Zprávy

Miloš Zeman chce zjistit, kdo stál za amnestií V. Klause

Příští prezident Miloš Zeman bude chtít zjistit, kdo na Pražském hradě připravoval novoroční dílčí amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus. Zeman to uvedl v sobotu večer ve vysílání České televize s tím, že by odpovědnou osobu mohl propustit. Václav Klaus vyhlásil 1. ledna amnestii k 20. výročí vzniku samostatné České republiky. Věznice opustilo okolo 6000 vězňů. Amnestie ale také zastavila trestní řízení trvající déle než osm let s trestní sazbou do deseti let. Zastaveno tak bylo několik závažných podezření z korupce či hospodářské trestné kriminality. Krok hlavy státu byl široce kritizován opozicí, veřejností i odborníky. Miloš Zeman také prohlásil, že nebude dávat žádné milosti s výjimkou případů, kdy někdo umírá ve vězení a chce poslední dny životy strávit doma. Podpořil také obnovení soudu s doživotně odsouzeným Jiřím Kajínkem.

Rychetský: Amnestie bude prioritou Ústavního soudu

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský očekává, že posouzení ústavní stížnosti na amnestii bude jednou z priorit, kterým se plénum soudu bude zabývat. Uvedl to v nedělních Otázkách Václava Moravce. Připustil také, že by přijal nabídku vést ÚS do roku 2017. ÚS bude podle něj nejprve muset posoudit, zda je vůbec někdo oprávněn navrhnout zrušení amnestie. Další otázkou případně bude to, zda soud může kauzu posuzovat. Teprve pak by mohlo dojít k posouzení ústavní stížnosti jako takové. Podle Rychetského je naprosto nezbytné, aby letos došlo ke jmenování 10 ústavních soudců, jehož členům postupně budou končit jejich mandáty. Rychetský se prozatím nebavil s budoucím prezidentem o možných kandidátech. Nedostatek soudců se projevuje už teď. Rychetský připomněl, každý ze stávajících soudců má na stole 150 až 180 nevyřízených kauz a jen loni bylo podáno kolem 4 500 ústavních stížností. Ústavní soud má mít patnáct soudců, od loňského roku jich je ale jen třináct. Prezident Klaus kvůli sporům se Senátem zbývající nejmenoval. Nyní navíc končí mandát Jiřímu Muchovi.

Zeman: řešením pro vládu by byly předčasné volby

Miloš Zeman, který byl v sobotu zvolen novým prezidentem republiky, v sobotní debatě v České televizi uvedl, že pro vládu Petra Nečase by bylo záchranou, kdyby se konaly předčasné volby, a to co nejdříve. Zeman to označil za svůj občanský názor, který ovšem nebude skrývat. Poukázal na to, že se kabinet opírá o podporu strany LIDEM, která se skládá z přeběhlíků od VV, a stranu jako takovou nikdo nevolil. Uvedl, že se nehodlá vzdávat čestného předsednictví SPOZ. Nebude se ale zapojovat do kampaně. Budoucí prezident zároveň odmítl obavy části voličů, že by mohl některé strany upřednostňovat či poškozovat. Zároveň zmínil, že coby přímo zvolený prezident může být hlasem občanů.

Kalousek odmítá Zemanův tlak na předčasné volby

Místopředsedové ODS a TOP 09 Martin Kuba a Miroslav Kalousek v neděli odmítli slova budoucího prezidenta Miloše Zemana o tom, že záchranou současné vlády by byly předčasné volby. Jeho zvolení podle nich volby nijak nepřiblížilo. Doplnil, že na takovýto názor má Zeman právo. "Vláda se zodpovídá Sněmovně, nikoliv prezidentovi," dodal Kalousek. "Vláda má svou odpovědnost, nikdo nemůže počítat, že ho bude poslouchat," dodal Kalousek.

Sociální demokraté předčasné volby podporují

Senátor a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach považuje zvolení Miloše Zemana za jasný signál od občanů, a proto má pro slova budoucího prezidenta pochopení. Ocenil například, že chce Zeman častěji navštěvovat zasedání kabinetu. Podle Škromacha by měla vláda začít uklízet a balit, neboť její funkční období se beztak chýlí ke konci. ČSSD novému prezidentu Zemanovi gratulovala ke zvolení a pozvala ho na svůj kongres. Zeman potvrdil, že na její sjezd sociální demokracie „určitě přijede“. Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka si nemyslí, že by nově zvolený prezident Miloš Zeman vzpomněl na staré půtky a odvetou za své nezvolení hlavou státu v roce 2003 se pokusil rozkládat ČSSD. Podle Sobotky spojuje soc. dem. se Zemanem například snaha docílit konce vlády Petra Nečase (ODS).

