Zprávy

Muž z Benešovska je 38. obětí otravy metanolem

Jedenašedesátiletý muž, který ležel v benešovské nemocnici s těžkou otravou metylalkoholem, byl převezen do pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde zemřel. Jde už o 38. potvrzenou oběť otravy metylalkoholem v zemi. Pacient byl v benešovské nemocnici od neděle. Podle policie vypil alkohol z domácích zásob. Rozbory potvrdily, že jedna z nalezených lahví obsahovala 27 procent metanolu. Po původu alkoholu policisté pátrají. Policie také čeká na vyjádření znalců v případě muže, který zemřel před dvěma týdny na Hodonínsku. Našli jej mrtvého doma, kde policie objevila mnoho destilátů. Pitva ukázala, že muž měl v krvi metanol. Otravy metanolem sužují Česko od začátku září. Policie kvůli metanolové kauze stíhá přibližně sedm desítek lidí. Nejvíc lidí kvůli metanolu zemřelo v Moravskoslezském kraji.

KSČM nedala jmenovité doporučení pro volbu prezidenta

KSČM nedala svým voličům jmenovité doporučení pro přímou volbu prezidenta. Doporučuje volit levicové kandidáty. Novinářům to po jednání Ústředního výboru KSČM řekl předseda strany Vojtěch Filip. Komunisté nemají vlastního prezidentského kandidáta. O podporu je požádali místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a expremiér Miloš Zeman. Prezidenta mají lidé volit poprvé v přímé volbě v lednu. Vítěz nahradí Václava Klause. Podle průzkumů patří k největším favoritům bývalí premiéři Jan Fischer a Miloš Zeman.

Doktor navrhl zrušit daňové osvobození církví při prodeji majetku

Příjem z prodeje majetku, který církve získají podle nově schváleného zákona o vyrovnání s církvemi, už nemá být osvobozen od daně z příjmu. Počítá s tím daňová novela, kterou ve Sněmovně předložil poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012, dříve ODS). Daně by měly církve platit při prvním prodeji nemovitostí i movitých věcí, které získají podle zákona zpět. Osvobození od daně z příjmu jim zůstane jen pro nabytí majetku. Doktorův návrh je výsledkem dohody s premiérem Petrem Nečasem, v jejímž důsledku nakonec restituce při schvalování ve Sněmovně podpořil a Sněmovna je schválila. Dolní hranici výnosů pro státní rozpočet odhaduje Doktor na řádově stovky milionů korun.

Blesk: Lobbista Janoušek vyplatil zraněné ženě odškodné 900.000 Kč

Lobbista Roman Janoušek vyplatil odškodné ženě, kterou podle policie v březnu v opilosti srazil svým vozem a zranil. Výše odškodného činí asi 900.000 korun, píše deník Blesk. Na odškodnění se v listopadu domluvili právníci obou stran. Advokát ženy Josef Lžičař již dříve sdělil, že jde o trojnásobek bodového ohodnocení zranění, které vyčíslili lékaři. Pokud se případ dostane před soud, mohlo by vyplacení odškodného ovlivnit výši trestu. Nehoda se stále vyšetřuje, čeká se na výsledky znaleckých posudků z červnové rekonstrukce nehody i na posudek Janouška z oboru psychiatrie. Hrozí mu až desetileté vězení.

MfD: Odposlechy Ratha a dalších obviněných jsou platné

Vazebně stíhaný poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath podle Mladé fronty Dnes zřejmě přišel o poslední šanci, jak se zbavit policejních odposlechů, které podle obvinění dokládají rozsáhlou korupci a jsou klíčovým důkazem v této kauze. Odposlechy Ratha i dalších obviněných v případu jsou platné, Ústavní soud je posvětil, píše MfD. "Ústavní soud odmítl stížnost směřující na neústavnost a nezákonnost nasazení úkonů. Znamená to, že jsou platné," řekl deníku Petr Jirát, který na případ dohlíží. Informaci potvrdil i Tomáš Sokol, který zastupuje šéfku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího přítele Petra Kotta. Státní zástupce Jirát už má tedy všechny důkazy v Rathově kauze shromážděné. Sedm měsíců po zatýkání půjde spis k soudu. Rath a spol. jsou obviněni z korupce za desítky milionů. Žaloba by měla padnout na začátku ledna.

Silné mrazy si vyžádaly prvního mrtvého

Silné mrazy si vyžádaly zřejmě první lidský život. V Plavech na Jablonecku lidé objevili mrtvého muže, lékař už potvrdil, že umrzl. Informovala o tom mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenka Markovičová. Teploměry v Libereckém kraji byly v noci místy až 20 stupňů Celsia pod nulou, v sousedním Ústeckém kraji bylo o něco tepleji. Mrazivé ráno zažily hlavně Krkonoše a Jizerské hory. Na Jizerce naměřili 27,8 stupně.

