Vysoký umělecký zážitek se očekává i od závěrečného koncertu s Českou filharmonií a dirigentem Vasilijem Sinajským, kde mimo jiné zazní Stravinského Svěcení jara.

Zpěvačka Pink uvedla svou show ve vyprodané O2 areně

Působivou show, v níž měla téměř každá píseň vlastní choreografii, v pátek ve vyprodané O2 areně v Praze nabídla Alecia Beth Mooreová. Zpěvačka v hudebním světě známá jako Pink, držitelka cen Grammy, skladatelka a idol pop kultury do Prahy zavítala v rámci svého koncertního evropského turné The Truth About Love, které podporuje její nové album. Do české metropole se vrátila po třech letech od vystoupení na fotbalovém stadionu v Edenu. Podle pořadatelů se do haly O2 arény vtěsnalo téměř 18.000 diváků.

Kapela The Residents oslaví v Praze 40 let na scéně

Kultovní americká skupina The Residents, jejíž členové od vzniku kapely skrývají svoji identitu pod maskami, oslaví dnes Praze 40 let na scéně. V rámci turné s názvem Wonder of Weird tato hudebně-výtvarná formace vystoupí v pražském Paláci Akropolis. V Česku vystoupí jižponěkolikáté, naposledy zde před dvěma lety představili nové album The Talking Light. Tvorba The Residents ovlivnila mnoho českých umělců.Do blízkého kontaktu se s nimi dostala skupina Už jsme doma, která je v roce 1992 navštívila v jejich studiu. Vzájemné sympatie vyústily ve spolupráci na představení The Freak Show. Přesto prý čeští hudebníci nemohou potvrdit, zda se setkali přímo s členy skupiny, nebo pouze figuranty.

V Č. Krumlově otevřou ve středu opravenou synagogu

V Českém Krumlově otevřou ve středu opravenou synagogu. Návštěvníci v ní najdou stálou expozici Svět českokrumlovských Židů a také výstavu 4 fotografové, 2 země, 1 region, jež je součástí hornorakouské Zemské výstavy. Synagogu vlastní pražská židovská obec, od níž si ji pronajal a zrekonstruoval Českokrumlovský rozvojový fond (ČKRF). Konat se v ní budou zejména výstavy, koncerty a další společenské akce. Náklady na opravu a vybavení synagogy, která je jednou z mála dochovaných staveb svého druhu v jižních Čechách, dosáhly zhruba 16,9 milionu korun, z 92,5 procent jsou hrazeny z ROP Jihozápad.

Moravská Třebová otevřela Cestu od renesance k baroku

Na seznamu turistických zajímavostí Moravské Třebové na Svitavsku přibyla další atrakce. Cesta od renesance k baroku nově nabízí opravené památky, stezky i moderní betonovou Bránu času. Město za ni utratilo s pomocí evropských fondů 38 milionů korun. Obnovilo kaple na Křížovém vrchu, restaurovalo barokní sousouší Kalvárie, lapidárium včetně renesančních náhrobků a maleb, Schody mrtvých pro živé a rekonstruovalo arkády a nádvoří zámku. Cestu doplnily informační kiosky. Součástí evropského projektu je i 3D digitální model stezky, animované spoty a naučná publikace.

U Slivice se opět válčilo, rekonstrukci bitvy poznamenal déšť

U památníku Slivice nedaleko Milína na Příbramsku se po roce opět válčilo. Členové klubů vojenské historie z celé země si tam připomněli události, které před 68 lety udělaly definitivní tečku za druhou světovou válkou v Evropě. Divákům se představil i legendární sovětský tank T-34 nebo americké kolové obrněné automobily M8 Greyhound. Nechyběly ani džípy, nákladní auta pro převoz pěchoty, motocykly či samohybná děla. Akce, která se poprvé konala v roce 2000, připomíná poslední bojové události války v Evropě z 11. a 12. května 1945. Letošní rekonstrukci bitvy však poznamenalo deštivé počasí.

Ze sportu:

Tomáš Berdych se v semifinále tenisového turnaje v Madridu utká se Stanislasem Wawrinkou. Berdych si ve čtvrtfinále poradil s britským svěřencem Ivana Lendla Andym Murrayem, který se v pondělí posune na post světové dvojky, za dvě hodiny a dvě minuty 7:6 a 6:4.

Čeští reprezentanti vyhráli na mistrovství světa se Slovinskem 3:2. Celý zápas přitom podávali jen matný výkon. Blamáž odvraceli až ve třetí třetině. V neděli je čeká zápas s Kanadou.

Počasí:

Zataženo, místy slabý déšť nebo dešťové přeháňky, denní teploty očekáváme 14 až 16 °C. Ze západu povane mírný vítr.