Zeman chce prosadit majetková přiznání

Budoucí prezident Miloš Zeman se pokusí prosadit majetková přiznání již v současném parlamentu. Věří, že i za současného složení sněmovny by se našla většina poslanců, kteří by takovýto návrh mohli podpořit. Uvedl to v nedělní diskusi televize Prima Family. Vedle majetkového přiznání zmínil i změnu volebního systému, který by umožnil voličům prosadit do volených orgánů skutečné osobnosti. Na Pražském hradě rozhodně nechce provádět žádné zásadní změny, a to jak personální, tak v samotném vybavení kanceláře prezidenta. Rád by zachoval i tradici koncertů, které pro jazzové interprety pořádá stávající prezident Klaus. Zeman nicméně přiznal, že by rád rozšířil repertoár, aby prostor dostaly i další žánry. Na Hradě by chtěl i bydlet.

Kalousek: Schwarzenberg by mohl být budoucím premiérem

Neúspěšný prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg by se mohl ucházet o post příštího premiéra. V otázkách Václava Moravce v České televizi to v neděli uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Uvítal, že Schwarzenberg bude alespoň pokračovat v čele strany. "Nemáme-li Karla Schwarzenberga prezidentem, můžeme mít Karla Schwarzenberga premiérem," uvedl Kalousek s tím, že bude záviset na rozhodnutí občanů v příštích volbách. Kalousek očekává, že post šéfa strany Schwarzenberg obhájí a povede proto strau i do dalších voleb. Parlamentní volby by se měly v plánovaném termínu uskutečnit v polovině roku 2014.

Slováci přivítali zvolení Miloše Zemana

Sobotní vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách znamená potvrzení nadstandardní úrovně vztahů mezi Českem a Slovenskem, které se zlepšily v době, kdy byl Zeman premiérem. V reakci na výsledek přímé volby nástupce Václava Klause v křesle hlavy státu to řekl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel. Ke zvolení gratulovali Zemanovi slovenský prezident Ivan Gašparovič i premiér Robert Fico. "Těší mě, že nejvyšší ústavní funkce v České republice se ujme výrazná osobnost, která si váží přirozeně blízkého a přátelského vztahu svých spoluobčanů ke Slovensku.“ Slovenský prezident zároveň pozval Zemana na návštěvu země pod Tatrami; vítěz českých prezidentských voleb už dříve opakovaně řekl, že jeho první zahraniční cesta povede právě na Slovensko.

Zemanovi k vítězství blahopřála Livia Klausová

Livia Klausová byla v neděli osobně blahopřát Miloši Zemanovi ke zvolení do funkce prezidenta republiky. Dorazila za Zemanem do jeho „prezidentské“ kanceláře v pražské Loretánské ulici v jednu hodinu odpoledne. Není to přitom poprvé, kdy se Klausová se Zemanem setkala. „Jestli chcete slyšet, jaký je můj vztah k panu Zemanovi, je to jediný z kandidátů, se kterým si tykám, protože se známe dlouho,“ řekla Klausová. Podpořila Zemana před druhým kolem přímé volby prezidenta, když prohlásila, že má k ČR větší vztah než jeho protivník Karel Schwarzenberg.

Weigl nebude pokračovat ve funkci hradního kancléře

Vedoucí kanceláře prezidenta Jiří Weigl nebude po zvolení Miloše Zemana pokračovat na Pražském hradě. Oznámil to mluvčí Hradu Radim Ochvat. Zeman před druhým kolem volby uvedl, že by si Weigla ve funkci kancléře ponechal. Podle Ochvata si Weigl "velmi váží slov, která na jeho adresu pronesl v průběhu volební kampaně nově zvolený prezident Miloš Zeman, i toho, že se o něm vyjádřil jako o pro něho přijatelné osobě na funkci kancléře. Weigl je řadu let blízkým spolupracovníkem současného prezidenta. Je i ředitelem obecně prospěšné společnosti Institut Václava Klause. Ten se po Klausově odchodu z funkce stane jeho základnou.

