Zprávy

0:00
/
0:00

Soud nevyhověl žádné ze stížností proti prezidentským volbám

Nejvyšší správní soud (NSS) vyřešil dalších 48 volebních stížností, žádné z nich nevyhověl. V jednom případě sice zjistil chybu, výsledek hlasování v první přímé volbě prezidenta ale nemohla ovlivnit. Šlo pouze o hlasy dvou lidí, jimž okrsková komise chybně neumožnila volit. Se stížností neuspěla olympionička Věra Čáslavská. Nepochodila ani dokumentaristka Olga Sommerová nebo právní aktivista a blogger Tomáš Pecina. Už v úterý soud odmítl prvních 17 z celkového počtu 108 stížností, které obdržel po první přímé volbě prezidenta republiky. Nejčastějším důvodem odmítnutí je opožděnost. Více než polovina pisatelů volebních stížností totiž nestihla zákonnou sedmidenní lhůtu pro zpochybnění voleb.

Respekt: Zeman chce na Ústavním soudu Fenyka a Pelikánovou

V užším výběru budoucího prezidenta Miloše Zemana na uvolněné posty ústavních soudců jsou expert na trestní právo Jaroslav Fenyk a odbornice na obchodní právo Irena Pelikánová. Na svém webu to uvedl deník Respekt. Svého bývalého náměstka Fenyka Zemanovi doporučila někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD), která podle Respektu nabídku na funkci ústavní soudkyně odmítla. Ústavní soud má od konce ledna jen 12 soudců místo obvyklých 15. Kvůli personálnímu podstavu čelí značným problémům, jeho rozhodování se prodlužuje a počet nevyřešených spisů je rekordní. Nastupující prezident Zeman nedávno uvedl, že chce soud doplnit do dvou měsíců, přičemž má osm návrhů na jeho budoucí členy.

"Piráti" podali žalobu na Klause kvůli amnestii

Pirátská strana podala k pražskému městskému soudu správní žalobu na prezidenta Václava Klause kvůli utajování informací. Důvodem je, že Hrad údajně odmítá sdělit, kdo patří k autorům široce kritizované amnestie. O žalobě informoval místopředseda strany Jakub Michálek. Odkazuje se na zákon o svobodném přístupu k informacím. Hrad podle něj utajuje informace o přípravě amnestie a lidech, kteří o ní věděli předem. O Michálkově předchozí žádosti rozhodl zamítavě vedoucí Klausovy kanceláře Jiří Weigl. "Hrad v rozhodnutí prohlásil, že prezident nemusí nikomu nic zdůvodňovat. To je ovšem v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím," napsal Michálek v tiskové zprávě a dodal, že se proti rozhodnutí nebylo možné odvolat, proto podal správní žalobu.

Sněmovna schválila zrušení doživotní imunity zákonodárců

Sněmovna opět schválila ústavní novelu, která omezí imunitu zákonodárců a ústavních soudců. Předloha, kterou nyní posoudí Senát, ruší doživotní imunitu. Trvala by jen po dobu mandátu. V dolní komoře neuspěl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s ještě radikálnějším řešením, které by imunitu zúžilo jen na projevy zákonodárců v Parlamentu. Obdobnou předlohu už Sněmovna schválila i dříve, v Senátu se ale pro její podporu nenašlo dost hlasů. Pro poslaneckou předlohu podepsanou zástupci všech sněmovních stran hlasovalo 148 ze 162 přítomných zákonodárců, proti jich bylo pět. Pro změny ústavy je ve Sněmovně potřeba nejméně 120 hlasů. Nadále by podle předlohy platilo, že poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale Sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku mandátu. Obdobně by to platilo pro ústavní soudce, o jejichž vydání rozhoduje horní komora.

Církve nebudou osvobozeny od daně při prodeji vráceného majetku

Osvobození církví od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku bude zrušeno. Schválila to Sněmovna ve zrychleném řízení na návrh poslance Michala Doktora (Jihočeši 2012). Jeho daňovou novelu podpořila i opoziční ČSSD, která původně chtěla osvobození zrušit vlastní novelou. Daně by měly církve platit při prvním prodeji nemovitostí i movitých věcí, které jim budou v rámci majetkového narovnání se státem vráceny. Osvobození od daně z příjmu jim zůstane jen pro nabytí majetku.Výnos ze zdanění restituovaného majetku odhadnul Doktor na půl miliardy až dvě miliardy korun. Církvím má stát vrátit nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Novela vychází z dohody, kterou Doktor s vládní koalicí uzavřel výměnou za to, že pomůže církevní restituce ve Sněmovně prosadit.