V Brně začal první festival otevřených sklepů, skončí v neděli

Do špilberských kasemat, pod středověké klenby a do sklepních restaurací a vináren láká návštěvníky Festival otevřených sklepů. Začal na třech desítkách míst v širším centru Brna, potrvá do neděle. Podobné festivaly jsou v jihomoravských vinařských oblastech běžné, v krajském městě se však dosud žádný neuskutečnil. Účastníci Festivalu otevřených sklepů si při putování za vínem prohlédnou také několik míst, kam se jindy nedostanou. Patří mezi ně například rozlehlé sklepy podél ulice Hlinky, kde se skladovalo víno i v minulých stoletích. Zajímavostí je možnost degustací v nedávno opravené spleti chodeb a síní pod Zelným trhem. V každém z festivalových míst ochutnají zájemci vzorky od jiného vinaře. Většinou jde o uznávaná jména z jižní Moravy. Práci jejich zahraničních kolegů prezentují v Brně zástupci lichtenštejnských knížecích vinných sklepů ve Wilfersdorfu v Dolních Rakousech.

Začínají osmidenní židovské svátky Chanuka

Se západem slunce dnes začínají osmidenní židovské svátky světel. Nejznámějším chanukovým předpisem je postupné zapalování svíček na osmiramenném svícnu. Chanuka se dnes bude slavit například v Praze, před Rudolfinem na náměstí Jana Palacha bude vpodvečer rozsvícen chanukový svícen. V Židovské radnici v Maiselově ulici zazpívají děti a zahraje jazzman Jiří Stivín. Chanuka je veselý svátek, který židé po celém světě slaví doma i veřejně v ulicích. Některé židovské rodiny pořádají hostinu, při které se mohou vyprávět příběhy o hrdinství Makabejských. Tradicí je pojídání různých pokrmů připravovaných na oleji nebo v oleji, například koblih nebo bramborových placek. Svátek Chanuka je oslavou povstání Makabejců a opětovné vysvěcení druhého Chrámu před více než dvěma tisíci let. Doprovází ho legenda o oleji do svícnu, který v chrámu zbyl a stačil na jediný den. Hořel však zázrakem po celých osm dní tak, aby lidé stačili vyrobit olej nový.

Ze sportu

Olympijská vítězka z Londýna Miroslava Knapková byla dnes v Praze podle očekávání vyhlášena nejlepší českou veslařkou roku. Dvaatřicetiletá skifařka tak již popáté v kariéře ovládla anketu o Posádku roku. Druhé místo obsadil stříbrný medailista z Londýna Ondřej Synek, třetí skončily sestry Jitka a Lenka Antošovy.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila na Světovém poháru v Naganu v závodu na 1000 metrů sedmé místo a na poloviční trati byla devátá. V průběžném pořadí obou disciplín jí patří devátá pozice. Dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková v Naganu na krátkých tratí nestartuje.

Biatlonistka Gabriela Soukalová dojela ve stíhacím závodu Světového poháru v rakouském Hochfilzenu jedenáctá. Opět potvrdila životní formu na začátku sezony, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. V průběžném pořadí seriálu Soukalová uzavírá elitní desítku.

Biatlonista Ondřej Moravec skončil ve stíhacím závodu Světového poháru v Hochfilzenu šestnáctý. Oproti pátečnímu sprintu si navzdory třem chybám na střelnici polepšil o sedm míst a dosáhl druhého nejlepšího výsledku v sezoně.

Golfistka Klára Spilková neudržela v závěrečném turnaji okruhu LET v Dubaji umístění hned za elitní desítkou a po čtvrtém kole se propadla na dělenou 34. příčku. V redukovaném finančním žebříčku ale figuruje na 80. místě, díky čemuž uhájila příslušnost mezi evropskou elitou i pro příští rok.

Po roční pauze zaviněné těžkým zraněním kolena se snowboardistka Eva Samková vrátila do Světového poháru čtrnáctým místem v úvodním závodu ve snowboardcrossu v rakouském Montafonu. Vítězně vstoupila do sezony obhájkyně prvenství v seriálu Kanaďanka Dominique Maltaisová, která si dojela pro osmý triumf v kariéře.

Noc byla rekordně mrazivá, rtuť spadla pod minus 27 stupňů

Dvě desítky meteorologických stanic v zemi zaznamenaly v noci na sobotu teplotní rekord. Například v Teplicích bylo s minus 15,1 stupně Celsia překonáno maximum z roku 1925. Největší mráz byl ale na Jizerce v Libereckém kraji, rtuť zde spadla pod minus 27 stupňů. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Největší chladno bylo v Bedřichově, 22,4 stupně pod bodem mrazu. Na minus 20,9 stupně spadla rtuť v Rýmařově, čímž byl rekord z roku 1980 překonán o 1,5 stupně. Harrachov hlásí minus 19,6 a pokoření 25 let starého rekordu o 3,5 stupně. Pod minus 18 stupňů klesla teplota také třeba v České Lípě, Deštném v Orlických horách, Ústí nad Orlicí, Jevíčku nebo Jablonném v Podještědí. Podobně nízké teploty budou i v noci na neděli. "Očekáváme minimální teploty minus osm až minus 13 stupňů Celsia, při sněhové pokrývce ojediněle kolem minus 17 stupňů Celsia," varoval ČHMÚ.

Dále o počasí v ČR

V neděli bude jasno až polojasno, ojediněle zataženo nízkou oblačností. V Čechách postupně od západu přibývání oblačnosti a odpoledne i sněžení. To se později večer rozšíří i na Moravu. Teploty zítra -7 až -3 stupně. V Moravskoslezském kraji se zhoršila kvalita ovzduší. Problémy má opět Ostravsko a Karvinsko. Imisní limit je i více než čtyřnásobně překročen.