Zvolení Zemana prezidentem neovlivní vývoj české ekonomiky

Ekonomové oslovení ČTK vítají zejména konec euronegativismu na Pražském hradě, obavy naopak mají z jeho případných častých zásahů proti krokům pravicové vlády. Hlavní pravomocí prezidenta v ekonomice je podle nich volba nových členů bankovní rady České národní banky. "Zvolení Miloše Zemana prezidentem nebude pro ekonomiku ničím dramatickým. Není to žádný extremista, spíše středový politik," komentovala výsledky voleb analytička Next Finance Markéta Šichtařová. "Nástup Miloše Zemana na Hrad bude představovat ekonomicky relevantní změnu, i když ta bude asi menší, než kdyby byl zvolen prezidentem Karel Schwarzenberg," řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Nejviditelnějším projevem by podle něj mohl být konec hradní politiky euronegativismu, tedy principiálního odmítání všech nových společných politik EU.

Na Zemanově letním sídle se objevil hanlivý nápis

Vyostřená prezidentská kampaň neskončila volebním finále, v němž zvítězil Miloš Zeman. V noci na neděli 27. Ledna se o tom přesvědčili obyvatelé Nového Veselí. Na plotu objektu, který proslul jako Zemanovo rekreační sídlo, se do rána objevil nasprejovaný nápis. Potvrdil to starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek. Jde o soukromý objekt. O věci už byla informována policie. „Přijali jsme oznámení o poškození objektu, které v současné době prověřujeme,“ zatím jen stručně uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová. Informaci obdrželi policisté od zástupců médií.

Výbuch plynu zranil muže na Teplicku

Výbuch plynu zranil v sobotu večer mladého muže v Duchcově na Teplicku. Záchranka ho převezla do nemocnice, jeho zranění ale zřejmě není vážné. V neděli to řekla policejní mluvčí Alena Bartošová. Výše škody způsobené výbuchem se podle ní zjišťuje. "K výbuchu došlo při vstupu muže do bytu. Poškozena byla i sousední bytová jednotka," řekla Bartošová. Podle ní nebylo potřeba evakuovat další obyvatele z domu nebo okolí.

Mikulčice se letos na Seznam UNESCO nedostanou

Zápis velkomoravských Mikulčic na Seznam UNESCO mohl být jeden z nejvýraznějších bodů letošních oslav výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Nominační proces se ale proti odhadům ministerstva kultury protáhl, o případném zápisu se rozhodne nejdříve v roce 2015. Ministerstvo v únoru 2011 avizovalo, že se během předloňska a loňska soustředí na přípravu nominační dokumentace s cílem dosáhnout zápisu v roce 2013. Česko připravuje nominaci mikulčického hradiště společně s nedalekým kostelem sv. Margity Antiochijské ve slovenských Kopčanech pod názvem Památky Velké Moravy. Úřad Aleny Hanákové sice zřejmě podá nominaci už příští týden, Mezivládní výbor pro světové dědictví ale rozhodne o případném zápisu na seznam UNESCO nejdříve v polovině roku 2015. Mezitím na úřadě UNESCO proběhne standardní agenda při takovýchto případech, nominace musí bez problému projít všemi koly.

Ze sportu:

Čeští tenisté se budou muset v prvním kole Davis Cupu obejít bez Radka Štěpánka. Česká dvojka, která rozhodla listopadové finále prestižní soutěže proti Španělsku, musí na operaci zad a do Švýcarska tak neodletěla. V týmu nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila nahradí Štěpánka Ivo Minář.

Vítězi zimní Tipsport ligy se ve středočeském Berouně stali fotbalisté Slavie. Pražané ve finále porazili Olomouc 2:0, když se ve druhé půli prosadili Škoda a Mičola.

Český lyžař Stanislav Řezáč dojel druhý ve slavném závodu Marcialonga. Po sedmdesátikilometrovém běhu klasickou technikou ho v italském Cavalese porazil jen Nor Jörgen Aukland. Ten závodí za stejný tým X-tra Personnel.

Smog na severu Čech mizí

Na severu Čech se po čtyřech dnech začíná lépe dýchat. Podle meteorologa Davida Krále naměřené množství prachu klesá. „Co se týče 24hodinových průměrů, tak doopravdy jsme pod limitem. Hodinové průměry jsou momentálně nad 100 mikrogramů v Lomu u Mostu a v Chomutově, nicméně i tam očekáváme v dalších hodinách další pokles,“ říká meteorolog Král. Rozptylové podmínky se výrazně zlepšily i v Praze.

Počasí:

Zataženo, slabý déšť, denní teploty v rozmezí 4 až 6 °C. Od západu bude foukat čerstvý vítr. Bio předpověď očekává stupeň 2 - střední zátěž.