Sazby pojištění pro ženy a muže se sjednotí, ženy budou platit víc

České pojišťovny a penzijní fondy budou muset ze zákona sjednotit sazby pojištění pro ženy a muže u nově uzavíraných smluv. Pro ženy to bude znamenat, že budou platit vyšší pojistné. Sjednocení sazeb má v návaznosti na požadavky EU přinést vládní novela zákonů o pojišťovnictví, kterou schválila Sněmovna. Normu nyní ještě posoudí Senát. Novelu si podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vynutilo rozhodnutí Soudního dvora EU, podle něhož jsou nižší pojistné sazby pro ženy v rozporu s principy rovného zacházení s muži a ženami. Dosud ženy platily nižší pojistné než muži.

Sněmovna schválila zpřísnění podmínek pro provozování taxislužeb

Sněmovna schválila zákon, který zejména zpřísňuje podmínky pro provozování taxislužeb. Nově například vymezuje pojem taxislužby, aby ji odlišila od příležitostné přepravy osob. Má to zabránit tomu, aby někteří taxikáři, kteří se dostali do problémů se zákonem a nesmějí takto podnikat, nemohli poskytovat své služby pod hlavičkou příležitostné přepravy. Novela nyní putuje do Senátu. Novela se týká i takzvaného drink servisu. Vyjasňuje postavení této služby, tedy odvozu podnapilých řidičů jejich auty.

Vláda schválila rozšíření povinností vězňů a stíhaných

Vláda schválila novelu zákonů, které rozšiřují povinnosti vězňů či obviněných ve vazbě a zároveň konkretizují jejich práva. Novela změní například pravidla pro přijímání balíčků či takzvaného sociálního kapesného. Zákon by měl také nově obsahovat pravidla výkonu trestu velmi nebezpečných odsouzených, která doposud upravovala pouze vyhláška. Podle ministerstva spravedlnosti navrhované změny zákona vyplývají ze snahy o maximální ekonomické úspory a zároveň ze snahy o zvýšení bezpečnosti ve věznicích. Novelou se bude zabývat Parlament.

Češi budou v Mali střežit velitelství spojenecké operace

Čeští vojáci budou v Mali první půlrok hlídat základnu v hlavním městě Bamaku. Do operace se zapojí 1. dubna. Jejich přítomnost na základně si vyžádala Francie, která vojenskému zásahu africkém státě velí. Po skončení první půlroční mise se Češi v druhých šesti měsících zapojí do výcviku maliských ozbrojených sil. Uvedli to první náměstek ministra obrany Vlastimil Picek a mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Vláda minulý týden schválila 15 měsíců trvající mandát pro působení vojska v Mali. Misi musí schválit parlament.

Nečas jede příští týden do Bavorska

Český premiér Petr Nečas navštíví ve dnech 20. a 21. února sousední německou spolkovou zemi Bavorsko a bude v Mnichově jednat s tamním premiérem Horstem Seehoferem. Oznámila to mluvčí Seehoferova úřadu a česká vláda. Kromě jednání se Seehoferem vystoupí s projevem v bavorském zemském sněmu a navštíví památník na místě někdejšího nacistického koncentračního tábora v Dachau a Německé centrum pro letectví a kosmonautiku v Oberpfaffenhofenu. Na programu má také setkání s krajany. Nečas a Seehofer se naposledy setkali v roce 2011 v Praze, kdy bavorský ministerský předseda přijel na svou druhou návštěvu České republiky.

ČSSD navrhuje podpořit zaměstnanost investicemi do stavby silnic

Vláda by měla podpořit zaměstnanost aktivními investicemi například do dopravní infrastruktury či do zateplení veřejných budov, uvedli na tiskové konferenci zástupci ČSSD. Poslanec Milan Urban pokládá právě dopravní stavby za klíčové. Mohou díky nim vzniknout pracovní místa a zlepší se ekonomická situace v regionech, které jsou hůře dostupné, a investoři se jim proto vyhýbají. Při zachování nynější výše rozpočtového deficitu by podle Urbana mohla vláda dokázat "mobilizovat" finanční rezervy ve výši desítek miliard korun například úsporami ve státní správě. Zástupci ČSSD navrhují i investice do obecní a městské infrastruktury, například do sociálního bydlení.

Jiří Drahoš pokračuje v čele Akademie věd

Prezident Václav Klaus jmenoval šéfem Akademie věd znovu Jiřího Drahoše, začíná mu tak druhé funkční období. Drahoš po převzetí jmenovacího dekretu novinářům řekl, že se chce zasadit o změnu financování vědy a také plánuje založit fórum pro spolupráci akademiků a průmyslníků. "Já jsem tomu rád, že to takhle pokračuje," řekl Klaus k opětovnému jmenování Drahoše do čela akademie. Staronový šéf akademie dlouhodobě usiluje o vyšší kvalitu výzkumu a finanční motivaci pro nejlepší, zejména mladé vědce.

Český PEN klub vyzval Klause, aby nechal útoků na Havla

České centrum mezinárodního PEN klubu vyzvalo odcházejícího prezidenta Václava Klause, aby se zdržel útoků na svého předchůdce Václava Havla. Je právem intelektuála polemizovat s myšlenkami, mělo by se tak ale dít s úctou a noblesou, píší osobnosti české kultury v otevřeném dopise. Klaus, který v úřadu končí za necelý měsíc, svého předchůdce v poslední době zmínil v různých souvislostech. V rozhovoru pro polský týdeník Do Rzeczy Havla například označil za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád. Oba politici byli názorovým odpůrci. Po Havlově předloňském úmrtí Klaus význam svého předchůdce ocenil. Později se vůči němu začal opět vymezovat. Havel byl dlouholetým členem PEN klubu a také jeho čestným předsedou.

Otevírání železničního trhu má potíže, Arriva vypadla z tendru

Ministerstvo dopravy vyřadilo jednoho ze dvou uchazečů o provoz osobní železniční dopravy mezi Ostravou a Olomoucí přes Krnov. Tato soutěž měla být pilotním projektem, podle něhož chtěl stát otevřít železnici soukromým dopravcům. Mluvčí ministerstva Tomáš Neřold ČTK řekl, že podmínky soutěže nesplnila britská Arriva, protože nedodala potřebná osvědčení o vzdělání vedoucích zaměstnanců. Arriva, která se tendru účastnila společně s firmou Transcentrum bus, se proti rozhodnutí ministerstva odvolá, řekl ČTK ředitel železniční divize Arrivy Jaroslav Richter. Pokud ale neuspěje a v tendru zbude jediná nabídka společnosti RegioJet, bude muset ministerstvo tendr zrušit. Zrušení tendru by vyhovovalo Českým Drahám, které osobní dopravu na trati nyní zajišťují. Národní dopravce se tendru nakonec neúčastnil, protože do vyhlášení soutěže nedokázal sehnat nová vozidla, která po uchazečích požadovalo ministerstvo dopravy.

Němci chytli pašeráky z ČR s drogami za 12 milionů Kč

Němečtí policisté a celníci zadrželi čtyřčlennou berlínskou skupinu pašeráků marihuany z Česka. Zajistili u ní 60 kilogramů drogy, jejímž prodejem by si překupníci podle vyšetřovatelů přišli na 480.000 eur (12 milionů Kč). Informoval o tom berlínský tisk. Zatčení tří mužů a jedné ženy ve věku 26 až 43 let završilo několikaměsíční sledování podezřelé čtveřice. Policisté a celníci je zadrželi v pondělí večer, když se ve třech vozech vraceli z Česka. S pašováním drog z Česka se v Německu potýkají především Sasko a Bavorsko, spolkové země při hranicích s ČR.

Škodě Auto v lednu klesl prodej o 7,8 procenta na 69.500 aut

Největší tuzemské automobilce Škoda Auto v lednu meziročně klesl prodej o 7,8 procenta na více než 69.500 aut. Automobilka pokles prodeje očekává celou první polovinu letošního roku, protože se připravuje generační výměna osmi modelů, která by se měla pozitivně projevit na odbytu aut až v druhé polovině roku.

Hasiči likvidují v Brně olejovou skrvnu na říčce Ponávce

Hasiči likvidují v centru Brna rozsáhlou olejovou skvrnu na říčce Ponávce. Zpozorovali ji strážníci. Zatím se neví, jak skvrna vznikla a zda způsobí škodu na životním prostředí, řekli ČTK pracovníci jihomoravského operačního střediska hasičského sboru. Látka se patrně dostala do vodního toku v areálu někdejšího brněnského průmyslového podniku Mosilana. Olej ve vodě likvidují tři jednotky hasičů pomocí látky sorbent. Odstranit bude nutné i sníh, který byl olejem kontaminován.

Rádia po celém světě slaví druhý ročník Světového dne rádia

Veřejnoprávní, komerční i komunitní rádia po celém světě slaví ve středu 13. února 2013 druhý ročník Světového dne rádia. Akce má za cíl poukázat na důležitost rádia jako sdělovacího prostředku. Stanice Českého rozhlasu během Světového dne rádia odvysílaly reportáže, pořady, soutěže a rozhovory. Na počátku oslav Světového dne rádia byla v roce 2011 Španělská rozhlasová akademie (Academia Española de la Radio), která pro svůj nápad získala podporu napříč rozhlasy a mediálními organizacemi.

Ve věku 83 let zemřel literární historik Jaroslav Kolár

V úterý 12. února zemřel ve věku 83 let špičkový znalec starší české literatury, literární historik-medievista Jaroslav Kolár. ČTK to oznámil Petr Šámal z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR, kde Kolár po celý život působil. Jaroslav Kolár vystudoval bohemistiku a anglistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Vedle individuální vědecké práce (monografie Česká zábavná próza 16. století a takzvané knížky lidového čtení, 1960) se podílel na rozsáhlých edičních a lexikografických projektech, které v Ústavu pro českou literaturu vznikaly od padesátých let. Spolupracoval například na Slovníku českých spisovatelů.

V Českých Budějovicích začnou v sobotu Dny slovenské kultury

Téměř dvě desítky pořadů nabídne 14. ročník Dnů slovenské kultury v Českých Budějovicích. Začne v sobotu 16. února a potrvá celý týden. Sjedou se na něj slovenští výtvarníci, herci, hudebníci i spisovatelé. Už tradičně mohou návštěvníci zavítat na módní přehlídku. Budou oblíbené Haluškové preteky a také Dny slovenské kuchyně. Děti se mohou učit slovensky při interpretaci pohádek.

ČR je na Berlinale díky Američanovi s českými prarodiči

Mít film na Berlinale je jako dar od boha, tvrdí americký dokumentarista Shaun Kadlec, kterému se podařilo prosadit na právě probíhající berlínský filmový festival hned se svou celovečerní prvotinou. Jeho prarodiče pocházeli z Čech, a čtyřiatřicetiletý rodák z Los Angeles tak alespoň vzdáleně představuje českou stopu v oficiálním programu přehlídky, do něhož se jinak letos žádný český snímek nedostal. Kromě Američana s českými kořeny může být náplastí pro festivalové fanoušky Česka také uvedení několika filmů spojených vznikem nebo dějem s Prahou. Kadlec přivezl do Berlína spolu se svou filmařskou partnerkou Deb Tullmannovou dokument Born This Way (Takto narozeni) o životě gayů v africkém Kamerunu, kde za homosexualitu hrozí až pět let vězení. "Do Spojených států přišli kolem roku 1911. Bohužel nevíme přesně odkud. Domníváme se, že to byla z nějaké vesnice na jihu poblíž hranic s Rakouskem," přiblížil Kadlec původ své rodiny a přiznal, že se cítí trochu provinile, že toho o svých českých kořenech moc neví.

Colours of Ostrava představí africké hudebnice

Festival Colours of Ostrava představí významné africké hudebnice. Zpívat a tančit bude například Rokia Traoréová z Mali. Prostor dostane i držitelka Grammy Dobet Gnahoréová z Pobřeží Slonoviny se svým projektem Acoustic Africa. Poprvé do Čech přijede také kapela The Bots. Neo-soul a hip hop přiveze z Nového Zélandu zpěvačka a rapperka Ladi6. Z Maroka přicestuje Aziz Sahmaoui. Na letošních Colours se představí také Mama Marjas. Už dříve byly zveřejněny kapely a hudebníci Sigur Rós, Damien Rice, Asaf Avidan, Irie Révoltés, Red Baraat. Z českých pak Tata Bojs, Pražský výběr a Wanastowi Vjecy. Dvanáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava se uskuteční 18. až 21. července v areálu Dolních Vítkovic, v oblasti památkově chráněných bývalých hutí, dolů a železáren.

Popeleční středou začíná postní doba a příprava na Velikonoce

Popeleční středou začíná v katolické tradici postní doba - příprava na slavení Velikonoc. V českých a moravských kostelích se konaly mše, na kterých se uděluje takzvaný popelec. Věřící dostali na čelo označení popelem jako znamení kajícnosti. Například pražský arcibiskup Dominik Duka vedl mši v katedrále sv. Víta. Jednou z nejzajímavějších událostí v pražské arcidiecézi je Popelec umělců v akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora. Interiér kostela během postní doby jedinečným způsobem promění kolekce postních obrazů Patrika Hábla, která dočasně nahradí všechny oltářní obrazy.

Vědci nalezli v Národním parku Podyjí nový druh mouchy

Vědci objevili nový druh mouchy, který žije pouze v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Je z čeledi koutulovitých a dostala název trichomyia hardeggensis. Druhé jméno v názvu odkazuje na místo nálezu - dolnorakouský Hardegg, který těsně přiléhá k parku. ČTK to řekl entomolog správy parku Robert Stejskal. Nález nového druhu hmyzu je podle odborníků mimořádnou událostí. Z dosavadního výzkumu podle Stejskala vyplývá, že tato muška, s křidélky dlouhými pouhých 2,4 milimetru, má vazbu na zachovalé lesy s dostatkem starých stromů a mrtvého dřeva.

Sport

Fotbalisté Chelsea před čtvrtečním zápasem proti Spartě už dorazili do Prahy a po rychlém přesunu z letiště se ubytovali v hotelu Four Seasons v centru metropole. Svých hvězd se ale nedočkalo několik desítek fanoušků, kteří marně čekali v příletové hale starého ruzyňského letiště. Pro hráče londýnského velkoklubu včetně brankáře Petra Čecha totiž přímo k letadlu přijel ve 13 hodin autobus a odvezl tým do pětihvězdičkového hotelu.

Česká biatlonistka Veronika Vítková útočila ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě na první šestku, kvůli chybě na poslední střelbě ale skončila až čtrnáctá o dvě místa za Gabrielou Soukalovou. Titul na nejdelší trati obhájila vedoucí žena Světového poháru Norka Tora Bergerová, která na šampionátu získala už třetí zlato.

Tenistka Petra Kvitová postoupila v Dauhá do třetího kola poté, co jí Ruska Jekatěrina Makarovová vzdala za stavu 6:4 pro českou jedničku.I Klára Zakopalová postoupila po téměř tříhodinové bitvě s Američankou Sloane Stephensovou do třetího kola špičkově obsazeného turnaje v Dauhá. Zvítězila po setech 4:6, 7:6 a 7:6. V osmifinále ji čeká turnajová trojka Maria Šarapovová z Ruska, jež se může v Kataru stát světovou jedničkou. Naopak úspěšná fedcupová reprezentantka Lucie Šafářová na svoji americkou soupeřku nestačila a z pozice nasazené sedmnáctky podlehla Christině McHaleové 4:6 a 2:6.

Skokan na lyžích Jan Matura skončil v závodu Světového poháru v Klingenthalu jedenáctý, Lukáš Hlava byl sedmnáctý. Zvítězil Slovinec Jaka Hvala.

Judista Lukáš Krpálek se díky nedělnímu vítězství na prestižním závodě Grand Slamu v Paříži probojoval na první místo světového žebříčku ve váhové kategorii do 100 kilogramů. Stal se tak prvním Čechem v historii, který je světovou jedničkou.

Cyklista Zdeněk Štybar vybojoval ve druhé etapě Kolem Ománu páté místo, přičemž za sebou nechal řadu slavných soupeřů. Na vítězného Slováka Petera Sagana ztratil sedm sekund, těsně za ním spurtoval druhý muž loňské Tour de France Christopher Froome a až na konci početného balíku s odstupem dalších dvou sekund byl šampion poslední Tour, další Brit Bradley Wiggins.

Návrat fotbalisty Milana Baroše do Ostravy se výrazně přiblížil. Bývalý reprezentační útočník se dohodl na předčasném rozvázání smlouvy v tureckém Galatasarayi Istanbul, kde mu měl původní kontrakt vypršet po konci sezony. Baroš je tak nyní volným hráčem a jeho možnému příchodu do Baníku už nic nebrání.

Počasí:

V noci bude zataženo až oblačno, místy slabé sněžení. Na jihovýchodě ojediněle mrznoucí mrholení. Ochladí se na -1 až -5 stupňů, na severozápadě Čech bude ještě chladněji, až -8 stupňů.

Zítra čekejte převážně oblačno, ojediněle, na východě místy, slabé sněžení. Nejvyšší teploty -3 až +1 stupeň, m na horách kolem -2. Foukat bude slabý proměnlivý vítr.

V Moravskoslezském kraji se opět výrazně zhoršily rozptylové podmínky. Přestalo foukat a tak se škodliviny drží déle v ovzduší. Imisní limit odpoledne překročily všechny měřicí stanice v regionu, na některých místech i více než trojnásobně. Nejhůře na tom byl Český Těšín a Třinec. Situace se v dohledné době podle meteorologů nezlepší.